Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

ECHITATE ÎN SISTEMUL PENSIILOR MILITARE

Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), este un angajament al “guvernanților”, că România va realiza în următorii șase  ani investiţii din banii europeni, amânate de 30 de ani.
PNRR, în varianta sa finală, a fost publicat de guvern la o zi după ce a fost trimis către Comisia Europeană. Planul cuprinde investiţii axate pe 6 piloni, dar şi 9 promisiuni de reformă, cum ar fi reformarea sistemului fiscal, a sistemului de pensii, salarizarea din sistemul public.
Ce caută promisiuni precum reforma sistemului de pensii într-un plan de investiţii?
Ciudăţenia acestui plan de investiții pentru viitor este că el începe cu sistemul de pensii și nu cu investițiile.
Nu înțelegem de ce “guvernul” și-a asumat, că până în anul “2070” trebuie să respectăm un procent de 9,4% din PIB în care au inclus și pensiile militare, având în vedere că mandatul guvernului, parlamentului, președintelui și al programelor politico-electorale pentru care au fost “votați”, sunt pentru maxim 4 ani, conform prevederilor constituționale. Având în vedere că asumarea angajamentului guvernului trebuie dusă până la capăt, altminteri eşecul ar fi foarte costisitor, guvernul şi-a asumat un plan de investiţii de 29,2 mld. de euro, bani care trebuie angajaţi în următorii 6 ani ( 2027), DE CE pentru pensii, angajamentul este pentru următorii 70 de ani ( 2070 !!! ), se întreabă pensionarii și analiştii financiari.
Este o “eroare” de redactare sau este “angajamentul” oficial al Guvernului, având în vedere că reprezentanții guvernului NU au venit cu precizări pentru lămurirea acestui subiect, nici până astăzi ?!?
Precizări ale Comisiei Europene !!
“Cine ne-a pus să trecem așa ceva acolo, că niciun stat din Uniune nu a mai trecut așa ceva în PNRR ?!…declară oficialii Comisiei Europene.
În ceea ce priveşte pensiile speciale, este important să reiterăm că pensiile speciale cuprind nu doar cele şase categorii de pensii de serviciu existente în România enumerate în prezent la punctul b) în memorandumul Ministerului Muncii. Important, pensiile speciale includ şi pensiile pentru forţele de securitate şi apărare (armată, poliţie) şi trebuie să fie şi ele acoperite de reformă.
Ministerul Apărării Naționale s-a concentrat și se concentrează în direcţia adoptării proiectului de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat şi instituirea unor măsuri în domeniul pensiilor militare de stat (PL-x nr. 199/2020), aflat în prezent în analiza comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor, cameră decizională, cu amendamente care vizează tocmai înlăturarea discriminărilor existente în sistemul pensiilor militare, crearea cadrului legal pentru recalcularea acestora, actualizarea şi, implicit, majorarea cuantumurilor pensiilor militare aflate în plată.
”În ultimele zile am primit sute de mesaje de la cadre militare în rezervă, dar și de la militari aflați în exercitarea profesiei lor, toate având ca temă profunda îngrijorare cu privire la pensiile lor, prezente sau viitoare. Le transmit militarilor români, în rezervă sau activi, faptul că nu voi accepta ca pensiile militare să fie interpretate ca fiind pensii speciale și să fie calculate conform principiului contributivității,  ori recalculate în acest sens. Ministerul Apărării Naționale a exprimat deja un punct de vedere cu privire la acest subiect și l-a transmis Guvernului, iar dacă va fi nevoie, alături de specialiștii din MApN, voi oferi lămuriri suplimentare inclusiv Comisiei Europene,  pentru a explica sistemul de pensii militare de stat din România. Insist în a explica opiniei publice faptul că,  pensiile militare sunt pensii de stat, NU sunt pensii speciale. Pensiile militare se regăsesc, similar ca și în România, în toată Europa și în majoritatea țărilor NATO. Pensia militară este o pensie ocupaţională, de stat, care are nişte formule de calcul care s-au schimbat de-a lungul timpului şi de aceea sistemul a devenit inegal.Pensiile militare de stat au la bază principiul recunoștinței față de loialitatea, sacrificiile și privațiunile suferite de militari, polițiști și polițiștii de penitenciare și familiile acestora pe timpul carierei militare. Instituirea pensiei militare, cu tradiție în statul român, a apărut ca o necesitate izvorâtă din statutul profesional al militarilor, care impune anumite interdicții sociale pe care celelalte categorii de asigurați nu le au. În același timp, sistemul actual de pensii militare este afectat de o serie de inegalități și trebuie, cu adevărat, adus la principii de echitate. Performanța profesională trebuie motivată la nivelul celorlalte armate NATO. Sunt preocupat permanent ca, direct proporţional cu creşterea anuală a veniturilor din cadrul bugetului de stat, să dezvoltăm cadrul legal care să asigure, pe de o parte, o corectă stabilire, recalculare şi/sau actualizare a pensiilor militare de stat în raport cu evoluţia sistemului de salarizare, iar pe de altă parte, echilibru şi echitate între nivelurile pensiilor militare, stabilite conform succesiunii în timp a actelor normative, pentru diferite categorii de pensionari.  Avem determinarea și capacitatea de a îmbunătăţi toate aceste programe, sunt convins că dezbaterile vor creiona noi soluții pe viitor și ne vor aduce cu un pas înainte în a construi starea de normalitate pe care o dorim cu toții. Susțin cu determinare interesele cadrelor militare în rezervă și în retragere, obiectivul principal al demersurilor pe care le-am făcut în acest domeniu, de la începutul mandatului, este acela de a asigura egalitatea de tratament în respectarea drepturilor de pensie, indiferent de momentul trecerii în rezervă” a ținut să transmită ministrul Apărării, Vasile Dîncu.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share