Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

EXPLOZIV: Termocentrala MINTIA va fi vândută

Se pregăteşte demolarea termocentralei Mintia și vânzarea ei către apropiați ministrului actual al ENERGIEI 

Grupurile de producție de energie de la termocentrala pe cărbune Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), oprite din funcționare în februarie anul trecut și intrate în conservare din primăvara anului 2021, sunt retrase din exploatare și închise, potrivit unei decizii a Adunării creditorilor companiei de stat aflate în insolvență! Ministerul Energiei, acționarul unic al CEH, a transmis pe 9 decembrie anul trecut o adresă administratorului judiciar al companiei, prin care a solicitat „luarea măsurilor pentru  retragerea din exploatare și închiderea grupurilor energetice ale Sucursalei Electrocentrale Deva, aflate în conservare”, adică obținerea aprobării creditorilor, precum și notificarea în acest sens a Dispeceratului Transelectrica și a ANRE, se arată în documente oficiale analizate de Profit.ro, fiind vorba – practic – de falimentarea intenționată a companiei, la… pixul ministrului Virgil Popescu, discuția fiind deja rezolvată pentru Gabriel Comănescu. Pe 21 decembrie 2021, adunarea creditorilor a aprobat retragerea din exploatarea și închiderea grupurilor de la Mintia, cu votul decisiv al Administrației Fondului pentru Mediu, care deține peste 48% din creanțele asupra Complexului (aproape 3 miliarde lei). ANAF și Hidroelectrica s-au abținut de la vot, întrucât și-au dat seama de actul de corupție și nu au dorit să se implice.

”Grupurile energetice de la Termocentrala Mintia, ce aparţine de Complexul Energetic Hunedoara (CEH), au fost trecute în procedura de închidere şi punere în siguranţă, fără ca acest lucru să scadă valoarea de lichidare a producătorului de energie, aflat în insolvenţă, a anunţat administratorul special al CEH, Cristian Roşu. El a arătat că administratorul judiciar al CEH va demara procedura de licitaţie pentru vânzarea termocentralei, o serie de discuţii pe această temă fiind prevăzute să aibă loc la Ministerul Energiei în perioada 10-14 ianuarie a.c.

„Trecerea termocentralei de la Mintia în procedura de închidere şi punere în siguranţă nu-i scade valoarea de lichidare, evaluată la peste 61 milioane euro. Până la momentul vânzării, termocentrala Mintia rămâne în pază. Rămâne ca administratorul judiciar să demareze procedura de licitaţie pentru cele 11 firme care şi-au exprimat intenţia să cumpere termocentrala”, a declarat administratorul special al CEH, Cristian Roşu. Pe de altă parte, conducerea Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, de la Termocentrala Mintia, susţine că organizaţia nu a fost informată despre intenţiile administraţiei CEH.

„Practic, se pregăteşte demolarea termocentralei. Au avut câţiva foşti angajaţi care au ajutat la golirea rezervoarelor turbinelor. Aceste agregate, cele mai mari şi mai importante dintr-o termocentrală, nu se mai pot roti, lucru care duce, inevitabil, la avarierea lor iremediabilă”, a spus liderul sindical Cristian Iştoc.

Termocentrala Mintia a fost oprită în luna martie 2021, din cauză că nu mai avea suficient cărbune din Valea Jiului.
Pentru prevenirea furturilor din cadrul termocentralei, conducerea CEH a instituit un serviciu de pază permanentă, astfel încât să prevină dispariţia unor piese sau alte componente care ar putea compromite ulterior funcţionarea instalaţiilor. Cei aproape 700 de angajaţi ai termocentralei de la Mintia au fost disponibilizaţi în a doua jumătate a lunii iulie a anului trecut, în cadrul procesului de reorganizare a societăţii. Acum, activele termocentralei Mintia, aflate în portofoliul Sucursalei Electrocentrale Deva a CEH, sunt scoase la vânzare. Printre cei interesați să le preia se numără GSP Power al lui Gabriel Comănescu sau Turboenergy Power din Chișinău, dar și companii din Coreea de Sud și Israel. Comănescu este prietenul și sponsorul ministrului Energiei Virgil, Popescu! Grupurile de producție de energie de la termocentrala pe cărbune Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), oprite din funcționare în februarie anul trecut și intrate în conservare din primăvara anului 2021, vor fi retrase din exploatare și închise. Potrivit Ministerului, menținerea în conservare a termocentralei presupunea costuri cu întreținerea, mentenanța și paza echipamentelor acesteia. Conducerea Complexului a comunicat încă din noiembrie 2021 că nu sunt bani pentru suportarea acestor costuri. Până pe 31 decembrie 2021 inclusiv, pe site-ul Transelectrica, cele 5 grupuri de la Mintia, cu putere instalată totală de 1.050 MW, apăreau cu mențiunea „Intrare în conservare conform Adresei Ministerului Energiei nr. 12155/28.04.2021″. Acum, ele nu mai apar deloc! De altfel, în ultima ședință a Comitetului de Reglementare al ANRE de anul trecut, din 29 decembrie, s-a luat decizia modificării licenței de producție a CEH, pentru a reflecta noul statut al termocentralei Mintia. „(…) până în prezent, un număr de opt investitori au semnat acorduri de confidențialitate în vederea continuării demersurilor de cumpărare a activelor sucursalei. După întocmirea caietului de sarcini, administratorul judiciar urmează să convoace adunarea creditorilor pentru aprobarea acestuia și pentru a stabili prețul de pornire în vederea materializării tranzacției având ca obiect activele SE Deva”, le-a transmis administratorul judiciar creditorilor CEH luna trecută.  Activele Sucursalei Electrocentrale Deva a CEH au fost evaluate oficial la o valoare de piață de 100,88 milioane euro și una de lichidare de peste 61 milioane euro.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share