Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Dulcea pasăre a tinereții” – Premieră la Teatrul Tony Bulandra Târgoviște

Piesa lui Tennessee Williams este pusă în scenă de Alina Hiristea, ”Dulcea pasăre a tinereții” – premieră la Teatrul Tony Bulandra Târgoviște pe 17 mai 2024 de la ora 19:00. Marele dramaturg oferă publicului târgoviștean stări întotdeauna actuale: iubire, trădare și manipulări, deopotrivă cu furia și ura, cu visarea și deznădejdea, într-un plan social ca și astăzi, dominat de puterea banului și de influența politică.

Am avut privilegiul de a intra în atmosfera pregătirii reprezentației din 17 mai și am stat de vorbă cu Alina Hiristea, cea care semnează regia spectacolului și cu Horațiu Mihaiu, scenograf, prieten vechi al târgoviștenilor.

”Dulcea pasăre a tinereții” – Premieră la Teatrul Tony Bulandra Târgoviște

Alina Hiristea a considerat potrivit să meargă cu Cosmin Dominte și Delia Lazăr în rolurile protagoniștilor Chance Wayne și Alexandra Del Lago și în ”Dormitorul roz” cu Tache Florescu (Boss Finley), Iulia Dinu (Heavenly), Cristian Olaru (Dr. Scudder), Mara Opriș (Miss Lucy) si Florin Georgescu Jr. (Tom Junior).

”Dragi prieteni din Târgoviște vă invităm la ”Dulcea pasăre a tinereții”. Un spectacol de Tennessee Williams care nu s-a jucat de foarte mult timp și care are o forță și o actualitate extraordinară. Este o poveste care ne atinge pe toți și care ne bucură sufletele. Este o nostalgie după tinerețe și în același timp o luptă îngrozitoare pentru a o readuce în oxigenul pe care îl respirăm, pentru fiecare dintre noi. Actorii fac pur și simplu performanțe minunate în fiecare dintre roluri și cred că va fi un spectacol care va încânta și va cuceri inimile tuturor. Vă așteptăm!” Alina Hiristea

”Dulcea pasăre a tinereții” - Premieră la Teatrul Tony Bulandra Târgoviște
”Dulcea pasăre a tinereții” – Premieră la Teatrul Tony Bulandra Târgoviște / foto Oficial Media

Culise de Tony Bulandra cu Alina Hiristea

Oficial Media: Ce bariere a avut de trecut regizorul la realizarea acestui spectacol?

Alina Hiristea: Probleme nu au fost, au fost doar lucruri care țin de natură tehnică, nu au legătură cu munca noastră și m-am bucurat să lucrez cu oameni dedicați în toate compartimentele. Chiar felicit Teatrul Tony Bulandra. Este o echipă foarte bună, oamenii sunt dedicați. Problemele sunt, mă rog, detalii mici, astea sunt de bucătărie interioară, măruntă.

O.M. Vorbeam cu regizorii de-a lungul anilor și cei mai mulți spuneau: ”eu mai întâi trebuie să am unul – doi actori ca să-mi fac toată distribuția, eu pot să văd personajul ”x” doar dacă îl am pe actorul acela”. La dumneavoastră s-a întâmplat?

A.H: Aș zice că da. Este vorba de două icon-uri, să spunem: Cosmin Dominte și Delia Lazăr. Acest Chance Wayne, un ratat superb, un tip care e cuceritor și care mă rog, în filmul făcut de Hollywood rolul e jucat de Paul Newman în tinerețe- și pentru care l-am considerat cel mai potrivit și m-am învrednicit să-l recomand teatrului, să vină la casting și într-adevăr l-a și luat. E un actor foarte bun și contrar aparențelor, nu toți actorii frumoși sunt și buni. Cosmin Dominte este un actor de adâncime, de forță, de adevăr și va cutremura pur și simplu scena teatrului alături de Delia Lazăr. Ea este o actriță prea puțin văzută de noi pe scenă din păcate. Are o paletă extraordinară, are același adevăr pe care-l căutăm în teatru. Delia Lazăr va fi o strălucitoare Alexandra Del Lago. Și ei fac un cuplu extraordinar, de divă trecută care vrea tinerețe cu acest tânăr care și el începe să-și piardă tinerețea și care totuși năzuiește să-și găsească locul undeva pe firmamentul Hollywood-ului.

”Dulcea pasăre a tinereții” - Premieră la Teatrul Tony Bulandra Târgoviște
”Dulcea pasăre a tinereții” – Premieră la Teatrul Tony Bulandra Târgoviște / foto teatru

 Scena văzută de Horațiu Mihaiu

Horațiu Mihaiu: E un text foarte bun, vechi, din anii 50-60 dar cu un subiect foarte frumos. De fapt orice piesă poate fi actualizată, depinde de maniera regizorală. Noi nu am vrut să modernizăm foarte tare, așa că am ales un decor care să fie foarte elegant, să arate foarte bine lumina, să fie de atmosferă, Fără schimbări multe și cred că am găsit varianta de a prezenta plăcut ochiului, spectacolul.

 Oficial Media:.Cum te-ai simțit în dulcele stil clasic pe zona ta de scenografie?

H.M: Chiar mi-a făcut plăcere că nu am mai lucrat demult asemenea scenografie, la așa o piesă clasică să zic și, mi-era dor să nu mai am prea multe chestii moderne. Nu microfoane, nu proiectoare… sigur este o imagine de fundal, îmi trebuia pentru atmosferă și este o scurtă secvență cinematografică -să zic- careia îî trebuia un ecran. Dar în rest, totul este un spațiu elegant, de Hollywood.

O.M. Cred că te caracterizează cumva, de obicei mai folosești planurile astea de fundal.

H.M.: E adevărat dar aici a fost cerința regizoarei fiindcă avem la un moment dat un film. Este o secvență care se petrece undeva la alegeri, -politice- care are legătură cu piesa.

O.M. Am intrat în sală și scena mi se pare extraordinară, este ceea ce caută un public ca al nostru.

H.M. De data asta am zis să facem un spectacol pentru publicul larg, care nu e obișnuit cu spectacole scurte, dinamice, cu multe elemente. Mi-a făcut mare plăcere să lucrez.

@ Cristi Iordache & Oana Grigore

Distribuie acest articol Oficial Media
Share