Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

E neclar: acest mecanism vine în sprijinul oamenilor și al IMM-urilor sau al speculanților?”

Comisia Europeană a venit cu un mecanism de plafonare a prețului la gaz natural, care este nerealist, cu efect doar pe termen lung și ignoră nevoile imediate ale consumatorilor europeni, a spus eurodeputatul Carmen Avram, în Plenul Parlamentului European. „E neclar: acest mecanism vine în sprijinul oamenilor și al IMM-urilor sau al speculanților?”, l-a întrebat Carmen Avram pe Comisarul pentru Energie, Kadri Simson.

Mecanismul propus de Comisia Europeană marți, 22 noiembrie 2022, prevede o plafonare a prețului la gaz abia de la 1 ianuarie 2023 și doar în anumite condiții: atunci când prețul TTF (hub-ul din Amsterdam) va depăși 275 de euro/MWh, timp de două săptămâni, și în situația în care acest preț va fi mai mare cu 58 de euro decât prețul mediu mondial la gaz natural lichefiat, timp de 10 zile.

„Europenii au dreptul la o viață decentă, dar nu și-o mai pot permite. E nevoie de sprijin direct pentru consumatori. Acum! Iarna e aici”, a cerut europarlamentarul Carmen Avram. Ea i-a recomandat Comisarului pentru Energie să mai studieze puțin campania S&D „Jos facturile” (https://www.socialistsanddemocrats.eu/bringthebillsdown), pentru că, deși Comisia pare că s-a inspirat din ea, nu a înțeles complet ce se solicită.

Mecanismul de plafonare a prețului gazelor naturale, adoptat de Comisia Europeană, vine la scurt timp după ce PSD, alături de Grupul S&D din Parlamentul European, au lansat campania „Jos facturile!” (“Bring the bills down”)  https://www.socialistsanddemocrats.eu/bringthebillsdown). Pe lângă plafonarea prețului energiei, socialiștii europeni cer alte măsuri clare, care să vină urgent în sprijinul direct al cetățenilor, al gospodăriilor vulnerabile și al IMM-urilor.

Printre acestea:

– 100 de miliarde de euro pentru gospodăriile vulnerabile;
– decuplarea prețului energiei de cel al gazului;
– un mecanism pentru combaterea speculei în sectorul energetic;
– securizarea unui fond în valoare de 20 miliarde euro prin Garanția europeană pentru copii.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share