Evacuarea din AFGANISTAN a fost o operațiune istorică executată sub constrângere extremă

Într-o întâlnire virtuală a miniștrilor de externe din G7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, SUA) împreună cu Turcia, Qatar și Uniunea Europeană, luni (30 august 2021), secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că ”evacuarea a peste 100.000 de persoane din Afganistan a fost o operațiune istorică executată sub constrângere extremă” . Mulțumind aliaților și Qatarului pentru eforturile depuse, domnul Stoltenberg a remarcat rolul NATO în coordonarea evacuărilor și desfășurarea operațiunilor aeroportului Kabul și a subliniat necesitatea asigurării unui pasaj sigur pentru cei care au lucrat cu NATO și cei aflați în situație de risc, care se află încă în Afganistan.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg participating in the US hosted virtual meeting on Afghanistan.

Privind în perspectivă, domnul Stoltenberg a spus că ”este important să se păstreze câștigurile antiteroriste realizate în Afganistan” . El a reamintit că misiunea NATO a fost întotdeauna să se asigure că Afganistanul nu este un refugiu sigur pentru teroriștii internaționali. El a menționat că Al Qaeda a fost degradată și că nu a existat un atac terorist asupra aliaților NATO .

Recunoscând că amenințarea teroristă ar putea reapărea, secretarul general a fost de acord cu miniștrii, că ”talibanii trebuie  să responsabili cu privire la angajamentele lor în materie de terorism, adăugând că aliații trebuie să fie pregătiți să continue să combată grupurile teroriste”.

Armata TALIBANĂ beneficiază în urma retragerii americane de dotarea pe care o puteți vedea în graficul atașat.

Valorează peste 85 de miliarde $ și puține țări din lume au așa ceva la dispoziție. Conform consilierilor de la Pentagon, echipamentul nu merita recuperat, deoarece “transportul costa foarte mult “… totul era de ultima generatie, iar responsabilii cu retragerea,  nici măcar nu s-au străduit să ia cipurile de la tablourile de bord!

 

Marți dimineață, la doar câteva ore după retragerea finală a trupelor americane care a pus capăt celui mai lung război din America, aeroportul din Kabul se află în impas. După zile de evacuări haotice, talibanii au mărșăluit triumfător pe asfaltul sterp, pentru a marca victoria lor.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share