Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Europa este alături de Ucraina

Președintele Parlamentului European Roberta Metsola, vicepreședinții și liderii grupurilor politice s-au alăturat altor membri și personalului s-au adunat aseară în fața Parlamentului European la Bruxelles,  pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina.

 

În timpul unei sesiuni extraordinare la Bruxelles, pe 1 martie, pentru a discuta răspunsul UE la atacul Rusiei asupra Ucrainei, președintele Parlamentului, Roberta Metsola, a declarat: „Invazia rusă în Ucraina face parte din agenda de destabilizare a președintelui Putin. Este o cale care va aduce Kremlinul în confruntare directă cu Europa și cu ordinea mondială bazată pe reguli. Este o cale care confruntă autoritarismul cu democrația. Este o cale pe care nu-i putem permite să meargă necontestat.” Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat în direct Parlamentului de la Kiev. El a vorbit despre pierderile suferite de ucrainenii care își apără țara și, de asemenea, a mulțumit UE pentru sprijinul acordat: „Luptăm pentru drepturile noastre, libertățile noastre, viețile noastre și în prezent – pentru supraviețuirea noastră. De asemenea, luptăm pentru a fi membri egali ai Europei. Așa că acum, dovedește că ești cu noi.” Într-o rezoluție adoptată cu o majoritate covârșitoare în aceeași zi, membrii au condamnat ferm invazia ilegală a Rusiei și au cerut sancțiuni mai puternice împotriva Rusiei. Ei au cerut, de asemenea, țărilor UE să ofere Ucrainei arme defensive mai rapid, sancțiuni direcționate împotriva persoanelor responsabile de corupția la nivel înalt în Rusia și Belarus, precum și sfârșitul „vizelor de aur” pentru rușii bogați. Deputații au îndemnat, de asemenea, țările UE să depună eforturi pentru a acorda Ucrainei statutul de candidat la UE.Deputații europeni resping categoric „retorica rusă care sugerează posibila recurgere la arme de distrugere în masă”, reamintesc în același timp Rusiei de obligațiile sale internaționale și avertizează asupra pericolelor unei escalade nucleare a conflictului. De asemenea, solicită Comisiei Europene și țărilor UE să ofere în continuare asistență umanitară de urgență Ucrainei, în cooperare cu agențiile umanitare ale ONU și alte organizații internaționale partenere. Textul a fost aprobat cu 637 de voturi pentru, 13 împotrivă și 26 de abțineri.

În timpul dezbaterii, mulți deputați europeni au subliniat modul în care invazia rusă a Ucrainei marchează începutul unei noi ere pentru Europa și lume. Ei au condamnat președintele rus Vladimir Putin și agresiunea brutală a Kremlinului și și-au exprimat admirația pentru modul în care armata și poporul ucrainean rezistă asaltului, luptă pentru țara lor, libertate, democrație și valorile europene comune. Ei au salutat, de asemenea, răspunsul ferm al Europei la atacul ilegal, cum ar fi pachetele de sancțiuni adoptate, subliniind în același timp necesitatea de a rămâne uniți pentru a continua să facem față provocărilor serioase care urmează. Unii membri au susținut recunoașterea aspirațiilor europene ale Ucrainei și lupta pentru libertate prin intensificarea eforturilor UE de a acorda țării statutul de candidat la UE. Alții au subliniat importanța abordării în comun a repercusiunilor pe care le vor avea sancțiunile asupra Rusiei asupra unei economii europene aflate încă în redresare după o pandemie globală, prin asigurarea sprijinului pentru țările cele mai afectate, precum și pentru întreprinderi și cetățeni. În cele din urmă, unii au subliniat necesitatea de a primi ucrainenii care fug de război și că toate țările UE împărtășesc această responsabilitate.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share