Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Exemple de bune practici: învățământul online deslușit de un director

Recunosc că sunt părtinitoare atunci când vine vorba despre colegii mei de breaslă. Știu că este una din cele mai complexe profesii. Nu este ce mai grea, dar este sigur cea mai complexă. Este una din acele profesii fără rezultate imediate, palpabile, una din acele profesii în care rezultatul final al muncii tale nu apuci să îl vezi. Dar în același timp este acea profesie în care poți să îți  afirmi personalitatea, creativitatea, să lași o urmă de neșters în evoluția umană a elevilor tăi.

A fi director de școală pe vreme de pandemie

Perioada învățământului la distanță a pus serios la încercare cele două calități fără de care nu poți profesor adevărat. Au fost puși la grea încercare nu numai profesorii ci și directorii de instituții școlare. S-au văzut puși în situații de multe ori fără ieșire. Se știe că deciziile și hotărârile ministerului au fost mai mult decât confuze, contradictorii lăsând directorii să le aplice cum vor crede de cuviință, desigur la sabia lui Damocles deasupra capului.

Spuneam de curând că mi-aș dori să fiu orice altceva, acum, în această perioadă, numai director de școală, nu. Din afară funcția de director pare o joacă de copil. Poate în alte domenii. În învățământ sigur nu, dacă cel directorul este responsabil și chiar vrea să facă treabă. E drept că foarte multe depind de finanțele pe care le primesc (ce bine ne prindeau acum cei 6% din PIB refuzați de doamna ministru).

Dar în toată această nebunie există oameni care au făcut față cu brio în această nebunie.

Centrul de Evaluare și Analize Educaționale, într-un articol, ne prezintă realizarea unui director adjunct care a făcut din predarea la distanță, o mare reușită.

De pe ceae.ro am aflat că:

„La începutul izolării provocate de pandemia de coronavirus, mulți profesori au început să țină legătura cu elevii lor sau cu părinții acestora prin intermediul grupurilor de WhatsApp, unde trimiteau teme și dădeau spre rezolvare fișe. Unii au continuat să facă acest lucru, în timp ce alții au început să intre în legătură video cu elevii lor și să își țină lecțiile într-un mod cât mai apropiat de cel de la clasă.

Profesorul de fizică Laurențiu Badea, directorul-adjunct al Liceului Sanitar „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea, a căutat o soluție unitară de predare online pentru toți cei în jur de 100 de profesori din instituția sa de învățământ. „Ce poți să faci pe WhatsApp, că nu poți să faci mai nimic care să sune la lecție? Trebuia să găsesc o altă soluție de predare online, pe care să o putem aplica toți, ca să putem colabora”, povestește el.

Licențe gratuite G-Suite și Microsoft Office pentru școli

Și-a dat seama că, pentru procesul de învățământ, cele mai eficiente instrumente sunt Suita G de la Google, care înglobează platforma de videoconferințe Meet, și Microsoft Office 365 A1, care înglobează platforma de colaborare Microsoft Teams. Prin ambele te poți conecta video cu elevii, poți încărca resurse educaționale, poți partaja ecranul, astfel încât copiii să vadă ce scrii. Ambele sunt gratuite pentru instituțiile de învățământ și au fost reunite de către EduApps, o companie românească din zona digitalizării educației, într-o soluție agreată de Ministerul Educației și Cercetării.

Laurențiu Badea a intrat pe EduApps, unde pentru a putea face cont a trebuit să demonstreze că reprezintă în mod legal o școală. „Apoi, gratuit a fost activată licența G-Suite, precum și licența de la Microsoft pentru suita de aplicații Microsoft Office 365 A1”, spune Laurențiu Badea. EduApps permite crearea unei baze de date cu toți profesorii și elevii școlii, așa cum apar ei în  Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIR), pentru a facilita crearea claselor și a cancelariei virtuale.

„Foarte mulți profesori și elevi și-au dat seama imediat de potențialul acestei soluții”

Directorul adjunct s-a ocupat de construcția arhitecturii virtuale a școlii și le-a trimis profesorilor tutoriale despre cum pot ține lecții în G-Suite, soluția de predare la distanță aplicată în acest moment la Liceul Sanitar „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea. „Foarte mulți profesori și elevi și-au dat seama imediat de potențialul acestei soluții. Prin aplicația Classroom din cadrul G-Suite, cadrele didactice pot colabora cu elevii. Fiecare profesor propune un curs, care devine spațiul lui, exact ca și când ar fi în sala de clasă. Rămâne la latitudinea lui dacă mai invită alți colegi sau nu”, explică directorul adjunct. Pe zi ce trece, numărul activităților din Classroom-ul școlii a început să crească, ajungând, într-o zi de vârf, la 289.

Laurențiu Badea este unul dintre formatorii programului „Fizica Altfel”, derulat de Centrul de Evaluare și Analize Educaționale: folosește la clasă metoda investigației – care îi încurajează pe copii să găsească singuri soluții la problemele din clasă și îi antrenează să gândească, și învață și alte cadre să o aplice. Mai mult de atât, profesorul utiliza instrumentele digitale încă de dinainte de începutul pandemiei și închiderea școlilor. În trecut, a făcut un proiect online în care explica noțiuni de fizică. Avea de multă vreme cont pe Google Classroom – varianta de bază, și ținea legătura cu elevii săi și în afara orelor de curs.

„Online, poți să faci activități cu elevii și înainte, și după întâlnirea de la clasă”

În opinia sa, instrumentele digitale sunt utile în aplicarea metodei investigației la clasă. Iar acum, când școlile sunt închise, metoda investigației poate fi aplicată cu ajutorul instrumentelor digitale. „Online, poți să faci activități cu elevii și înainte, și după întâlnirea de la clasă – eu am ținut legătura pe Classroom cu copiii și în weekend. În Classroom poți să împarți elevii în echipe de câte 3 sau 5 și să le dai diverse sarcini. Apoi, exact ca la clasă, fiecare echipă poate să prezinte restului clasei ce a făcut”, precizează Laurențiu Badea.

Specificul metodei investigației este acela că elevii nu mai sunt tratați drept simpli receptori de informație, cărora li se citește o lecție din manual și li se scriu formule pe tablă. Ei încearcă să ajungă singuri la soluții, să testeze ipoteze și apoi să le verifice. Acest proces ia mai mult timp și, de aceea, Laurențiu Badea este de părere că instrumentele digitale pot fi folosite pentru a le transmite elevilor, înainte de lecții, teme de gândire, informații și detalii organizatorice. Vrea să facă acest lucru și după deschiderea școlilor. „În acest fel, îți rămâne timp pentru activitățile efective de la clasă.”

Calitatea managementului se vede în rezultatele actului educațional

Este incontestabilă capacitatea managerială a acestui director. Este de admirat curajul și perseverența și, mai ales, determinarea de a face lucrurile așa cum trebuie.

Asemeni dumnealui sunt mulți directori în România și foarte mulți profesori. Sunt acele cadre didactice care nu profesează doar de dragul de a face ceva și a lua niște bani. Sunt acele cadre didactice pentru care profesia înseamnă responsabilitate.

Mi-aș dori să văd acele televiziuni, acele oficine care fac tam-tam pe tema nepriceperii cadrelor didactice, să facă tam-tam și pe seama acestor oameni excepționali din învățământul românesc.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share