Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Este timpul pentru o nouă Comunitate Europeană de Apărare: PACE PRIN PUTERE

Întoarcerea lui  Donald Trump la Casa Albă, decizia sa de a fi de partea lui Vladimir Putin și de a pune în pericol parteneriatul transatlantic de lungă durată pentru apărare,  au ridicat peisajul de securitate al continentului nostru.

Consecințele pentru Ucraina și pentru securitatea și apărarea militară a Europei sunt imense și necesită ca UE, în parteneriat cu state non-UE precum Regatul Unit sau Norvegia, să preia controlul urgent asupra propriei sale securități și apărare.

Aceste vremuri fără precedent aduc mari provocări, dar și mari oportunități. Puterea UE constă în unitatea și solidaritatea sa și, prin urmare, UE trebuie să acționeze unită și să vorbească cu o singură voce.

 UE este pregătită să-și asume mai multă responsabilitate pentru apărarea Europei

Planul ReArm propus de Comisia Europeană reflectă o realitate pe care mulți au refuzat să o vadă: securitatea nu este un lux, ci fundamentul pe care construim tot restul.

Comisia Europeană a lansat un plan ambițios de finanțare pentru apărare de aproximativ 800 de miliarde de euro.

Acesta include activarea clauzei de excepție din Pactul de Stabilitate pentru a permite statelor membre să crească cheltuielile de apărare fără a declanșa procedura de deficit excesiv. De asemenea, se propune un nou instrument de 150 de miliarde de euro în împrumuturi pentru investiții în capabilități militare commune.

Singura modalitate prin care statele europene își pot apăra interesele, își protejează cetățenii și fac față provocărilor geopolitice de astăzi, este printr-o integrare mai strânsă în UE. Aceasta înseamnă consolidarea cooperării în materie de securitate, consolidarea apărării colective, urmărirea achizițiilor comune și o eficiență sporită a cheltuielilor pentru apărare și investirea împreună în tehnologii avansate.

În timp ce liderii UE se adună pentru o reuniune specială a Consiliului European, Mișcarea Europeană Internațională (EMI) prezintă un set de propuneri detaliate pentru înființarea unei noi Comunități Europene de Apărare. 

Se urmărește:

-Crearea unui sistem european unificat de apărare (EDS): activarea articolului 42.2 TUE, integrarea armatelor naționale într-o structură comună de comandă, planificare și control a UE, extinderea capacității de desfășurare rapidă (RDC) și înființarea unui cartier general militar al UE (EUMH) pentru apărarea teritorială;

-Îmbunătățirea autonomiei europene în NATO: stabilirea UE ca pilon european al NATO, integrarea EUMH ca Comandament Suprem și asigurarea că Europa poate acționa independent,  dacă SUA se retrage;

-Îmbunătățirea capacităților militare și de răspuns rapid: extinderea capacității de desfășurare rapidă (RDC) la două brigăzi, echiparea acesteia prin achiziții finanțate de UE și asigurarea că poate funcționa independent în zonele de criză;

-Asigurarea finanțării UE durabile pentru apărare: abrogarea articolului 41 din TFUE pentru a permite finanțarea militară directă a UE, integrarea cheltuielilor pentru apărare în cadrul financiar multianual (CFM);

 

-Crearea unei Bănci Europene de Rearmare de 150 de miliarde de euro prin strângerea de capital printr-o emisiune de obligațiuni UE și scutirea investițiilor comune de apărare de la normele privind datoria și deficitul Pactului de Stabilitate și Creștere (SGP) ale UE.

-Reformarea  procesul decizional în domeniul apărării în UE: permite votul cu majoritate calificată (QMV) în chestiuni de apărare, eliminând barierele de veto și eficientizați procesul decizional pentru a asigura acțiuni europene de apărare mai rapide și mai coordonate.

-Consolidarea industriei de apărare a Europei: acordați prioritate achizițiilor comune, extindeți capacitatea de producție și accelerați producția de arme.

-Întărirea angajamentului UE față de Ucraina prin îmbunătățirea furnizării de ajutor militar și financiar, continuând în același timp să sancționeze Rusia pentru a-și restrânge capacitatea de a-și duce războiul de agresiune.

-Accelerarea aderării  Ucrainei la UE, pentru a-și consolida negocierile de pace și pentru a oferi Ucrainei garanții de securitate puternice și durabile.

”Particip la ședința Consiliului European de peste 20 de minute, având un mandat care se bazează pe trei premise:

În primul rând, susținerea pentru creșterea rolului Europei în menținerea păcii pe continentul nostru. Asta înseamnă dezvoltarea pilonului european în NATO, în așa fel încât să aibă o greutate mai mare, și menținerea parteneriatului cu Statele Unite al Americii, pentru ca NATO să-și consolideze rolul de garant al păcii pe continentul nostru.

A doua premisă este de susținere a Ucrainei, în așa fel încât, până la încheierea unei păci și la încetarea focului, să existe condiții pentru ca frontul să nu se rupă, pentru că susținerea Ucrainei este de fapt o susținere pentru o stabilitate la granițele țării noastre și, indirect, este o susținere pentru pacea țării noastre.

În ultimul rând, susținerea pentru creșterea cheltuielilor de apărare, în așa fel încât, pe baza facilității care este propusă, ca aceste cheltuieli să nu intre pe partea de deficit, să ne putem susține industria națională de apărare, ca să consolidăm și acest domeniu global” a ținut să transmită președintele interimar Ilie Bolojan.

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share