Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

DUPĂ SĂRBĂTOARE, SĂRBĂTOAREA – KATHARINA EISMANN / HAGEN BONIFER / SVEN EISMANN

Vernisaj și performance de lectură: 4.05, ora 18:00, Palatul Ștefania (Piața Romanilor 1)

Durata expoziției: 4. – 21.05.2023

Orar vizitare: marți – vineri 13:00 – 19:00 // sâmbătă 13:00 – 18:00

Sufletul este o pasăre călătoare

El se hrănește din valiza cu nori

(Katharina Eismann)

Materiale simple, forme palpabile domină spațiul, pe traversele de cale ferată masa este aşternută cu texte. Vizitatorii sunt invitați să ia loc la masă, să se lase în voia poeziei și a artei, să aprofundeze cele citite, să-și spună propriile povești. Călătoria în capitala culturală Timișoara poate începe.

„După sărbătoare, sărbătoarea“ – titlul ascunde povestea plină de aventură a unei fugi peste graniță petrecută după un kirvai – un hram de biserică – și o privire înapoi, în epoca dictaturii comuniste. După sărbătoarea hramului, preotul fuge cu tot satul peste graniţă, în Iugoslavia. Povestea o găsim în „Jurnalul de bord – Drumuri peste graniţe” (Bordbuch – Grenzgänge) catalogul-poem al expoziţiei conceput de Katharina Eismann.

Masa lungă, construită din traverse de cale ferată – concept și design ale artistului Sven Eismann din Frankfurt – este acoperită cu artă: versuri din condeiul Katharinei Eismann. Autoarea, născută la Timișoara, împletește episoade autobiografice într-o hartă lirică de la cotul râului Main până la revărsarea Dunării și înapoi.

Citatele de pe masă sunt conceptul designerului Susanne Mantz din Offenbach.

Tablourile supradimensionate ale lui Hagen Bonifer tranformă expoziția într-o scenă de gară. Lucrările artistului au ca temă călătoria, lucrurile trăite şi lăsate în urmă, faţa întunecată a istoriei, spaţiile goale. Siluete de abia schiţate apar în picturile „zgâriate”, asemănătoare unor ziduri ruinate de timp şi scorojite.

Este ca în viața reală. Doar să te așezi la masă nu înseamnă festin sau înțelegere. Ceea ce ajută la crearea unor punți este să contibui. Expoziția interdisciplinară unește design, poezie, sunet și artă vizuală.

Vă invităm cu drag la vernisaj, în 4.05 la ora 18:00. În cadrul deschiderii va avea loc și o lectură performativă cu Katharina Eismann în acompaniamentul muzical asigurat de către Sven Eismann. Poeziile citite sunt traduse în limba română de Henrike Brădiceanu-Persem și vor fi citite de studenți ai Secției de actorie în limba germană a Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest.

Cuvinte de deschidere: doamna Regina Lochner – Consul al Republicii Federale a Germaniei la Timișoara, doamna Mona Isabela Petzek – directoarea Centrului Cultural German din Timișoara, doamna Katharina Eismann.

Expoziția este organizată de Centrul Cultural German Timișoara cu sprijinul Goethe-Institut București și de către Institutul pentru Relații Externe (ifa) prin Medienverein FunkForum e.V. și cu sprijin din partea Ministerului de Externe al Germaniei. Parteneri ai proiectului sunt Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, Asociația Prin Banat, Heritage of Timișoara și Secția de actorie în limba germană a Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest.

Pe toată durata ei, expoziția este acompaniată de evenimente conexe, cum ar fi lecturi, muzică, o prelegere, tururi ghidate prin expoziție, precum și un atelier de poezie pentru adolescenți.

Programul conex al expoziției:

· 5.05. / 10:00 – 11:00

Vizită a grupului literar „Zilele literaturii la Reșița”

Lectură din volumul „Dschangakinder“ și tur ghidat Katharina Eismann

· 9.05. / 18:00

Prelegere Dr. Peter Chroust (G): „Illegal Migration from Romania to Hungary and Serbia between 1944 – 1989“ (în limba engleză)

· 11.05. / 18:00

Lectură bilingvă în română și germană și discuție cu scriitori timișoreni: „Underground TM“ și „Der Rapper & Klein Al Pacino“ (Katharina Eismann)

Invitați: Cristian Vicol, Goran Mrakić, Cosmin Leucuța

· 13.05. / 18:00

Lectură Katahrina Eismann „Dschangakinder“ și discuții cu cercul literar Stafette

· 15.05. / 16:30 – 18:30

Plimbare literară pe urmele istoriei și a istoriilor: Palatul Ștefania, Fabric, Piața Traian cu Katharina Eismann și Mihai Moldovan precum și înregistrare audio în Fabric (Funkforum)

Eveniment organizat de Institutul pentru Relații Externe ifa prin Medienverein FunkForum e.V. și cu sprijin din partea Ministerului de Externe al Germaniei în colaborare cu Asociația Prin Banat / Heritage of Timișoara

· 16.05. / 16:30 – 18:30

Creative Writing Workshop condus de Katharina Eisamnn cu participarea grupului de elevi de la Funkforum

Eveniment organizat de Institutul pentru Relații Externe ifa prin Medienverein FunkForum e.V. și cu sprijin din partea Ministerului de Externe al Germaniei

· 19.05. / 15:30

Lectură Katharina Eismann în cadrul Jubileului „150 ani de la înființarea Școlii Nikolaus Lenau“

· 20.05. / 13:30 – 14:00

Tur ghidat prin expoziție în cadrul Jubileului „150 ani de la înființarea Școlii Nikolaus Lenau“

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share