Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Extinderea de rețele de gaze și criza lemnelor de foc în zona rurala

INTREBARE
Adresată: Domnului DANIEL SUCIU- Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice
Domnului NICULAE BĂDĂLĂU- Ministrul Economiei
De către dna Deputat: OANA SILVIA VLĂDUCĂ
Circumscripţia electorală: 16, DAMBOVITA
Grupul parlamentar: PRO EUROPA

Obiectul intrebarii: situaţia reţelelor de alimentare cu gaze şi perspectivele realizării sau extinderii acestora în unităţile administrativ-teritoriale

Domnilor miniștri,

Una dintre problemele semnalate în cadrul deplasărilor în teritoriu, cu precădere de către locuitorii din mediul rural, o reprezintă criza, tot mai accentuată, a lemnelor de foc. Este cunoscut faptul că Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva nu mai poate asigura necesarul de lemn de foc pentru gospodăriile populației decât într-o proporție de maximum 50%, procent care va fi în continuă scădere, în condiţiile în care se aplică măsurile legale necesare protejării fondului forestier național. În acest context al crizei de lemn de foc, prețul a explodat, în lanțul de distribuție intervenind firme private care fac profituri consistente în defavoarea consumatorului român. La preţul foarte mare al lemnelor de foc se adaugă costurile transportului, deloc de neglijat.

În aceste condiţii, persoanele cu venituri modeste, de regulă vârstnici, se văd în situaţia de a nu putea să-şi asigure cantitatea de lemne necesară pentru traversarea anotimpului rece.
Din păcate, mulţi dintre cetăţeni nu au alternativă, în condiţiile în care în localităţile în care trăiesc nu există reţele de distribuţie a gazelor naturale, care ar reprezenta o soluţie mult mai simplă, mai accesibilă.
Ca să avem toate datele, statisticile spun că doar 36% din gospodăriile din România sunt racordate la rețeaua de distribuție a gazelor naturale. O situaţie la fel de îngrijorătoare este semnalată şi în judeţul Dâmboviţa, unde procentul de racordare este de doar 30%.

Un alt aspect important: exploatarea gazelor din perimetrul Mării Negre va crea un disponibil de cca 200 mld. metri cubi, taxele și impozitele pe care ar trebui să le încaseze statul român ca urmare a exploatării acestei bogății putând contribui la dezvoltarea economiei naționale și asigurarea condițiilor de trai ale populației. Dar, pentru ca cetăţenii să aibă posibilitatea de a beneficia de această soluţie modernă pentru încălzirea locuinţelor, sunt necesare măsuri privind înființarea şi, acolo unde este cazul, extinderea rețelelor de distribuție a gazelor.

90% din rețeaua de distribuție existentă astăzi la nivel național este concesionată unor companii ce nu sunt interesate de înființarea, modernizarea și extinderea rețelelor de gaze naturale, solicitând unităților administrativ-teritoriale să suporte aproximativ 90% din costul unui proiect, fonduri pe care localităţile nu le au. Spre exemplu, înființarea unei rețele de gaze de aproximativ 20 km într-o comună de mărime medie presupune costuri care se ridică la aproximativ 7,5 milioane lei, ajungându-se astfel la sume imposibil de suportat de catre unităţile administrativ-teritoriale.

În acest context, vă rog să precizaţi:
Care sunt sumele alocate pentru înfiinţarea şi extinderea reţelelor de alimentare cu gaze, în unităţile administrativ-teritoriale, atât prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, cât şi prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, prevăzut prin Ordonanţa 114/2018?

Care sunt obiectivele cuprinse în strategia Guvernului privitoare la exploatarea gazelor din platforma continentală a Mării Negre, ştiind faptul că zăcămintele de aici reprezentând speranţa României de a produce mai mult gaz, pentru o perioadă îndelungată.

Solicit răspuns scris.
Cu deosebită consideraţie, DEPUTAT PRO EUROPA OANA SILVIA VLĂDUCĂ

Distribuie acest articol Oficial Media
Share