Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Este posibil să asistăm la nașterea unui vulcan nou- nouț””

Renumitul academic și profesor de la Universitatea din California de Sud, Kostas Synolakis, a surprins opinia publică,  în timpul unui interviu pentru „Prime” de la ERTNews că  ”este posibil să asistăm la nașterea unui vulcan nou-nouț, pentru prima dată în istorie”.

În timpul vizitei sale  în Santorini cu prim-ministrul Greciei ,  Kostas Synolakis a subliniat importanța instalării de  mareometre,  instrumente științifice esențial pentru monitorizarea schimbărilor nivelului mării și potențialelor tsunami. El a menționat că, ”deși există 10 astfel de dispozitive în Marea Egee, regiunea are nevoie de cel puțin încă patru pentru a urmări potențialele schimbări seismice”.

Discuând despre activitatea seismică recentă, expertul în riscul de dezastru a declarat: „Cred că există un flux de material lichid care se ridică încet din adâncul Pământului către Anydros. Dacă acest lucru continuă, am putea asista – posibil pentru prima dată în lume – la formarea unui nou vulcan”.

Deși a subliniat că o erupție nu este iminentă, Synolakis a subliniat că vulcanologii iau în considerare serios și  acest scenariu. Dacă este confirmat, acest lucru ar însemna că întregul  complex vulcanic din Santorini se extinde, ceea ce poate duce la apariția de noi cratere, alături de Santorini și Kolumbo. Această revelație ridică considerații științifice și de siguranță semnificative, deoarece Santorini rămâne una dintre cele mai active zone vulcanice din Europa și din lume.

Guvernul elen a declarat stare de urgență în Santorini din cauza cutremurelor cu magnitudinea de până la 5,2 care afectează insula de aproape două săptămâni. Această măsură, anunțată de Protecția Civilă, va fi în vigoare cel puțin până la 1 martie și are rolul de a răspunde rapid nevoilor urgente de pe insulă.  Vehicule militare, mașini de patrulare a poliției și unitățile de pompieri EMAK au sosit în Santorini.

Pe insulă au fost dislocate două vehicule militare grele, cinci vehicule OPKE (Unitate specială de combatere a terorismului), două camioane care transportau generatoare DEI, două camioane de stingere a incendiilor și un vehicul de la EYATH (Compania de aprovizionare cu apă și canalizare din Salonic).

Un alt cutremur cu magnitudinea 5,2 a lovit nord-est de Santorini în această dimineață, în timp ce criza continuă fără semne de încetinire. Datele satelitare confirmă acum o ridicare slabă a solului în caldera Santorini, stârnind noi îngrijorări cu privire la ceea ce se poate întâmpla sub suprafață. Cu starea de urgență instituită și peste 12.000 de persoane evacuate, oficialii rămân în alertă maximă.

O echipă internaţională de cercetare instalează patru seismografe subacvatice portabile cu tehnologie nouă pentru a investiga vulcanul subacvatic Columbo de lângă Santorini. Acestea sunt plasate astăzi în Caldera din Kolumbo și lângă scurgerea sub apă Anidros. Din echipă fac parte oameni de știință de la Centrul de Cercetare Oceanică GEOMAR Helmholtz Kiel, Universitatea din Potsdam și Evi Nomikou, profesorul de Oceanografie Geologică la Facultatea de Geologie și Geo-Mediu a Universității din Atena (EKPA).
Seismografele subacvatice instalate sunt dotate cu senzori speciali pentru măsurarea microseismicităţii zonei, mişcările terestrelor şi parametrii fizico-chimici ai apei.

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share