Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Energie în sistem centralizat la 450lei/ Mwh

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, proiectul de lege iniţiat de guvern,  prin care se propune achiziţionarea energiei electrice în sistem centralizat (OPCOM), producătorii fiind obligaţi să o vândă la 450 de lei/Mwh, în scopul stabilizării preţului.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 153/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei şi modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 119/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei a fost adoptat cu 83 de voturi “pentru” şi 25 de abţineri.

oug

Prin această lege se încearcă să se oprească fluctuaţiile mari de preţ la energia electrică şi OPCOM-ul va achiziţiona de pe piaţă, de la producători, energia electrică la 450 de lei/MW şi îl va revinde distribuitorilor Transelectricii şi furnizorilor care au în portofoliu beneficiari, astfel încât, pe perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025, să nu mai existe fluctuaţii mari de preţ. Este foarte important, pentru că această lege asigură predictibilitate pentru IMM-uri, va linişti piaţa şi pentru populaţie, pentru că nu vor mai putea fi fluctuaţii, astfel încât,  preţul să difere foarte mult de la o lună la alta. Această achiziţie se va face centralizat, la început de an pentru anul viitor, se vor face corecţii de către OPCOM în fiecare lună şi este un pas important pentru stabilizarea preţului energiei electrice în următoarea perioadă.
Senatorul UDMR Antal Lorand, președintele comisiei de energie, a spus  că ordonanța are rolul de a liniști piața și se pun în siguranță consumatorii casnici și non-casnici. “Această ordonanţă de urgenţă,  nu face altceva decât  să finalizeze  o parte din strategia naţională, finalizează o parte din nişte discuţii care au avut loc în anii precedenţi, când în sistemul energetic se discuta despre instituirea unic cumpărător al energiei electrice. (…) OUG este extrem de binevenită, pentru că efectul principal pe care o să-l aibă în acest domeniu strategic este practic liniştirea pieţelor şi pune într-un cadru foarte predictibil şi producătorii, şi operatorii de transport şi sistem, şi furnizorii. Prin acest cadru predictibil o să reuşim să punem în siguranţă consumatorii casnici şi pe cei non-casnici. (…) Ce am făcut în această ordonanţă? Am corectat o interpretare greşită a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. (…) Prin acest sistem centralizat, preţurile au fost plafonate, producătorii o să fie obligaţi să vândă energia electrică la 450 de lei/MW către OPCOM – o parte din energia electrică produsă, iar OPCOM, prin calitatea de unic cumpărător, o să împartă în mod egal către furnizori, operatori de sistem şi distribuitori”, a punctat senatorul UDMR.

22L699CR

Proiectul instituie măsuri temporare în vederea limitării veniturilor obţinute de producătorii de energie electrică, în sensul introducerii unui mecanism de achiziţie centralizată, prin care preţul plătit de achizitorul unic producătorilor de energie electrică pentru cantităţile de energie electrică vândute de aceştia este de 450 de lei/Mwh. În acelaşi timp, achizitorul unic vinde cantităţile de energie electrică cumpărate furnizorilor de energie electrică care au încheiat contracte cu clienţi finali, operatorului de transport şi de sistem energie electrică şi operatorilor de distribuţie energie electrică cu obligaţia transmiterii OPCOM şi/sau Companiei Naţionale de Transport şi Energiei Electrice Transelectrica SA, după caz a situaţiilor privind prognozele de consum anuale, defalcate pe luni, în vederea considerării acestora în procedurile de achiziţie organizate de OPCOM. Se prevede organizarea de către OPCOM a unei proceduri anuale de achiziţie în luna decembrie a anului precedent anului de aplicare, pe baza datelor validate, transmise de către ANRE şi câte o procedură de achiziţie lunară, care are drept scop suplimentarea calităţilor de energie electrică vândute/cumpărate lunar în cadrul procedurii anuale, potrivit raportului comun dat de comisiile de specialitate.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share