Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Europarlamentarii liberali, declarații la 30 de ani de la înființarea pieței unice europene

În 2023, Uniunea Europeană sărbătorește 30 de ani de la înființarea pieței unice europene. Aceasta reprezintă o realizare majoră privind integrarea europeană.

Dan Motreanu, europarlamentar liberal, a transmis următoarele: Am participat, în plenul Parlamentului European, la o ceremonie și o dezbatere cu Comisia Europeană privind piața unică.

Prin apartenența la Uniunea Europeană, România are acces liber la o piață de aproape 450 de milioane de locuitori. Cetățenii și firmele românești beneficiază de libera circulație a forței de muncă, a serviciilor, a bunurilor și a capitalului.

Românii, la fel ca toți cetățenii UE, pot studia, locui sau munci în orice țară a Uniunii și au acces la produse din întreaga Europă.

Planul REPowerEU, prin care UE răspunde la criza energetică, utilizează, de asemenea, puterea pieței unice pentru a permite Uniunii Europene să achiziționeze în comun surse de energie mai diversificate.”

Daniel Buda, europarlamentar liberal, a adăugat: „Principalele avantaje ale pieței unice:

  • Armonizarea și recunoașterea reciprocă a standardelor ce permit companiilor să-și vândă produsele pe o piață de peste 450 mil de consumatori.
  • Creșterea semnificativă a comerțului în interiorul UE. În 1993 exporturile de bunuri spre alte țări ale UE se ridicau la 671 mld EUR, în 2021, crescând la peste 3.4 trilioane EUR.
  • Cetățenii UE beneficiază de standarde înalte privind siguranța produselor și pot studia, trăi sau se pot pensiona în oricare stat UE.”

Siegfried Mureșan, europarlamentar liberal, a comunicat: „Ce înseamnă Piața Unică Europeană? Înseamnă că bunurile și serviciile pot circula liber în toate țările Uniunii Europene, inclusiv în România. Înseamnă că fiecare cetățean european poate să călătorească, să studieze, să muncească, să își deschidă o afacere sau să locuiască în orice stat membru al Uniunii Europene.

Produsele românești pot fi exportate liber pe piața europeană, iar noi avem acces mai ușor și mai repede la produse din alte țări europene, la aceleași standarde de calitate, fără a fi nevoiți să achităm taxe adiționale. Datorită eliminării taxelor vamale și armonizării legislației cu privire la TVA, plătim mai puțin pentru toate produsele achiziționate din celelalte state membre.”

Sursa: Dan Motreanu, Facebook / Daniel Buda, Facebook / Siegfried Mureșan, Facebook

Distribuie acest articol Oficial Media
Share