Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

 Este nevoie  de un  parteneriat real între societatea civilă și reprezentanții Guvernului

Premierul Marcel Ciolacu a fost prezent  la o  primă rundă de consultări între reprezentanți ai Ministerului Muncii, în frunte cu ministrul Simona Bucura-Oprescu, și organizații neguvernamentale reprezentative din domeniul serviciilor sociale și apărării drepturilor omului, pentru elaborarea unui set de reforme instituționale și legislative în sectorul asistenței sociale și serviciilor de profil din România.

Șeful executivului a reiterat intenția Guvernului ca, până pe 31 august, să fie finalizat noul proiect de lege a asistenței sociale, în colaborare cu mediul asociativ, încât să fie prezentat spre dezbatere Parlamentului la începutul noii sesiuni. ”Vrem ca legea s-o finalizăm împreună cu dumneavoastră, s-o ducem la Parlament și să închidem capitolul de abuz și de pierderi de vieți omenești”, a declarat acesta la finalul intervenției sale.

Premierul Ciolacu a punctat și mai multe aspecte care trebuie abordate, precum crearea unui Registru electronic al persoanelor vârstnice și celor cu dizabilități, beneficiare de asistență socială, proiectarea unui mecanism de colaborare între autoritățile responsabile, inclusiv la nivel local, și găsirea unei modalități definite de finanțare în sistem. În context a fost evocată necesitatea modificării sistemului de control şi autorizare privind centrele de îngrijire şi asistenţă socială.

Nevoia de servicii sociale este atât de mare în România,  încât fiecare categorie de servicii are liste foarte mari de așteptare

 

 

Finanțarea sectorului de asistență socială din România este însă insuficientă pentru a răspunde acestei nevoi în creștere. Fără o alocare financiară corespunzătoare nu pot exista servicii corespunzătoare, nici resurse umane profesioniste, nici control eficient.

 Ong-urile au atras atenția asupra următoarelor subiecte:

-Schimbarea legislativă nu este suficientă atât timp,  cât nu se intervine și la nivelul practicilor și instrumentelor de monitorizare și control în sfera serviciilor sociale.

Controalele din ultimele trei săptămâni arată că echipele de control au o înțelegere limitată a rolului lor și nu sunt centrate pe soluții pentru beneficiari, ci pe identificarea de deficiențe și erori pentru care aplică sancțiuni disproporționate.

-Beneficiarii, comunitatea și personalul de asistență directă trebuie să fie plasați în centrul sistemului, iar aceasta se operaționalizează și prin prevederile proiectului de modificare a legii asistenței sociale la care organizațiile au contribuit în ultimii doi ani și care trebuie luat în considerare în reforma anunțată.

– Sectorul ONG activ în zona asistenței sociale și al protecției drepturilor omului este semnificativ atât numeric, cât și prin prisma experiențelor acumulate în 30 de ani, iar acestea îl fac indispensabil în orice efort de schimbare din această zonă.

Reuniunea consultativă de a fost organizată de consilierul de stat pe relația cu societatea civilă în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Victoria Stoiciu, și a avut în centrul dialogului o serie de probleme curente și măsuri necesare în sectorul asistenței sociale.

Printre acestea, se numără imperativul unor intervenții legislative pentru modificarea legislației asistenței sociale, a legislației din domeniul asigurării calității în domeniul serviciilor sociale și a legislației privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.

S-a subliniat nevoia unui parteneriat real între societatea civilă și reprezentanții Guvernului, pentru reușita acestui demers.

În acest sens, Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a convenit cu organizațiile participante o modalitate de lucru pentru a avansa în această direcție și a finaliza o propunere de modificare legislativă,  până la data de 31 august 2023.

Alte aspecte semnalate de reprezentanții societății civile și care necesită să fie regândite se referă la finanțarea sistemului de servicii sociale și asigurarea resurselor umane necesare în sistem, pentru a rezolva problema subdimensionării ofertei de servicii sociale în raport cu cererea existentă.

De asemenea, s-a discutat despre rezultatele controalelor existente, despre nemulțumirile organizațiilor neguvernamentale privind unele excese comise pe parcursul acestora  și nevoia ca aceste controale să fie ajustate, pentru o mai mare eficiență și axarea pe partea de prevenție.

A fost abordată și partea de prevenție a relelor tratamente, pentru ca abuzuri de tipul celor recente,  să nu mai fie posibile.

În acest sens, s-a subliniat nevoia unui mecanism de monitorizare independent, a unui sistem de audit independent si a unui mecanism de asistență a victimelor.

Din partea Guvernului, la întâlnire au mai participat reprezentanți din cadrul Cancelariei Prim-ministrului și Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Asociațiile neguvernamentale prezente la dialog au fost: Asociația Națională de Îngrijiri Paliative (ANIP), Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Confederația Caritas România, Consiliul Național al Dizabilității din România, Federația Filantropia, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), Federația SenioriNet, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), HOSPICE Casa Speranței, Organizația Salvați Copiii.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share