Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

„Exprimarea unor păreri,  nu înseamnă interferenţă în alegeri”

Surpriză și derută în politica internațională

Vicepreședintele american JD Vance amenință Rusia cu trimiterea de trupe americane în Ucraina, dacă Putin,  nu semnează acordul de pace.

Declarațiile lui Vance contrazic complet pozițiile președintelui Trump și ale lui Pete Hegseth, secretarul de stat pentru Apărare, generând confuzie. Gestul se adaugă refuzului unei întâlniri cu Olaf Scholz și refuzului Ucrainei de a participa la discuții cu SUA și Rusia fără un plan de pace în care să se regăsească o poziție comună cu UE. Astfel, conferința de la München se anunță tensionată și neclară, tocmai din cauza diplomației americane, în mesajele căreia există mai multe voci și nu prea multă coerență, deocamdată.

Vicepreședintele JD Vance este programat să se întâlnească astăzi cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky la Conferința de securitate la nivel înalt de la München din Germania.

Cu câteva ore înainte de întâlnirea așteptată, Zelensky a spus că o dronă rusă a lovit centrala nucleară distrusă de la Cernobîl, subliniind criza de la sol. Serviciile de urgență au spus că nivelul radiațiilor rămâne normal.

JD Vance, vicepreședintele SUA, spune chiar în primele minute ale discursului pe care îl ține chiar acum pe scena Conferinței de securitate de la München că administrația Trump este foarte îngrijorată de securitatea europeană și că amenințarea nu e Rusia, ci amenințarea vine din interiorul UE prin renunțarea la valori.

„Amenințarea care mă îngrijorează cel mai mult în raport cu Europa nu este Rusia, nu este China și niciun alt actor extern. Ceea ce mă îngrijorează este amenințarea din interior,  abandonarea de către Europa a unora dintre cele mai fundamentale valori ale sale, valori pe care le împărtășesc și Statele Unite ale Americii. Și vedem asta în cazul României, care a anulat alegerile prezidențiale. Suntem într-un moment atât de rău,  încât România a anulat alegerile prezidenţiale în baza unor suspiciuni slabe ale agenţiilor sale de informaţii şi a unei presiuni foarte mari din partea altor state. Din câte înţeleg, motivul era că dezinformarea rusă a „infectat” alegerile prezidenţiale. I-aş ruga pe prietenii noştri români să se gândească în perspectivă. Putem să credem că este greşit ca Rusia să cumpere promovare pe social media,  pentru a influenţa alegerile. Şi noi credem asta. Puteţi da vina pe lumea întreagă. Dar,  dacă democraţia voastră poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari şi promovare digitală din alt stat atunci nu era îndeajuns de puternică.   Exprimarea unor păreri,  nu înseamnă interferenţă în alegeri”.

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share