”Europa trebuie să se pregătească să accepte sute de mii de refugiați ucraineni în această iarnă” a declarat șeful Consiliului Norvegian pentru Refugiați (NRC).
„Este într-adevăr o alegere între îngheț sau fugă”, a spus Jan Egeland, secretarul general al NRC. „Prin urmare, foarte mulți oameni fug în mod voluntar”. Aproape 7,9 milioane de refugiați au fugit din Ucraina, de când tancurile rusești au trecut granița în februarie, anul trecut. Marea majoritate s-au refugiat în țările vecine: Polonia, Ungaria, Slovacia, România și Moldova, dar un număr semnificativ de refugiați au fost primiți în alte părți ale Europei. Egeland a descris modul în care o „situație teribilă” s-a confruntat cu civilii care rezistă în Ucraina, care a fost „exacerbată” de atacurile devastatoare ale Rusiei asupra infrastructurii civile, întreruperea alimentării cu energie și apă. „Suntem într-o cursă contra cronometru”, a spus el. „Foarte multe dintre aceste comunități din prima linie au primit puțină sau deloc asistență în ultimele luni”
Pentru Egeland, un lucru care „a ieșit în evidență” în Ucraina în comparație cu alte războaie a fost numărul de persoane în vârstă și cu dizabilități din zonele de conflict. „Mulți care nu au fugit încă din zonele de război din est și sud sunt bătrâni care nu pot sau nu vor părăsi pământul strămoșilor lor, mormintele părinților lor”, a spus el. „Ceea ce speră… este o restabilire a energiei electrice, a gazului, a căldurii. Dar dacă rușii vor continua să bombardeze întreaga infrastructură civilă de aici, nu vor primi nicio încălzire în această iarnă”. „Mulți pot îngheța până la moarte în casele lor. Unii sunt ținuți la pat, [ei] nu pot merge nicăieri”.
Analiştii prevăd că vremea de iarnă – aducând cu sine un teren îngheţat şi condiţii istovitoare de luptă – ar putea mări daunele cauzate de aceste lovituri. Operatorul de stat al rețelei electrice din Ucraina a declarat duminică că furnizează aproximativ 80% din cererea de energie electrică, față de 75% în ziua precedentă. Dar Egeland a spus că există o „scădere de speranță”. Donatorii internaționali au fost „generoși” cu acordarea de ajutor Ucrainei, iar organizațiile umanitare își „șiresc” operațiunile, a spus el. Potrivit Institutului Kiel, 93,8 miliarde de euro din 40 de țări în ajutor financiar, umanitar și militar au fost acordate Ucrainei din ianuarie până în octombrie 2022. Ca urmare a ostilităților pe scară largă din Ucraina, milioane de oameni au fugit din casele lor, aproximativ 6.975.000 de persoane au fost strămutate în interiorul Ucrainei și până la 7.643.944 de persoane care au fugit în țările vecine sau mai departe în Europa. Se estimează că aproape 18 milioane de oameni au nevoie de ajutor în Ucraina.
Scăderea temperaturilor de iarnă, lipsa de adăposturi și creșterea costurilor combustibilului sunt probabil să exacerbeze vulnerabilitățile deja existente în rândul persoanelor afectate de acest conflict și, ulterior, să înrăutățească situația umanitară, inclusiv pentru persoanele strămutate în interior și pentru comunitățile care găzduiesc refugiați. Direcția și distrugerea infrastructurii civile vitale necesare pentru apă, electricitate și încălzire în Ucraina vor accelera, de asemenea, strămutarea pe măsură ce iarna se apropie, pe măsură ce oamenii caută un adăpost cald și sigur.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara