Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Expoziția „Migrații. HOMO VIATOR”, la Muzeul Național de Artă Timișoara

Prezentare artist: Alina Cioară

 Alina Cioara (n.1980, trăiește și lucrează în Timișoara și București) este o artistă independentă care s-a evidențiat prin proiecte în care explorează noțiuni de memorie afectivă în conexiune cu diferite tipuri de comunități. Caracterul experimental specific abordărilor artistei consistă atât în modalitățile creative în care Alina reușește să conecteze istoria personală cu narațiuni general-umane, cât și în varietatea de mijloace și strategii de accesibilizare a expozițiilor.

În personala „Migrații. HOMO VIATOR”, prezentată la Muzeul Național de Artă din Timișoara, în perioada 1 – 10 iunie, artista prezintă trei serii succesive de lucrări realizate în tehnici mixte: DEPARTURE, F(L)IGHT, TRANSITION.

„După intervențiile sale de la Galerie de l’Esplanade din Metz și Centre Pompidou din Paris (2006-2007), precum și expoziția Nevermore, din spațiul Fundației Triade în cadrul Art Encounters 2017, Alina aduce estetica tactilă în prim plan și de această dată, prin introducerea unor micro și macro-puncte Braille, dar și a materialelor tactile și elemente sonore. Alina debordează de o sensibilitate tăioasă, însă aceasta este exact ceea ce o face abordabilă în dialogul cu publicul său, nicio lucrare nu este lăsată fără un dialog continuu cu vizitatorii, aceștia devenind parte din instalație. Astfel, artista optează din nou pentru o poziționare a instalației la nivelul publicului adresabil, provocând o întâlnire sigură dintre artă și public. Alina Cioară a studiat Comunicare Psiho-Sociologie și Artă la Timișoara, continuându-și studiile la Ecole Supérieure d’Art de Metz și participând, în 2007, la un proiect de cercetare și creație la Centre Pompidou din Paris. A expus fotografie, gravură și instalații la Galerie de l’Esplanade din Metz (2006-2007); Espace mémoire, proiect itinerant Franţa, Belgia, Germania (2007); Double Face, Galerie de l’Esplanade, Metz (2007); Jean & Mar, performance, Galerie de l’Esplanade, Metz (2007); Mondographie, instalaţie, performance și intervenție în lucrarea lui Nam June Paik, Zen for Film, din cadrul expoziţiei Le Mouvement des images, Centre Pompidou din Paris (2007). În perioada 2003 -2012, a participat la expoziţii de grup la Bucureşti, Craiova şi Timişoara, iar în 2017 a expus la galeria Fundației Triade din Timișoara în cadrul Art Encounters. În 2018 a prezentat instalația site-specific Arta este un donator de artă la Galeria Galateca din București, continuata in acelasi an in cadrul expozitiei de grup Woman, all too Woman, la Muzeul de Arta, Timisoara.”, notează Antigona Silvia Rogozea, teoretician de artă și curator al expoziției .

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share