Fecioara Maria îi îndeamnă pe toți cei care urmează Calea lui Hristos să asculte și să împlinească cuvântul Evangheliei Lui

Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului de pe platoul montan de la Romanii de Sus este una dintre cele mai noi așezăminte monahale din Arhiepiscopia Râmnicului. A fost construită între anii 2011 și 2014, la 1.700 m altitudine, fiind situată de aproximativ 20 km. față de orașul Horezu. Ctitorii mănăstirii, Dumitru și Ileana Creştin, au ridicat acest așezământ monahal și pentru pomenirea fiicei lor, Alina-Maria, care a trecut la Domnul în anul 2011.

”Cea plină de har” (Luca I, 28) este izvor nesecat de milostivire pentru toți cei care se închină înaintea icoanei sale cu evlavie, și pe care îi unește în iubirea și comuniunea Fiului Său, mijlocind împărtășirea darurilor dumnezeiești”,a fost cuvântul așezat de către Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în inimile preoților, monahilor și credincioșilor care au participat la slujba de priveghere și la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului – Vârful lui Roman în noapte de duminică, 7 august, și primele ore ale zilei de luni, 8 august.

„Prin stăruinţa Preasfintei Născătoare de Dumnezeu în rugăciune, post şi vieţuire curată, prin ascultarea desăvârșită și adânca smerenie, ea este model de virtute și povățuitoare smerită, este locaş al binecuvântărilor Duhului, visteria bunătăţilor. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este potrivit Sfântului Teofan al Niceei  cu adevărat pământul făgăduinței, moștenirea îngerilor, care purtând drept rod Pâinea Vieții adevărate, îi va hrăni în veci nesfârșiți pe toți moștenitorii făgăduinței.  Ea este legătura între neamul omenesc și Dumnezeu, devenind duhovnicește Maica tuturor celor ce cred în Fiul ei și se împărtășesc cu Trupul și Sângele Lui. Așa cum una este Mama lui Dumnezeu Cuvântul, tot așa îndată după Dumnezeu, Ea este unul și același izvor care procură toate darurile Lui dumnezeiești și mai presus de fire, din care se adapă din belșug întreaga natură; și de aceea nu în altul, ci numai în Ea singură pot fi dobândite intrarea la Dumnezeu și împărtășirea celor dumnezeiești. De aceea pe toți îi întoarce spre Ea însăși, îi adună și unifică între ei și cu Dumnezeu cum unifică centrul razele care de pe cerc spre el. Este Maica lui Hristos, dar este și Maica credincioșilor pentru că prin trupul ei cel dăruit lui Hristos toți oamenii au devenit părtași la firea dumnezeiască a Cuvântului”, a conchis  Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie. Icoana Maicii Domnului „Povățuitoarea” sau „Hodighitria” este tipul iconografic cel mai răspândit în cultul Bisericii Ortodoxe, și anume Maica Domnului ține Pruncul pe brațul stâng și arată spre El cu mâna dreaptă. Potrivit tradiției, acest tip iconografic a fost pictat pentru prima oară de Sfântul Evanghelist Luca. Simbolistica acestei icoane, în care Maica Domnului arată cu mâna către Mântuitorul prunc, care binecuvântează lumea, ne arată că ”Fecioara Maria îi îndeamnă pe toți cei care urmează Calea lui Hristos să asculte și să împlinească cuvântul Evangheliei Lui, amintindu-ne în acest fel de îndrumarea pe care Maica Domnului a dat-o celor care slujeau la nunta din Cana Galileii, atunci când Hristos a făcut prima minune prefăcând apa în vin, spunându-le: «Să faceți ceea ce vă spune!»”

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share