De ziua Europei, în 9 mai 2022, Biroul Erasmus din cadrul Departamentului de Relaţii Internaţionale a dat startul celei de-a zecea ediţii a evenimentului deja tradiţional Erasmus International Week @ West University of Timişoara.
Declarat model de bune practici la nivel naţional în 2019, desfăşurat exclusiv online în 2020 cu peste o sută de participanţi, evenimentul a continuat să fie organizat cu mult entuziasm şi curaj în 2021. Iar în 2022, odată cu revenirea la (noul) normal, s-a bucurat de un succes extraordinar în rândul aplicanţilor din străinătate care au optat pentru UVT ca destinaţie pentru o mobilitate de formare de scurtă durată în domeniul internaţionalizării învăţământului superior.
Un număr de peste 90 de participanţi, cadre didactice şi personal administrativ, provenind de la universităţile partenere Erasmus ale UVT din peste 20 de ţări, de pe 4 continente, se întalnesc la Timişoara pentru a discuta despre viitorul internaţionalizării învăţământului superior la nivel global, în contextul crizelor sanitare şi geopolitice din ultimii ani. Ţările reprezentate la eveniment sunt: Albania, Armenia, Azerbaigian, Bosnia şi Herţegovina, Brazilia, Bulgaria, Egipt, Franţa, Georgia, Germania, India, Indonezia, Italia, Lituania, Marea Britanie, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii, Tunisia, Turcia, Serbia, Ucraina, Uzbekistan.
Programul acestei săptămâni include activităţi de training susţinute de experţi din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, precum şi din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Printre temele pe care le propunem spre abordare participanţilor internaţionali sunt:
mobilităţile internaţionale în noul program Erasmus+,
digitalizarea proceselor de predare şi învăţare şi impactul lor asupra relaţiilor internaţionale în învăţămâtul superior,
iniţiativa European Universities şi Universitatea Europeană UNITA, din care UVT face parte ca membru fondator, sau
obiectivele internaţionalizării educaţiei în contexte de criză (pandemie, conflicte geopolitice).
De asemenea, participanţii sunt angrenaţi zilnic în activităţi ce presupun schimbul de bune practici în ceea ce priveşte cooperarea internaţională în învăţământul superior (activităţi de tip mutual learning workshop, mobility cafe, job shadowing), dar şi activităţi de predare în opt din cele unsprezece facultăţi ale UVT.
Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Universitatea de Vest din Timișoara inovează permanent și, iată, acum a devenit o universitate a alianțelor europene. UVT continuă să îşi demonstreze rezilienţa şi să fie una dintre cele mai active universităţi din România în ceea ce priveşte cooperarea internaţională în general şi implementarea programului Erasmus+ în particular. Europa este aici, la UVT!”
UVT redefinește acţiuni deja cunoscute şi consacrate, precum Erasmus International Week @West University of Timişoara, adaptându-le noilor condiţii şi nevoi din învăţământul superior. Astfel de acţiuni aduc valoare adăugată experienţei profesionale a participanţilor din străinătate, dar şi a colegilor din UVT ce intră în contact cu ei pe perioada evenimentului. Pentru cei dintâi, săptămâna Erasmus reprezintă o formă de internaţionalizare în străinătate, după o perioadă în care accesul la experienţe internaţionale fizice a fost extrem de limitat. Iar pentru cei din Universitatea de Vest din Timişoara, reprezintă o altă formă de internaţionalizare acasă, pe care o încurajăm, ca parte din politica instituţională de a crea un mediu universitar multicultural, internaţional şi incluziv la UVT. De asemenea, evenimentul oferă un context propice promovării Universităţii de Vest din Timişoara şi oraşului Timişoara la nivel global.
Jurnalist, scriitor, editor, terapeut
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Deputat Aurelian Cotinescu: ”Moțiunea AUR, SOS și POT a fost doar o încercare disperată de a arunca România în incertitudine”
Investiție în educație și eficiență energetică: Grădinița nr. 3 din Târgoviște va fi redeschisă în această toamnă
Facultatea de Științe Politice, Litere și Comunicare, Universitatea „Valahia” din Târgoviște – Admitere 2025