Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Echinocțiul de toamnă- echilibru și armonie

Echinocțiul de toamnă. Soarele trece din semnul zodiacal al Fecioarei în cel al Balanţei. Acum ziua este egală cu noaptea. Acest moment special se numeşte Echinocţiul de toamnă şi este caracterizat de echilibrul între energiile yin şi yang – feminin şi masculin – facilitând atingerea stării androginale. Pentru a putea beneficia la maxim de influenţa subtilă benefică a acestui moment special, vă oferim câteva informaţii esenţiale.
Timp de un an Soarele parcurge întregul cerc zodiacal şi rămâne aproximativ o lună în fiecare semn. Fiecare semn zodiacal este un arhetip şi se manifestă în noi într-o formă deosebit de complexă sub forma diferitelor  caracteristici psiho-emoţionale şi fizice. Atunci când însuşim într-un mod armonios cele 12 arhetipuri zodiacale, fiinţa noastră atinge un înalt grad de echilibru şi armonie ce ne transformă în ceea ce a fost denumit încă din antichitate „Omul Cosmic”. Această peregrinare anuală a Soarelui facilitează manifestarea în fiinţa noastră a celor 12 energii arhetipale, în conformitate cu semnul în care se află în acea perioadă.
Solstiţiile şi echinocţiile
 –
Astfel, trecerea peste o zodie ne pune în rezonanţă tainică cu energia arhetipală a acesteia, ajutându-ne să asimilăm valorile ei specifice. Starea de integrare armonioasă a ceea ce realizăm, starea de naturaleţe sunt strâns corelate cu semnificaţiile zodiei tranzitate de Soare (dar şi de celelalte planete).  De exemplu atunci când Soarele se află în Taur, pentru a fi în armonie cu natura se recomandă să cultivăm starea de mulţumire, iubirea de sine, deschiderea faţă de artă, de tot ce este frumos – adică să asimilăm şi să manifestăm calităţile specifice acestei zodii.
La toate acestea se adaugă ciclurile celorlalte planete, dintre care se resimte într-un mod deosebit infuenţa Lunii. Luna parcurge Zodiacul în aproximativ 28 de zile (două zile jumătate în fiecare semn). Astrologia Lunară ne confirmă reacţia noastră inconştientă, instinctuală, receptivitatea faţă de energiile semnului în care se află Luna la un moment dat. Observăm în felul acesta că Soarele ne pune în rezonanţă într-un mod conştient cu forţa semnului zodiacal, adică ne face conştienţi  faţă de calităţile acelui semn, iar Luna creează o punte de legătură ascunsă, instinctuală cu energia acestuia.
 Momente de tranziţie ale Soarelui între semnele zodiacale au fost denumite Hiatusuri Solare. Aceste perioade sunt diferite prin structura energetică a elementului constituent. Ştim că fiecare zodie are o predominanţă a unui element: pământul, apa, focul şi aerul. Însă în cazul hiatusurilor se manifestă cel de al cincilea element: eterul, forţă ce crează o profundă legătură cu starea de neutralitate, de vid, de transcendenţă. În timpul hiatusului, datorită fuzionării celor două semne alăturate se creează un efect de avalanşă ce permite branşarea simultană la valorile cele mai înalte ale semnelor zodiacale alăturate.
Dintre toate trecerile Soarelui dintr-un semn în altul, cele mai importante sunt momentele de maxim şi de egalitate, adică solstiţiile şi echinocţiile. Trebuie să specificăm faptul că din cauza miscării elipsoidale a Pământului în jurul Soarelui data calendaristică a acestor conjuncturi poate să se decaleze cu plus-minus o zi.
 –
Să observăm descrierea lor astronomică, având în vedere perioada medie de formare:
1.      ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ – 21 Martie – razele Soarelui cad perpendicular pe ecuator, iar cei doi poli ai Pamântului primesc aceeaşi cantitate de lumină şi caldură. Ziua este egală cu noaptea.
2.      SOLSTIŢIUL DE VARĂ – 22 Iunie – razele Soarelui cad perpendicular pe tropicul de nord (Tropicul Racului), luminând mai puternic emisfera nordică. Ziua cea mai lungă şi noaptea cea mai scurtă;
3.      ECHINOCŢIUL DE TOAMNĂ – 23 Septembrie – razele Soarelui cad din nou perpendicular pe ecuator, ziua fiind din nou egală cu noaptea.
4.      SOLSTIŢIUL DE IARNĂ – 22 Decembrie – razele Soarelui cad perpendicular pe tropicul de sud (Tropicul Capricornului), ziua în emisfera nordică fiind minimă. Ziua cea mai scurtă şi noaptea cea mai lungă.
ECHINOCŢIUL DE TOAMNĂ
Echinocţiul reprezintă un moment de echilibru între energiile yin şi yang. Dacă în perioada echinocţiului de primăvară natura renaşte şi are loc explozia vegetaţiei, în perioada echinocţiului de toamnă natura începe pregătirea pentru a conserva tot ceea ce a creat. Tradiţiile spirituale afirmă ca orice formă de evoluţie are trei etape distincte: creaţia, menţinerea şi resorbţia sau distrugerea. La toate acestea se adaugă şi momentul de apogeu a ceea ce s-a creat. Astfel, echinocţiul de primăvară simbolizează creaţia, solstiţiul de vară apogeul, echinocţiul de toamnă începerea perioadei de resorbţie şi solstiţiul de iarnă perioada de conservare şi nemanifestare, care echivalează cu momentul de pregătire pentru un nou ciclu temporal.
În fiinţa umană, echinocţiul de toamnă produce o echilibrare între nevoia de muncă pentru supravieţuire şi exteriorizarea frumuseţii şi iubirii lăuntrice. Datorită acestui echilibru energetic caracteristic echinocţiului de toamnă, toate acţiunile  realizate în acest interval (trei-cinci zile în jurul acestul moment) vor fi susţinute de emoţii puternice, sentimente expansive binefăcătoare, ce vor avea rolul de a înlătura multe din tendinţele inferioare ale omului, cum ar fi încrâncenarea, efortul, sclavia, obsesiile materiale, critica excesivă, pretenţiile exagerate.
Acest moment ne permite să conştientizăm că întotdeauna evoluţia în cuplu este net superioară evoluţiei individuale, iar trăirile artistice şi sufleteşti au rolul de a transpune în plan fizic lumina spiritului. Să ne gândim doar la condiţia superioară a artistului care deşi poate să pară simplă şi comună din exterior, este în esenţă o strădanie permanentă a sufletului de a sacraliza viaţa, de a da sens valorilor arhetipurilor ce exista in fiecare din noi.
Lecţia principală a acestui hiatus (ca etapă în evoluţia noastră) este asociată cu valorificarea a ceea ce este frumos din noi prin a învăţa să îmbinăm armonios utilul cu plăcutul, materialul cu spiritualul.
Trecerea de la Zodia Fecioarei la Zodia Balanţei, în mod simbolic, arată că omul şi-a depăşit înlănţuirile prin supunerea şi răbdarea Fecioarei, iar acum după ce şi-a depăşit instinctul critic, perfecţionist, doreşte să împartăşească şi să împartă cu ceilalţi tot ce e mai frumos. Se trezeşte aspiraţia către armonia relaţională şi se conştientizează importanţa conlucrării („unde-s doi puterea creşte”, iar evoluţia este mult accelerată). Influenţa specifică a energiilor zodiei Balanţei ne atenţionează asupra responsabilităţii cu care trebuie să cultivăm relaţiile cu ceilalţi şi mai ales relaţia de cuplu.
Echinocţiul de toamnă este un simbol al stării androginale, reprezentând calea de acces către starea de unitate deplină, armonia dintre anima şi animus, integrarea armonioasă a fiinţei noastre în armonia Divină.
astrodeva.wordpress.com
Distribuie acest articol Oficial Media
Share