Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

EXIT-POLL Alegeri parlamentare 2024. ”S-a votat emoțional, asta e viața!”

Sondajul INSCOP în ziua votului (nu este exit-poll) indică PSD drept câștigător, urmat de AUR, PNL, USR și SOS.

Senat:

PSD: 24,8%
AUR: 21,6%
PNL: 14,6%
USR: 12,6%
SOS: 7,2%
POT: 5,2%
UDMR: 4,8%
SENS: 3,6%
Forța Dreptei: 1,4%
Reper: 1%
DREPT: 0,6%

Camera Deputaților:
PSD: 25,1%
AUR: 19,9%
PNL: 13,7%
USR: 13,3%
SOS: 7%
POT: 5,4%
UDMR: 5%
SENS: 4,2%
Forța Dreptei: 1,4%
Reper: 1%
DREPT: 0,6%

Prezența la alegerile parlamentare a fost extrem de ridicată, cu 52% la ora 20.30.

Rezultatele oficiale vor fi comunicate de Biroul Electoral Central, pe măsură ce sunt numărare buletinele de vot.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Mihai Tudose, a declarat duminică, la sediul partidului, că este clar că va fi un guvern de uniune naţională, cu mai multe partide, el precizând că votul a fost foarte fragmentat şi s-a votat emoţional.

„Starea de spirit e bună, faţă de alegerile prezidenţiale orice stare de spirit e mai bună, că mai rău ca acolo e greu de crezut, dar este clar că va fi un guvern de uniune naţională, cumva, cu mai multe partide, pentru că pare că avem un vot foarte fragmentat. S-a votat emoţional, asta e viaţa!”, a spus Mihai Tudose, într-o intervenţie la Antena 3.

‘Întrebată despre varianta unui guvern de uniune națională după alegerile parlamentare, Elena Lasconi a răspuns: „Este foarte posibil, dacă ne unim forțele și vrem să păstrăm această țară pe această direcție: Vest, cred că – nu știu câți își mai amintesc – că au fost oameni care au murit pentru că au încercat să treacă Dunărea înot ca să ajung în altă țară, nu știu câți oameni își mai amintesc vremurile acelea”.

Prezență mare la vot

Românii votează, duminică, la alegerile parlamentare 2024, în urma cărora vor fi aleși, pe listele partidelor, cei 137 de senatori și 332 de deputați din Parlamentul României. Scrutinul are loc într-un context tensionat, în care Biroul Electoral Central renumără cele peste 9,4 milioane de voturi de la primul tur al prezidențialelor, după decizia fără precedent a Curții Constituționale în scrutinul în care independentul Călin Georgescu a ieșit pe primul loc, Elena Lasconi (USR) pe doi, iar premierul PSD Marcel Ciolacu pe locul trei.

Românii s-au mobilizat să iasă la vot într-un număr mare duminică, la alegerile parlamentare, pentru că au simțit o stare de „urgență națională”, în contextul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale, spune politologul și directorul INSCOP, Remus Ștefureac, care astăzi realizează un sondaj de calibrare.

„Pe oameni i-a scos la vot starea de urgență națională, ca să o numim așa, rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale, dezbaterea intensă în societate pe care am avut-o, sentimentul că România poate deraia de la proiectul care înseamnă prosperitate și siguranță pentru această țară. Cred că acest factor a jucat un rol major în această prezență”, a explicat, într-un dialog cu HotNews.ro, Remus Ștefureac.

Câte locuri trebuie ocupate

PSD are cei mai mulți candidați pentru Senat și Camera Deputaților, nu mai puțin de 639, urmat de SOS – 636, PNL-630 de candidați, AUR – 621, Forța Dreptei-619, UDMR-596 , USR-589 și Partidul Social Democrat Independent – 477.

În acest an, conform datelor de la Biroul Electoral Central, s-au înscris pentru alegerile parlamentare 31 de partide și alianțe, precum și 19 organizații ale minorităților naționale.

În total, vor fi alese 136 de locuri în Senat și 330 de locuri în Camera Deputaților, ce vor fi distribuite între partidele și alianțele ce depășesc pragul electoral de 5%.

Fiecare circumscripție electorală (județele României, diaspora și București) are buletine de vot diferite, adaptate candidaților și partidelor înscrise în acea zonă.

La alegerile parlamentare precedente, prezența la vot a fost de 31,95% în 2020 și 39,79% în 2016.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share