Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Evenimente de Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

La Monumentul Eroilor Căzuţi în Teatrele de Operaţii şi pe Teritoriul României, din București , a avut loc, în prezența ministrului Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a șefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a șefilor și comandanților de la diferite eșaloane ale Armatei României și a numeroși invitați, ceremonia militară și religioasă desfășurată cu prilejul zilei de „11 noiembrie – Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații”.
Statul Major al Forțelor Terestre a fost reprezentat la eveniment de către comandantul Comandamentului Componentei Terestre, generalul de brigadă Gabriel Turculeț, directorul instituției, colonelul Mihai Pîrva și personal din cadrul structurilor subordonate.
În discursul său, ministrul apărării naționale a menționat faptul că, sacrificiul eroilor căzuți în teatrele de operații nu va fi uitat niciodată, iar noi avem datoria de a-i reaminti în rugăciunile noastre pe cei 30 de militari, care au intrat mult prea devreme în istorie, pierzându-și viața departe de casă și care vor rămâne veșnic ancore în timp pentru generațiile următoare, precum și în inimile și în conștiința noastră, fiind adevărate modele de camaraderie, de sacrificiu pentru țară, de solidaritate umană fără frontiere.
„Militarii care au participat la acțiuni în afara teritoriului național, au demonstrat că flacăra aprinsă de veteranii români din Primul și Al Doilea Război Mondial continuă să ardă în inima ostașului român. Vreau să vă mulțumesc pentru modul în care v-ați îndeplinit misiunile, pentru toate eforturile și sacrificiile pe care le-ați făcut. Vă doresc să rămâneți în continuare concentrați pe îndeplinirea misiunilor dumneavoastră, trăgând învățăminte de la înaintași și rămânând, totodată, deschiși spre progres. Vă felicit pentru curajul și determinarea dumneavoastră și vă îndemn să fiți mereu optimiști și energici! Aveți întreaga mea susținere în tot ceea ce v-ați propus!”, a transmis ministrul Angel Tîlvăr.
Ministerul Apărării Naționale a sprijinit, prin structurile sale competente, procesul de elaborare a acestui proiect legislativ, prin care sunt recunoscute meritele militarilor români participanți la misiuni externe în dezvoltarea relațiilor internaționale și a parteneriatelor strategice ale României.
În procesul de elaborare a textului noii legi, Ministerul Apărării Naționale a susținut extinderea ariei de aplicabilitate a actului normativ personalului din toate instituțiile din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională.
Prin adoptarea acestei legi, România se aliniază altor state care promovează un cadru legislativ coerent pentru recunoașterea meritelor veteranilor din teatrele de operații și personalului participant la misiuni și acțiuni militare pe teritoriul național și aplicarea de măsuri active în sprijinul răniților sau celor care au devenit invalizi în urma participării la astfel de acțiuni, precum și urmașilor celor căzuți la datorie.
Ceremonii similare au avut loc și în garnizoanele din țară, care au executat misiuni în teatrele de operații.
La Constanța, marinarii militari au participat la ceremonia militară și religioasă de depunere de coroane și jerbe de flori la mormintele eroilor veterani din teatrele de operații și misiuni din Cimitirul Central.
La data de 11 noiembrie 1918, ora 11,00, a intrat în vigoare Armistițiul dintre Puterile Antantei și Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial.
în garnizoana Bistrița, la Monumentul Eroilor al Batalionului 812 Infanterie ,,Bistrița”, s-a desfășurat ceremonia dedicată Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații.
În cadrul ceremoniei, după intonarea imnului național, personalul participant a ținut un moment de reculegere în memoria eroilor căzuți la datorie în teatrele de operații, urmând oficierea serviciului religios și depunerea unor coroane de flori la monument.
Activitatea s-a desfășurat în prezența locțiitorului comandantului Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan’’, colonel Florin Ștefănescu, reprezentanților autorităților publice locale, ai Sistemului național de apărare, ordine publică şi siguranță națională, cadrelor militare în activitate, rezervă și retragere, militarilor răniți în teatrele de operații, elevilor și publicului bistrițean.
În aula Academiei Forțelor Terestre, studenții militari sibieni au avut oportunitatea de a se întâlni cu veterani ai teatrelor de operații, militari activi sau în rezervă, din unitățile militare din garnizoana noastră. Activitatea a debutat cu păstrarea unui moment de reculegere pentru cei 30 de militari care și-au pierdut viața pe timpul misiunilor desfășurate în teatrele de operații și a continuat cu rememorarea unor momente de maximă intensitate profesională și sufletească trăite de cei prezenți la întâlnirea cu studenții, în cele mai fierbinți puncte ale planetei.
Pentru Armata României, semnificația acestei zile este legată și de faptul că, la data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul (p.m.) Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în Teatrul de Operații din Afganistan.
Pentru recunoașterea meritelor personalului Armatei României participant la acțiuni militare, Parlamentul țării noastre a stabilit prin lege, în anul 2014, ca la data de 11 noiembrie să fie celebrată, anual, Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații.
Asociația Polițiștilor și Jandarmilor Veterani din Teatrele de Operații, în colaborare cu Centrul Cultural al MAI și Asociația ROCOP au organizat astăzi, în Foaierul Nicolae Grigorescu o expoziție tematică dedicată Zilei Veteranilor. Cu această ocazie s-au revăzut polițiști și jandarmi veterani din teatrele de operații unde Ministerul Afacerilor Interne a participat cu contingente de menținere a păcii. Pe parcursul întâlnirii au fost depanate amintiri emoționante și experiențe de neuitat din timpul misiunilor.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share