Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Dreptul la autoapărare este consfinţit în Carta ONU, deci este un lucru pe care îl facem conform legii internaţionale”

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a spus într-o intervenție televizată, că „nu se vede din partea Federaţiei Ruse o încetinire a intenţiei şi a mobilizării de resurse pentru continuarea războiului din Ucraina” El şi-a exprimat temerea, sâmbătă, că preşedintele Vladimir Putin “va persevera în greşeală”, iar conflictul din Ucraina va mai dura, probabil, câteva săptămâni. “Conflictul va mai dura. Adică avem informaţii, evaluăm şi noi, anticipăm lucrurile,  aţi observat cât de mare este precizia cu care ştim şi anticipăm lucrurile. Nu pot spune cât de mult va dura, pentru că depinde de foarte mulţi factori, inclusiv de natură economică, presiunea sancţiunilor, presiunea opiniei publice, dar probabil câteva săptămâni vom mai avea de conflict şi îmi e teamă şi ne este teamă şi ne uităm cu mare îngrijorare la victimele omeneşti, la faptul că avem acum 3 milioane şi ceva de refugiaţi ucraineni, probabil că numărul va creşte, avem astăzi 6,5 milioane de persoane deplasate intern, în interiorul Ucrainei, probabil că va creşte, să sperăm că în cele din urmă o formulă diplomatică şi politică va putea fi posibilă, dar deocamdată nu vedem din partea Federaţiei Ruse o încetinire a intenţiei şi a mobilizării de resurse pentru continuarea războiului. Este continuarea într-o greşeală strategică deja destul de gravă făcută de preşedintele Putin, ne este teamă că va persevera în greşeală”, a declarat Geoană, la postul tv Digi 24.

 ”Vom putea continua să sprijinim Ucraina  şi o vom sprijini  având multă grijă,  să nu transformăm un conflict deja foarte, foarte brutal şi sângeros,  într-un conflict şi mai mare între NATO şi Federaţia Rusă şi vreau să aibă românii încredere,  că ştim să păstrăm această linie de echilibru între sprijin continuu şi real pentru Ucraina, să se poată apăra. Acest lucru este în conformitate cu dreptul internaţional, pentru că,  dreptul la autoapărare este consfinţit în Carta ONU, deci este un lucru pe care îl facem conform legii internaţionale. România, prin natura poziției sale strategice, este o ancoră de securitate de prim rang pentru NATO, în zona Mării Negre, mai ales că Marea Neagră, indiferent de unde va duce acest conflict, va rămâne o zonă contestată în discuția cu Federația Rusă. Vreau să-i asigur pe toți cei care urmăresc acest subiect, că există în clipa de față o viziune perfect coerentă la nivelul NATO.

entru că mai mult decât prezența fizică, importante sunt celelalte capabilități: sistem de apărare antirachetă integrat, senzori suplimentari, elemente de prepoziționare de echipamente, capacitate de a veni în sprijinul țărilor din Flancul Estic, în intervale mult mai strânse decât înainte. Iar dezinformarea, intoxicarea și știrile false fac parte dintr-un arsenal de război hibrid și aceste lucruri sunt deja folosite împotriva țărilor NATO, împotriva sistemelor noastre democratice, alături de atacuri cibernetice și de finanțarea unor formațiuni politice. Una dintre lecțiile pe care le vom învăța cu toții, după această perioadă, este aceea că trebuie să devenim mult mai vigilenți, mult mai rezilienți și mult mai uniți în apărarea democrației, pentru că războiul din Ucraina este un război între democrație și tiranie ,  a conchis Mircea Geoană.

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share