Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

După mineri pe șantierul de la Margina au ajuns și ”tunurile” lui Umbrărescu

 UMB, cel mai mare grup de construcții din România, controlat de Dorinel Umbrărescu,  a angajat  mineri,  pentru viitoarele lucrări la “tunelurile pentru urși” de pe secțiunea Margina – Holdea a Autostrăzii Lugoj – Deva (A1), care vor începe curând.

La finalul anului trecut, pădurea de peste 18 hectare, pe unde va trece porțiunea de autostradă cu tuneluri pentru urși a fost scoasă din fondul forestier național, acela fiind ultimul pas înainte de deschiderea șantierului pe bucata lipsă de autostradă.

Reprezentanții asocierii de firme care va executa secțiunea lipsă din autostrada A1 Lugoj – Deva, lotul 2, au început amenajarea accesului în șantierul din zona unde vor fi construite tunelurile. Sunt folosite utilaje specifice pentru stabilizarea și îmbunătățirea solului pentru drumul tehnologic, care are o lungime de circa 2 km. Zona este greu accesibilă, mai ales după perioada de iarnă, pământul fiind îmbibat cu apă. Drumul tehnologic este folosit și de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, Direcția Silvică Timiș, prin Ocolul Silvic Făget, care se ocupă cu eliberarea amplasamentului”, transmitea DRDP Timișoara.

Tronsonul lipsă, de aproximativ 10 kilometri va avea două tuneluri de aproximativ 2,13 km. Acestea vor fi formate din două galerii unidirecționale prevăzute pe fiecare cale de circulație cu platforma de 11,25 m. Investiția trebuie să fie gata până cel târziu în toamna anului 2026.

Zilele trecute au ajuns pe șantier și primele utilaje” tunuri”  care vor fi folosite pentru săparea acestor tuneluri. Urmează ca zilele viitoare, să ajungă și altele,  din Germania.

Constructorii vor utiliza metoda NATM și nu forarea cu scuturi, pentru că tunelurile nu au o lungime mare și nu s-ar justifica investiția (achiziție/închiriere) în TBM-uri cu diametru de 13 metri. Lucrările cu metoda NATM încep cu execuția portalului, injecția de ciment pentru stabilizarea părții superioare și apoi excavare prin detonări. Apoi, se montează armătura și se căptușește tunelul. De aceea este nevoie de mineri, pentru că, tehnologia este asemănătoare cu lucrările care se executau în exploatarile miniere.

Lucrările efective pentru lotul de Autostradă finanțat din PNRR ar fi trebuit să înceapă încă din 1 martie 2024, conform celor mai recente promisiuni ale ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, dar,  până în acest moment, nu există  autorizație de construire eliberată, pentru tot lotul.

Pe 14 octombrie 2022, a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii – lipsă (9,13 km) din lotul 2 al Autostrăzii Lugoj – Deva. Asocierea S.C. SPEDITION UMB S.R.L. – S.C. TEHNOSTRADE S.R.L. – S.C. SA & PE CONSTRUCT S.R.L. – EURO-ASFALT d.o.o. a fost declarată câștigătoare, cu o ofertă financiară de 1,83 de miliarde de lei fără TVA.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share