Ziua Minerului este marcată, în fiecare an, la 6 august, dată la care sunt comemoraţi minerii ucişi în timpul grevei de la Lupeni, din august 1929 și 1977, dar şi victimele nenumăratelor tragedii petrecute în minerit.
În Valea Jiului, mai multe monumente au fost ridicate ca omagiu adus minerilor însă, cel mai reprezentativ dintre ele, aflat la intrarea în municipiul Lupeni, aminteşte de Greva muncitorilor mineri de la Lupeni, încheiată cu un conflict sângeros între forţele de ordine şi localnici, care a debutat chiar la început de lună august, minerii fiind primiicare au rupt cordonul tăcerii, greva fiind considerată a fi ”cea mai mare acţiune revendicativă organizată a muncitorilor de la instaurarea comunismului în România”.
Potrivit statisticilor oficiale, peste 150 de mineri au murit în accidente de muncă, după 1990. Din păcate, cifrele de astăzi din Valea Jiului sunt triste, zona este depopulată masiv. Peste 30.000 de locuitori au părăsit Valea Jiului, după 1990, adică peste 20% din populație.
Pensionarii sunt, astăzi, majoritari, tinerii au părăsit și continuă să plece din zonă, iar din cei 50.000 de mineri câți lucrau înainte de 1989, astăzi, mai sunt angajați puțin peste 2.000 de mineri.
Șomajul a crescut continuu, pentru că, din cele 15 mine și cariere care erau deschise odinioară, acum se mai extrage huilă din doar două exploatări. Livezeni și Vulcan. E.M. Lonea și E.M. Lupeni sunt într-un program de închidere, pentru că, cei care au negociat programul ”Green Deal” nu au știut să o facă, în interesul național și al VĂII JIULUI.
Acum, regiunile miniere din țara noastră au nevoie de susținerea Uniunii Europene și a Guvernului României pentru a-și menține și în viitor activitățile economice și locurile de muncă, mai ales în contextul tranziției energetice și digitale, care afectează profund regiunile industriale și în special, bazinele carbonifere din UE.
”Eu am declarat de mai multe ori că, România s-a grăbit să închidă minele. Am vrut să fim premianții clasei și acum suntem repetenți! Amânarea folosirii cărbunelui din Valea Jiului era o necesitate și, România ar fi stat bine la acest capitol, dacă nu se grăbea!
Cetățenii, au acum de suferit, prin creșterea tarifului la energie electrică și implicit la bunuri și servicii, etc. România nu a avut un preşedinte activ și politicieni, care să negocieze perioada de tranziţie pentru energia pe cărbune, în contextul în care, spre exemplu, Polonia a negociat cu UE ca, până în anul 2050, să lucreze cu acesta. Ne-am luptat foarte mult, câţiva eurodeputaţi, ca să fie daţi bani către investiţii majore la mine. Ce s-a făcut cu acei bani? Am închis și ecologizat exploatări miniere din Valea Jiului și din Oltenia. Suntem printre primele trei state care emit cele mai puţine gaze şi mă refer aici la Suedia, România şi Malta.
Şi, în consecinţă nu te apuci să iei soluţii radicale, cât timp nu ai… alternative
Nu este nimic politic, este tehnic şi economic. Nu am înţeles deloc această strategie antinaţională, care a făcut mult rău atât economiei, minerilor, energeticienilor și cetățenilor cinstiți ai acestei țări, frumoasă și bogată în resurse. Concret, Tratatul prevedea că mixul energetic îl face fiecare stat membru, în funcţie de resurse. Şi, cu acest articol din tratat, trebuia şi preşedintele Iohannis să se ducă la Consiliul European şi să facă această negociere. Una era să mergem cu mineritul până în 2050, aşa cum a făcut Polonia, şi în acest timp, să investim prin fondurile europene, să retehnologizăm noi Mintia, să o scoatem din insolvenţă şi să investim şi în producţia de cărbune, şi alta este, să trădăm interesul naţional!
Cum au putut Polonia, Germania și alte țări să găsească soluții și noi, nu?
Și, totuși, ce punem în locul minelor care se închid?
Aceasta este întrebarea la care, decidenții de astăzi, nu au avut curajul să răspundă în fața oamenilor și minerilor din Valea Jiului, nici până la ora actuală. România se află în top zece, acum la utilizarea energiilor regenerabile, în timp ce pe ultimele locuri se află LUXEMBURG și OLANDA.
Să sperăm că au înțelepciunea și expertiza necesară pentru a atrage fondurile europene aprobate, de noi, cei din Parlamentul European, pentru ITI VALEA JIULUI. Cred că ar trebui să ne închinăm cu toții, în fața celei mai grele meserii, din lume și să le mulțumim minerilor din Valea Jiului și din întreaga Românie, pentru toți anii în care au lucrat, în condițiile grele de muncă, să aducem un omagiu celor care s-au jerfit în străfundurile pământului, pentru a scoate la suprafață ”aurul negru”, cu care ne-a binecuvântat Dumnezeu și care, încă, este necesar în asigurarea și protejarea sistemului energetic național.
Le Doresc sănătate și urez La mulți ani tuturor minerilor și familiilor lor și îi asigur de tot sprijinul și prețuirea mea! NOROC BUN, VALEA JIULUI! ”, a ținut să transmită europarlamentarul umanist Maria Grapini.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Bill Gates ne prevede viitorul: “Chiar dacă vom evita un război major, ne vom confrunta oricum cu o nouă pandemie”
Răzvan Constantinescu – președinte. Manifest – Dan Diaconu
Ciobanii au ieșit la protest: ”Vă rugăm să veniți să ne ajutați, nu vrem să ni se ia animalele din curte. Să nu pună presiune pe noi să ne ia teste, să ne scoată pozitivi”
Transhumanța este în pericol! Cine are interes să ne distrugă? Ciobanii români își plâng oile sacrificate fără voia lor
Gura de Rai din Bucegi și Panteonul de la Căscioarele – Liniile geoenergetice
S-a semnat transferul bombă – Mihai Popescu luat de Becali la FCSB
LIFE STYLE
25 de sfaturi înțelepte care ne pot schimba viața în bine
Cum ne putem construi un sistem imunitar puternic. Alimente care ne ajută să creștem imunitatea
Mihaela Bilic: Confortul și civilizația duc la supraconsum alimentar
Doctor Gabor Mate despre iertare, suprimarea furiei și transmiterea generațională a traumelor
Te-ai întrebat vreodată dacă stresul și traumele din trecutul tău te-ar putea îmbolnăvi? O discuție cu doctor Gabor Mate și Dr. Sanjay Gupta, neurochirurg
DESTINATII
30 de elevi premianți ai Școlii Niculești au participat la o tabără de educație turistică montană pe Valea Ialomiței
Operatorul Ana Hotels sancționat cu amendă de 8000 euro
Experiențe de neuitat pentru 22 de tineri care au participat timp de 5 zile într-o tabără montană
O nouă serie de 40 de tineri s-a bucurat de secretele Munților Bucegi într-o tabără de voluntariat
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Dăruiește Viață continuă parteneriatul cu Spitalul Marie S. Curie
Îmbătrânirea este asociată cu o calitate a vieţii crescută, care garantează demnitatea umană
Uleiul de cătină, medicamentul trimis de Dumnezeu sau aurul lichid, ajută la combaterea cancerului și este un puternic vindecător
La nivel global, 1 din 4 adulți și 81% din adolescenți au un nivel insuficient de activitate fizică
Povestea unei femei care a trecut prin Histerectomie: ”Nimic nu mai este la fel, o traumă pe viață!”
Cât zahăr se găsește într-o sticlă de Fanta Orange vândută în România
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
CJ Timiș lansează licitația pentru demolarea Stadionului „Dan Păltinișanu”
25 de sfaturi înțelepte care ne pot schimba viața în bine
Peste 60 de laboratoare, expoziții, instalații de artă și ateliere la Noaptea Campusului Deschis