” Este declarația noastră de independență economică”, a declarat aseară președintele SUA Donald Trump, în cadrul unui eveniment la Rose Garden în care a anunțat noile măsuri, prin introducerea unei taxe vamale universală de 10% pentru toate importurile în SUA și taxe mai mari pentru unele țări, inclusiv de 20% pentru UE.Noile tarife vor intra în vigoare pe 5 şi 9 aprilie a.c.
Unii experți cred că măsura poate declanșa un război comercial și afecta grav economia globală
„Ne vom aduce mereu aminte de ziua de 2 aprilie, ziua în care America va fi redeveni bogată. Țara noastră a fost siluită, jefuită, înșelată de cei de aproape și de cei de departe. Muncitorii din diverse domeni, oameni obișnuiți, liderii străini ne-au luat locurile de muncă din fabrici, au călcat în picioare visul american. Acum patru ani vi s-au spus lucrurile astea, vi se spun și acum, contribuabilul american e jefuit de cincizeci de ani. În câteva momente voi semna un decret istoric care instituie taxe vamale reciproce față de țările, care au taxe față de noi. Locuri de muncă și fabrici vor reveni în forță înapoi în țară, mai multă producție acasă va însemna prețuri mai mici pentru consumatori, ne întoarcem repede, va fi epoca de aur a Americii.”, a declarat Donald Trump, în debutul discursului.
„Nu dau vina pe alte țări pentru această calamitate, ci pe foștii lideri și președinți care au permis asta. Din această seară, de la miezul nopții, impunem taxe vamale de 25% pentru toate automobilele produse în străinătate. Uniunea Europeană. Ei sunt comercianți foarte, foarte duri. Vă gândiți la Uniunea Europeană că e foarte prietenoasă? Ei ne jefuiesc. Este atât de trist să vezi asta, este atât de jalnic. 39%. Noi le vom cere 20%. Deci îi taxăm practic la jumătate.”, anunțat Trump. Mai mult chiar, a amenințat că va impune tarife comerciale mult mai mari, dacă UE și Canada vor colabora pentru a combate taxele vamale.
„Dacă Uniunea Europeană lucrează cu Canada pentru a face rău economic SUA, vor fi impuse taxe vamale pe scară largă, mult mai mari decât cele planificate în prezent, pentru a proteja cel mai bun prieten pe care fiecare dintre aceste două țări l-a avut vreodată!”, a scris Trump într-o postare pe rețeaua Truth Social.
Reacții după anunțul președintelui American:
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene a declarat: ” Anunţul preşedintelui Trump privind tarifele universale pentru întreaga lume, inclusiv pentru Uniunea Europeană, este o lovitură majoră pentru economia mondială. Regret profund această alegere. Să fim clari în ceea ce priveşte consecinţele imense. Economia globală va suferi masiv, incertitudinea se va amplifica şi va declanşa creşterea protecţionismului. Consecinţele vor fi teribile pentru milioane de oameni de pe tot globul, dar şi pentru cele mai vulnerabile ţări, care sunt acum supuse unora dintre cele mai mari tarife ale SUA. Pare să nu fie nicio ordine în această dezordine. Nicio cale clară pentru complexitatea şi haosul care sunt create, în condiţiile în care toţi partenerii SUA sunt loviţi. Am fost mereu gata să negociem cu SUA, să îndepărtăm barierele existente în comerţul transatlantic.
Von der Leyen a declarat că” europenii sunt pregătiţi să reacţioneze” şi lucrează deja la „un nou pachet de contramăsuri” în cazul în care negocierile cu administraţia americană, pe care UE le-a dorit foarte mult, ar eşua. Ea a precizat că Maros Sefcovic, comisarul european pentru comerţ, este „în contact permanent” cu omologii săi americani. „Suntem deja în curs de finalizare a unui prim pachet de contramăsuri ca răspuns la tarifele la oţel. Şi pregătim acum şi alte contramăsuri pentru a ne proteja interesele şi afacerile dacă negocierile eşuează”, a conchis președinta Comisiei Europene.
“Vom lupta împotriva acestor tarife cu contramăsuri”, a anunţat premierul canadian Mark Carney, potrivit căruia noile taxe vamale vor “schimba fundamental” comerţul internaţional.
Beijingul a declarat că “se opune ferm” noilor tarife anunţate de Donald Trump, care sunt deosebit de dure pentru produsele sale, promiţând să riposteze pentru a-şi apăra “drepturile şi interesele”.Taxele vamale americane “nu respectă regulile comerciale internaţionale şi dăunează grav drepturilor şi intereselor părţilor în cauză”, a acuzat Ministerul chinez al Comerţului chinez.
Industria chimică germană, pentru care Statele Unite sunt cea mai mare piaţă de export, a îndemnat miercuri UE “să-şi păstreze capul pe umeri”, subliniind că “o escaladare nu va face decât să agraveze daunele”. Pe de altă parte, Federaţia industriei automobilului din Germania (VDA) a estimat că noile taxe vamale “vor crea doar perdanţi” şi a cerut UE “să acţioneze unit şi cu forţa necesară, continuând să semnaleze disponibilitatea sa de a negocia”.
“Introducerea de tarife de către Statele Unite împotriva UE este o măsură pe care o consider greşită”, a declarat premierul italian Giorgia Meloni.
Ea doreşte “să se ajungă la un acord cu Statele Unite, pentru a evita un război comercial care ar slăbi inevitabil Occidentul în beneficiul altor jucători mondiali”.
Regatul Unit doreşte să încheie un acord cu SUA pentru a “atenua” impactul taxelor vamale şi nu intenţionează să riposteze imediat, a anunţat ministrul comerţului Jonathan Reynolds. “Statele Unite fiind cel mai apropiat aliat al nostru, abordarea noastră constă în a rămâne calmi şi a ne angaja să încheiem acest acord care sperăm să atenueze impactul a ceea ce a fost anunţat” miercuri, a declarat el.
Tokyo a informat Washingtonul că noile tarife americane, printre care o taxă de 24% asupra produselor japoneze, sunt “extrem de regretabile”, a declarat ministrul comerţului şi industriei, Yoji Muto. Ofensiva vamală americană ar putea contraveni regulilor OMC şi acordurilor bilaterale, a subliniat guvernul nipon.
Declarația președintelui Statelor Unite, Donald Trump, afectează direct și România
Decizia administrației americane riscă să lovească direct exporturile românești din industrii-cheie: componente auto, echipamente industriale, bunuri agroalimentare. Efectele se pot traduce în pierderi de locuri de muncă și presiuni economice suplimentare pentru companiile noastre.
”Nu e o criză doar a marilor state. Este și problema noastră. România riscă să fie una dintre țările puternic afectate prin efectele în cascadă ale deciziei și, fără o reacție europeană coordonată, să fie lăsată la urmă. Țara noastră are un excedent comercial cu Statele Unite de 1 miliard de dolari.
De aceea, în Parlamentul European, am venit cu o serie de propuneri și am inițiat deja demersuri pentru:
– Compensarea pierderilor prin fonduri europene, așa cum s-a făcut în pandemie sau în cazul Brexitului.
– Gândirea unui nou cadru comercial UE–SUA, echilibrat, stabil și bine negociat, după modelul britanic.
– Deschiderea de noi piețe pentru produsele europene și românești, sprijinind o politică externă economică mai curajoasă și mai coerentă.
În calitate de vicepreședinte al Parlamentului European și de membru în delegația cu Statele Unite am solicitat ca soluțiile europene aflate în construcție să includă nevoile României. Pentru a înțelege miza, volumul schimburilor comerciale dintre SUA și UE se ridică la circa o mie de miliarde de dolari. Nu este momentul confruntărilor disproporționate. Avem nevoie de o reacție echilibrată, coordonată la nivel european, în care interesele României să fie pe deplin apărate. Europa trebuie să fie unită, iar România activă și vizibilă în luarea deciziilor” a transmis și europarlamentarul și vicepreședintele P.E. Victor Negrescu.
”Trebuie să protejăm cu toate forțele companiile românești de efectele unui război comercial de proporții, al tarifelor vamale, între America și Europa. Voi cere liderilor coaliției ca Guvernul să pregătească urgent măsuri de sprijin pentru toate industriile afectate. Aceste scheme de ajutor de stat trebuie să fie eficiente și simplu de aplicat, să-și poată produce efectele rapid. Iar ca președinte al României, voi schimba imediat centrul de greutate al diplomației noastre.Trebuie să ne schimbăm complet atitudinea și să ne orientăm spre o diplomație economică activă. Atragerea de investiții străine majore în România și găsirea de noi piețe de desfacere pentru mărfurile românești, vor reprezenta noile priorități ale tuturor ambasadelor noastre din lume”, a scris aseară pe o rețea de socializare și Crin Antonescu.
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Curtea de Apel Ploiești a suspendat decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale din 2024
Apel umanitar: Ajută-l pe Andrei în lupta cu leucemia!
Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Ploiești transmite un mesaj important
Guvernul slovac anchetează oamenii de știință și vaccinurile covid: „Șarlatani și escroci”
Cereri de sesizare penală depuse împotriva lui Fauci și a unor oficiali de top în șapte state
Fosta ministră a Apelor, Doina Pană: Situația despre care vorbește Victor Ponta nu a existat
LIFE STYLE
Fără ecrane, fără stres: ghidul tău pentru o rutină de seară echilibrată
Constanța devine, pe 17 mai, locul unde familiile aleargă împreună pentru o cauză nobilă
Deputat Aurelian Cotinescu: Construcția unei lumi mai bune începe cu gesturi simple, făcute împreună
TOP 6 domenii în care merită să investești în 2025
Ce ne aduce Luna plină din Balanță, 13 aprilie 2025
SPIRITUALITATE
Bărbatul alege în mod subconștient tocmai acea femeie de care are nevoie
Sursa problemelor de sănătate este întotdeauna starea noastră interioară
Dacă omul nu se schimbă, dar se căiește, înseamnă că este ipocrit
Pentru a simți energia Divină, trebuie să cureți sufletul, să renunți la toate atașamentele
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Beneficiile spirulinei pentru un stil de viață sănătos
O nouă activitate în cadrul CAMPANIEI VIAȚĂ PENTRU MAREA FAMILIE DE PACIENȚI A AVUT LOC LA LUPENI
Cele mai multe cazuri de rujeolă au fost înregistrate în România
Cereri de sesizare penală depuse împotriva lui Fauci și a unor oficiali de top în șapte state
Cum putem supraviețui ani întregi dacă vom consuma doar curmale și apă
Cele mai frecvente greșeli în demachierea pielii sensibile și cum să le eviți
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Modernizarea Școlii „Radu cel Mare” din Târgoviște continuă cu etapa a treia
Curtea de Apel Ploiești a suspendat decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale din 2024
Cursuri Erasmus în Istanbul pentru 12 bibliotecari din Dâmbovița