Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Expoziția „Am început să văd culorile” aduce arta naivă la Palatul Ștefania din Timișoara

Timp de o lună, din 27 octombrie până în 27 noiembrie 2023, Asociația Prin Banat organizează la Palatul Ștefania (Timișoara, Piața Romanilor, nr. 2) expoziția de artă Am început să văd culorile”, o călătorie vibrantă prin culori care ilustrează tradiții, natură și viața de zi cu zi, realizată de artiști naivi din Serbia și România.

 

Am început să văd culorile” este o expoziție de artă naivă din Serbia și România, curatoriată de Andreiana Mihail. Cele 35 de lucrări prezentate nu au pretenția unui compendiu istoric-explicativ, ci mai degrabă compun un traseu printre temele dominante din arta naivă: munca, natura, familia, timpul liber, sărbătorile religioase și tradițiile – tratate simplu, fără a construi vreo analiză critică a realității. Ceea ce privim este reprodus exact așa cum este văzut și nu trebuie chestionat. Intenția e explicită: aceea de a crea pentru un public și de a comunica cu el, de a-i povesti viața și întâmplările de zi cu zi, dar și dorința de a inventaria, documenta și arhiva evenimente importante ale comunității. Mai mult decât atât, conform teoriei lui Platon, arta este imitația realității, a originalului, nimic mai mult, ceea ce, fără îndoială, face pictura naivă cu unele limitări de ordin tehnic. Totul este așa cum se vede: narațiuni scurte fără obscurități și dificultăți, ochiul fiind doar solicitat de contactul nemediat cu multele culori și personaje.

Lucrările de artă sunt prezentate într-un mod inedit, într-o casă de dimensiuni reale, construită în interiorul Palatului Ștefania, după un proiect al arhitectului Vinklu (Ștefan Păvăluță). Expoziția este prezentată în cadrul Festivalului Cămine în mișcare 2023 și realizată în parteneriat cu Municipiul Timișoara, prin Centrul de proiecte, Galeria de Artă Naivă din Kovačica, Consiliul Județean Caraș-Severin și Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș.

     Vernisajul expoziției Am început să văd culorile” va avea loc vineri, 27 octombrie, la ora 19:00. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 28 octombrie – 27 noiembrie 2023, zilnic, în intervalul 11:00-18:00, iar intrarea este liberă.

 

Evenimentul este organizat de Asociația Prin Banat, în cadrul Cămine în

mișcare – un proiect care face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023”, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara. Eveniment realizat cu sprijinul VISTA Bank.

Parteneri: Fundația Culturală Jazz Banat, Comunitatea Românilor din Serbia, Asociația

Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989 din Timișoara.

 Despre Asociația Prin Banat

Asociația Prin Banat s-a constituit în 2016, ca o continuare firească a proiectului editorial cu același nume, având ca scop documentarea și promovarea valorilor locale și încurajarea turismului cultural în regiunea Banatului istoric (care, astăzi, se întinde pe teritoriul României, Serbiei și Ungariei). Pe termen mediu și lung, Asociația PRIN BANAT își propune următoarele obiectivele: identificarea, inventarierea, documentarea și promovarea obiectivelor din cadrul patrimoniului cultural-istoric, natural și imaterial (tradiții, obiceiuri, gastronomie etc.) din regiunea Banatului istoric; atragerea atenției și conștientizarea în rândul comunităților asupra stării de degradare a patrimoniului cultural imobil din regiunea Banatului istoric; încurajarea acțiunilor de cooperare culturală și implicarea particularilor în activități civice de interes comunitar. Din anul 2018, Asociația Prin Banat este membră Europa Nostra.

Despre Cămine în mișcare

Cămine în mișcare (Moving Fireplaces) este atât un proiect a cărui actualitate va dăinui în timp, cât și o platformă de explorare a fenomenului migrației ca o realitate din trecutul și prezentul Banatului și al Europei. Căminul este, prin excelență, un simbol al confortului, siguranței și căldurii unei case, iar documentarea poveștilor celor aflați pe drumuri, din diferite motive, reprezintă prezentul societății noastre și veritabile file de istorie pentru generațiile viitoare.  Cămine în mișcare este implementat de Asociația Prin Banat. Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">
WordPress PopUp Plugin