Exercițiu de instruire multinațional la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”

Șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă a participat astăzi, 9 noiembrie, la „Exercițiul de instruire multinațional, cu structuri de artilerie din cadrul Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice, destinat asimilării Conceptului de infiltrare rapidă a HIMARS / High Mobility Artillery Rocket System (Rapid Aerial Insertion / HI-RAIN).
Exercițiul, axat pe un scenariu fictiv, s-a desfășurat la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” și a urmărit verificarea și testarea posibilităților de îmbarcare și debarcare a echipamentului HIMARS în aeronave de tip Airbus A400 M, aparținând Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii. În cadrul activității, a fost executată, în premieră, o misiune de transport aerian și infiltrarea unei instalații de lansare HIMARS și a echipajului care o deservește, pe teritoriul României.
Pentru România, realizarea capabilităţii de sprijin de foc indirect constituie interes esențial de securitate şi contribuie în mod semnificativ atât la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, cât şi la îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul NATO.
Sistemele de lansatoare multiple de rachete, parte importantă a sistemului de artilerie terestră, acționează, pentru îndeplinirea misiunilor, independent sau integrat cu celelalte sisteme. Datorită caracterului de interoperabilitate, sistemele lansatoare multiple de rachete pot fi puse la dispoziția NATO, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul Alianței şi a inițiativelor regionale, sistemul HIMARS dovedindu-și maturitatea operațională în conflicte reale, fiind testat pe timpul operațiilor militare.
În intervenția sa,  generalul-maior Iulian Berdilă a subliniat faptul că, ”obiectivul principal privind realizarea „Capabilității de sprijin de foc indirect”, aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” – HIMARS, avut în vedere la nivelul Forțelor Terestre Române, este operaționalizarea întregii brigăzi până la finalul anului 2024. Organizarea unor astfel de exerciții constituie o oportunitate de dezvoltare a parteneriatului dintre Armata României și forțele armate din cadrul Alianței NATO și totodată, o necesitate pentru demonstrarea capabilităților naționale în domeniul sprijinului prin foc indirect, având în vedere interesul comun de Securitate regională”.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share