Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Eveniment caritabil la Peștera Bolii pentru a o salva pe micuța ANASTASIA LAURAN

 Duminică, 28 august 2022, vă invităm la Ziua Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina,   la  PEȘTERA BOLII, începând cu  ora 14.oo,  accesul va fi  gratuit în peșteră. Evenimentul va cuprinde un concert de pian și proiecția filmului ROMÂNIA SĂLBATICĂ.
 Concertul  de pian la patru mâini va  susținut de doi reputați pianiști români, Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu (Asociația Klavier Art) iar   Proiecția specială a filmului România Sălbatică  se va face , în prezența  unuia dintre realizatori d Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, cel mai complex documentar dedicat naturii din țara noastră și aduce filmări în premieră și povești unice despre biodiversitatea României. Film premiat cu Premiul Publicului la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) și câștigător al Premiului Gopo: Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică și Cel mai bun sunet.

ROMÂNIA SĂLBATICĂ este cel mai complex documentar dedicat naturii din țara noastră și promite publicului filmări în premieră pentru România, din regiuni spectaculoase și greu accesibile, precum și povești unice despre biodiversitatea țării. Început în 2018 de către Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, filmul documentar va prezenta natura țării noastre așa cum nu s-a mai făcut până acum și va încununa munca depusă de întrega echipă și de toți colaboratorii implicați timp de mai bine de 10 ani în acest proiect. Dincolo de imaginile fabuloase pe care documentarul le promite publicului, un alt element de autenticitate și spectacol pe care ROMÂNIA SĂLBATICĂ îl va aduce pe marile ecrane este coloana sonoră, prima din ultimele decenii compusă special pentru orchestră. Aceasta reprezintă o inițiativă muzicală curajoasă, gândită de compozitorul Alexei Țurcan și înregistrată alături de Bucharest Film Orchestra, prima și singura orchestră de studio-session din țară.

Naratorul filmului documentar este Adrian Titieni, unul dintre cei mai cunoscuți actori români, cu peste 100 de roluri de film, teatru și televiziune. Pe piesa centrală a filmului ROMÂNIA SĂLBATICĂ se va auzi vocea Mădălinei Pavăl, o artistă desăvârșită care a adus folclorul din Bucovina pe ritmuri moderne, în muzica mainstream. ROMÂNIA SĂLBATICĂ este o producție NTD Film, co-produsă de Libra Films și Avanpost Media. Distribuit de Transilvania Film.

În PARCUL NAȚIONAL GRĂDIȘTEA MUNCELULUI CIOCLOVINA  turiștii și iubitorii de natură pot descoperi unul dintre cele mai frumose locuri din țară, Fundătura Ponorului, Rezervaţia naturală Peştera Tecuri, care  inclusă în cea de-a patra categorie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii, fiind declarată arie protejată datorită formaţiunilor spectaculoase. Intrarea în peșteră este destul de îngustă,cu ajutorul corzilor,  însă frumusețea ei, este grăitoare.

Apoi sunt Cheile Crivadiei se află în vecinătatea satului Crivadia, în imediata apropiere a monumentului feudal Turnul Crivadiei, pe DN 66 Petroşani-Haţeg, care alcătuiesc o arie protejată de interes național, situată pe raza Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina. Cheile au o lungime de peste un kilometru. Spectacolul lor este reprezentat, în primul rând, de înălţimea pereţilor verticali, care ajung si la 100 de metri, iar distanţa dintre ei creează pe alocuri spaţii înguste de numai 1,5-2 metri.  Zona se remarcă prin frumusețea peisajului, flora bogată și variată, o adevarată “oază” termofilă cu numeroase elemente dacice, conservate la adapostul abruptului cheilor, pe substrat calcaros.

Formațiunile carstice specifice sunt: Peștera Ioanei, Cascadele de la Stânca Comarnicelu, Peștera în pereți. Suprafața rezervației este de 10 hectare și face parte din Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina . Și să nu uităm de Peștera Bolii, acolo unde, printre formațiunile din interior se găsește, ca o apariție miraculoasă  pe peretele peșterii, a unei forme umane,ce ne reamintește de ICOANA SFINTEI FECIOARE MARIA  cu pruncul în brațe.

 

”Alături de partenerii noștri în acest proiect, Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina și România Sălbatică, am hotărât ca accesul la evenimentele de vineri, sâmbătă și duminică să fie gratuit, recomandarea noastră fiind ca cei 15 lei/persoană pe care i-am fi încasat din vânzarea biletelor să fie direcționați, cu sprijinul vostru, sub formă de donație, către micuța Anastasia Lauran (4 ani) din Hațeg, diagnosticată cu tumoră cerebrală. Așadar, vă așteptăm cu mare drag, alături de noi, pentru un eveniment cu suflet și vă mulțumim de pe acum că ne sunteți aproape!” au ținut să transmită organizatorii, reprezentanții asociației  Țara Hațegului- Retezat, care este o destinație ecoturistică certificată de către Ministerul Turismului din anul 2016.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share