Confederația sindicală CNS Cartel ALFA anunță că se alătură minierilor din Mehedinți, Valea Jiului și Maramureș care au protestat astăzi, dar și mâine, fiind nemulțumiți de deciziile de recalculare a pensiilor primite, potrivit unui comunicat de presă al sindicatului.
„CNS Cartel ALFA, cea mai puternică confederație sindicală din România, își mobilizează membrii și susținătorii în apărarea drepturilor minierilor, siderurgiștilor, energeticienilor și CFR-iștilor, categorii care au fost grav afectate de recentele decizii guvernamentale privind pensiile. În contextul scăderii substanțiale a drepturilor pensionarilor care au muncit în condiții dificile, neindexarea pensiilor cu inflația reprezintă o problemă majoră ce pune în pericol stabilitatea financiară a acestor lucrători valoroși. Dorim declanșarea unui dialog social constructiv și reparatoriu pentru cei care au contribuit esențial la dezvoltarea economiei naționale! Avem un singur mesaj clar: drepturile lucrătorilor nu pot fi ignorate sau diminuate fără consecințe ”, se arată în comunicatul de presă.
Câteva sute de pensionari din minerit au protestat zilele trecute și în mai multe oraşe din Valea Jiului, nemulţumiţi de deciziile de recalculare a pensiilor primite. Ei au pornit într-un marş cu maşinile personale, claxonând pe principalele străzi. Cei care au ieşit la pensie de la exploatările miniere se consideră nedreptăţiţi, pentru că au primit decizii cu sume în minus cuprinse între 1.800 şi 4.800 de lei.
Prefectul Alin ISUF a primit astăzi odelegație a sindicaliștilor de la “Cartel Alfa” – Filiala Mehedinți, compusă din reprezentanți ai minerilor și energeticienilor , nemulțumiți de faptul că în urma recalculării pensiilor au primit decizii cu cuantum diminuat față de cel avut anterior recalculării.
În vederea acordării unor răspunsuri pertinente, calificate, la întâlnire prefectul a invitat conducerea Casei de Pensii Județene Mehedinți, care au oferit explicațiile necesare privind formulele de calcul potrivit noii legi.
Deși s-a apreciat că peste 80% din pensiile recalculate au crescut și că cei care au primit decizii cu valori mai mici vor primi pensiile la nivelul aflat deja în plată și nimeni nu va pierde niciun leu, sindicaliștii au apreciat că se impune un amendament al legii care să asigure recunoașterea financiară a anilor lucrați în condiții speciale.
Iar în Parlamentul României s-a depus zilele trecute chiar o cerere pentru modificare legii pensiilor.
Pentru cei care au lucrat în subteran, stagiul complet de cotizare a fost, este și va fi de 20 de ani. Situația este și mai gravă pentru cei cu stagii complete de cotizare mai mici de 20 de ani, cei din zonele de expunere la radiații sau cei care au realizat stagii de cotizare în condiții de handicap, așa cum au fost și sunt condițiile din cele, încă patru mine active ale Văii Jiului Cei pensionați pe legile anterioare au dobândit la data pensionării niște drepturi.
Elementele de calcul ale pensiei sunt drepturi dobândite în măsura în care determină cuantumul pensiei în momentul în care pensia este stabilită. Odată ce aceste elemente au fost aplicate conform legii în vigoare la momentul respectiv, ele devin parte integrantă a dreptului la pensie și sunt protejate împotriva modificărilor retroactive conform principiilor constituționale și jurisprudenței Curții Constituționale.
Începând cu 01.04.2001, pensiile din România s-au calculat pe baza PUNCTAJUL MEDIU ANUAL (trecut și pe talonul de pensie), punctaj mediu anual care este un element esențial care ține seamă de contributivitate precum și de condițiile de muncă. Drepturile dobândite trebuie protejate conform principiului securității juridice. Orice schimbare legislativă care afectează elementele de calcul pentru pensiile deja acordate sub o lege anterioară încalcă principiul securității juridice. Articolele din Legea nr. 360/2023 care generează situația prezentată sunt 84 și 144.
Articolul 84(1) stabilește modul de calcul al valorii punctului de referință, esențial în determinarea cuantumului pensiilor în baza noii legi. “Valoarea punctului de referință prevăzută la art. 83 alin. (1) reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a prezentei legi și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv nivelul 25.” Valoarea punctului de referință este stabilită prin raportarea la un stagiu de cotizare mediu de 25 de ani, indiferent de condițiile de muncă în care ai lucrat.
În contrast, sub Legea nr. 3/1977 , Legea nr. 19/2000 și Legea nr. 263/2010, stagiul complet de cotizare pentru condițiile speciale de muncă, cum ar fi mineritul, este de 20 de ani. Această schimbare afectează negativ drepturile de pensie, deoarece creșterea stagiului de cotizare utilizat în calculul valorii punctului de referință duce la o valoare mai mică a pensiei.
Practic, pensia este recalculată folosind un stagiu de cotizare mai mare, ceea ce diluează cuantumul pensiei rezultat din perioada lucrată în condiții speciale. Prin utilizarea unui stagiu mediu de cotizare de 25 de ani pentru toți pensionarii, indiferent de condițiile de muncă, se elimină dreptul obținut anterior, stagiul de cotizare de 20 de ani pentru munca în condiții speciale (minerit subteran). Aceasta însemnă că, deși ai contribuit într-un mod special prin munca în condiții grele, beneficiezi acum de un tratament identic cu cei care au lucrat în condiții normale. Această uniformizare reprezintă o încălcare a principiului echității, deoarece nu se mai recunoaște specificitatea și dificultatea muncii desfășurate în condiții speciale, cum este mineritul. Rezultatul este o reducere a cuantumului pensiei în raport cu ceea ce ar fi trebuit să primești conform contribuției tale anterioare și condițiilor de muncă.
Cu toate că articolul 144(6) din aceași lege prevede : „cuantumul pensiei rezultate în urma recalculării conform prevederilor prezentei legi nu poate fi mai mic decât cuantumul pensiei aflat în plată sau cuvenit la data recalculării.”, articolul este amăgitor, pare să ofere o protecție a cuantumului pensiei actuale, afirmând că pensia recalculată nu poate fi mai mică decât cea aflată în plată la momentul recalculării dar dacă valoarea pensiei este „înghețată” la un nivel actual și nu se ajustează cel puțin pentru inflație, acest lucru înseamnă că, în termeni reali, puterea de cumpărare a pensiei va scădea. Deși nominal pensia nu scade, inflația și costurile de trai crescute vor face ca valoarea reală a pensiei să fie mai mică în timp. Cea mai gravă problemă, specifică celor cu stagii complete de cotizare mai mici de 25 de ani este problema VPR !
”Dacă Statul, prin persoanele, instituțiile autorizate, competente, nu intervine in ajutorul pensionarilor, nici jumătate din pensionarii care au dreptul la banii din viitoarea recalculare nu o să banificieze de acei bani, care pe bună dreptate , Legal, li se cuvin acestor pensionari! Întrebare pentru mari șefi din Justiție, care sunt plătiți regește să facă dreptate, să apere drepturile poporului român, mai existați, mai exista Justiție în România?!” a declarat unul dintre minerii nemulțumiți de diminuarea pensiei.
”Pensionarii trebuie să se unească și să ceară la unison ca Legea 360/ 2023 trebuie atacată la Curtea Constituțională, pentru că eu consider că este neconstituțională.
Dacă nu se face acest lucru, succesul în instanța de judecată va fi anevoios și foarte mulți vor pierde. Din cauza că s-au scos din totalul anilor de vechime, cum ar fi : armata, lunile în plus de la grupele de muncă, anii de facultate, perioada de pensionare pe caz de boală șomajul … la mulți totalul anilor de vechime scade sub 25 de ani și în aceste cazuri pensiile scad.
Întrucât aceste drepturi au fost câștigate în baza legilor, deci, un drept câștigat și cum legea nouă nu poate fi retroactivă, ci operează pentru viitor trebuie cerut ca armata, lunile în plus la fiecare an lucrat în grupele de muncă, anii de facultate, șomajul … să fie lăsați ca ani vechime în muncă așa cum au fost până acum în baza legilor date până la întrarea în vigoare a legii 360/2023. Făcând așa, pensiile vor crește și vor putea fii indexate si la 01.01.2025, dar și în următorii ani” a spus un alt nemulțumit.
INSTRUCȚIUNI DE VERIFICARE A DECIZIEI DE RECALCULARE
1.- Verificați ,,numărul total de puncte’’ din ultima decizie de pensie cu numarul de puncte preluat în decizia de recalculare pe randul ,, Suma punctajelor realizate la 31.08.2024.
Acesta trebuie sa fie egal (același).
Dacă acesta nu corespunde, -mergeți la Casa de Pensii deoarece este GREȘIT.
2.- Verificați -,,Total stagiu de cotizare realizat ‘’din ultima decizie de pensie, cu decizia de recalculare Acesta trebuie să fie egal.
Dacă acesta nu corespunde – mergeți la Casa de Pensii deoarece este GREȘIT.
3.- A1+A2+A3+A4 = A – Total stagiu de cotizare realizat.
A1- Stagiu de cotizare contributiv (stagiul în conditii normale, stagiu în conditii de grupe, concedii medicale și de crestere copil de după 2006, somaj de după 2001)
Acestea se regasesc în ultima decizie de pensie.
A2- Stagiu de cotizare necontributiv (stagiu suplimentar grupe, somaj înainte de 2001)
A3 – Stagiul asimilat – (Armata, facultatea, concediul creștere copil până in 2006, )
A4 – Stagiu din sistem neintegrat
4.- B -Stagiul de cotizare contributiv pentru care se acordă puncte de stabilitate este diferenta dintre A1 – Stagiul de cotizare contributiv minus 25 ani.
Pentru acest stagiu se calculează numarul punctelor de stabilitate
5.- Dacă din această diferența rezulta un stagiu contributiv pentru care se acordă puncte de stabilitate mai mic înseamnă că:
– A lucrat după ce a iesit la pensie; (a cumulat pensia cu salariul)
– A fost ân pensie medicală grad 3 și a lucrat; (a cumulat pensia cu salariul)
Aceste stagii, nu se văd evidențiate în decizia(fisș) de recalculare însă se scad din stagiul contributiv. În concluzie , aceasta nu este o GREȘEALĂ.
5.- Cuantumul pensiei brute rezultă din înmulțirea numărului total de puncte, la care se adaugă punctele de stabilitate cu valoarea punctului de referință de 81 lei. Aceasta este valoarea brută a pensiei.
Acest website foloseste cookie-uri proprii cat si de la terti pentru a furniza vizitatorilor o experienta mult mai buna. Cookie”-urile joaca un rol important in facilitarea accesului si livrarii multiplelor servicii pe internet. Cookie settingsACCEPT
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Ciobanii au ieșit la protest: ”Vă rugăm să veniți să ne ajutați, nu vrem să ni se ia animalele din curte. Să nu pună presiune pe noi să ne ia teste, să ne scoată pozitivi”
Transhumanța este în pericol! Cine are interes să ne distrugă? Ciobanii români își plâng oile sacrificate fără voia lor
Gura de Rai din Bucegi și Panteonul de la Căscioarele – Liniile geoenergetice
S-a semnat transferul bombă – Mihai Popescu luat de Becali la FCSB
Program Zilele Cetății Târgoviște, 6-8 septembrie 2024. Provincialii, Maria Buză, Cornelia și Lupu Rednic, Lora, Trooper, Carla”s Dreams
Meteorologii ANM anunță vreme de plajă și în luna septembrie. Prognoza meteo în săptămâna 26 august – 2 septembrie
LIFE STYLE
Cum ne putem construi un sistem imunitar puternic. Alimente care ne ajută să creștem imunitatea
Mihaela Bilic: Confortul și civilizația duc la supraconsum alimentar
Doctor Gabor Mate despre iertare, suprimarea furiei și transmiterea generațională a traumelor
Te-ai întrebat vreodată dacă stresul și traumele din trecutul tău te-ar putea îmbolnăvi? O discuție cu doctor Gabor Mate și Dr. Sanjay Gupta, neurochirurg
Celentano din Las Fierbinți, schimbare radicală. ”A început să se moară în jurul meu din nimic”
DESTINATII
Operatorul Ana Hotels sancționat cu amendă de 8000 euro
Experiențe de neuitat pentru 22 de tineri care au participat timp de 5 zile într-o tabără montană
O nouă serie de 40 de tineri s-a bucurat de secretele Munților Bucegi într-o tabără de voluntariat
100 de tineri din 5 județe au învățat primii pași de adaptare în natură la poalele munților Bucegi
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Dăruiește Viață continuă parteneriatul cu Spitalul Marie S. Curie
Îmbătrânirea este asociată cu o calitate a vieţii crescută, care garantează demnitatea umană
Uleiul de cătină, medicamentul trimis de Dumnezeu sau aurul lichid, ajută la combaterea cancerului și este un puternic vindecător
La nivel global, 1 din 4 adulți și 81% din adolescenți au un nivel insuficient de activitate fizică
Povestea unei femei care a trecut prin Histerectomie: ”Nimic nu mai este la fel, o traumă pe viață!”
Cât zahăr se găsește într-o sticlă de Fanta Orange vândută în România
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Zilele Cetății Târgoviște, program 8 septembrie: Concert susținut de Lora, Trooper, Faydee, Carla”s Dreams
Oby INK Academy continuă înscrierile la cursurile de tatuaje ale grupei a IV-a
Jandarmii vor fi la datorie și în acest an la serbările naționale de la Țebea