„Femei în prima linie de răspuns la crize”

Pentru a marca Ziua Internațională a Femeii, miercuri, 8 martie, Biroul Parlamentului European în România și EUROPE DIRECT București  au organizat evenimentul intitulat „Femei în prima linie de răspuns la crize”.

În contextul multiplelor crize simultane cu care se confruntă Uniunea Europeană (războiului Rusiei împotriva Ucrainei, criza energetică, schimbările climatice, criza sanitară, costul ridicat al vieții), solidaritatea și coeziunea socială sunt elemente esențiale pentru asigurarea unei democrații funcționale. Organizat în format bibliotecă vie, evenimentul „Femei în prima linie de răspuns la crize” își propune să ilustreze, prin intermediul cărților vii invitate, importanța participării femeilor și integrării perspectivei de gen în gestionarea crizelor și găsirea de soluții în vederea atenuării efectelor agravante ale acestora.

Evenimentul și-a propus să ilustreze importanța participării femeilor și integrării perspectivei de gen în gestionarea crizelor și găsirea de soluții în vederea atenuării efectelor agravante ale acestora. De asemenea, au fost invitate își spună povestea cinci reprezentante ale unor organizații și asociații implicate activ în soluționarea multiplelor crize care au lovit Europa în ultimii ani.

Subiecte critice cum ar fi prezența femeilor în aria legislativă și politică a României au fost atinse, fiind încurajată o prezență activă în aceste arii prin care, femeile pot avea o voce mai puternică.

Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în Grupul S&D, a sărbătorit, prin muncă, Ziua Internațională a Femeii.

“Astăzi am sărbătorit prin muncă. Am fost onorată să vorbesc elevilor de la mai multe școli din România pe tema “Femei în prima linie de răspuns la criză”! Educația este factorul cel mai important pentru schimbarea în bine a lumii și femeile au un rol important în realizarea ei. La mulți ani, tuturor femeilor!”, a transmis  eurodeputatul Maria  Grapini.

Declarație comună de Ziua Internațională a Femeii – 8 Martie 2023

Astăzi, de Ziua Internațională a Femeii, sărbătorim succesele obținute în privința unei egalități de gen semnificative și progresele înregistrate până în prezent în asigurarea drepturilor femeilor și fetelor de pe întreg globul. Totodată, trebuie să recunoaștem că au mai rămas multe de făcut pentru ca femeile și fetele să își poată exercita pe deplin drepturile. Această declarație are în vedere cinci teme cheie.
1. Femeile și fetele au dreptul la o viață lipsită de violență și discriminare. Cu toate acestea, violența împotriva femeilor și fetelor este cea mai frecventă încălcare a drepturilor omului, una din trei femei trecând cel puțin o dată în viață prin experiența unei violențe fizice și/sau sexuale, fapt neschimbat de mai bine de un deceniu. În zonele de conflict, femeile și fetele sunt principalele ținte ale violentei sexuale și de gen. Prea adesea, această violență predominant masculină devine normă si rămâne nepedepsită. Acest lucru trebuie să înceteze. Este nevoie să se asigure accesul la justiție și servicii complete de suport victimelor și supraviețuitoarelor violenței sexuale și de gen.
2. Fetele și femeile sunt singurele care trebuie să poată lua decizii în privința corpului lor. Drepturile la sănătate sexuală și reproductivă fac parte din drepturile fundamentale ale omului. Trebuie să sprijinim femeile și fetele pentru a-și putea exercita aceste drepturi, inclusiv dreptul la propria decizie în privința numărului de copii pe care vor să îi aibă și când să îi aibă. În acest scop, este esențial să li se asigure femeilor și fetelor accesul complet la informație, educație și servicii aferente drepturilor la sănătate sexuală și reproductivă.
3. Accesul la serviciile de bază, între care educație de calitate, locuințe decente și servicii medicale pentru toate femeile și fetele este esențial în societățile echitabile. Prea multor femei si fete le sunt refuzate aceste drepturi, ele fiind expuse la exploatare și marginalizare, mai ales atunci când se confruntă cu forme multiple, structurale și concomitente de discriminare. Totodată, ele au nevoie de susținere în dezvoltarea potențialului economic pentru a-și putea exercita drepturile și egalitatea de gen.
4. Intensificarea hărțuirii sexuale, a intimidării și a discursului instigator la ură împotriva femeilor și fetelor, inclusiv în mediul online, cere obligatoriu o acțiune imediată și fermă. Femeile din sfera publică, printre care jurnalistele, activistele pentru drepturile omului și femeile din politică, sunt vizate în mod special. Făptașii trebuie să răspundă in fața legii.
5. Pentru realizarea egalității de gen, este esențiala asigurarea participării depline, egale, eficiente și semnificative a femeii în toate sferele vieții private și publice, inclusiv prin reprezentare politică și la nivel de conducere în procesele decizionale.
În concluzie, ne reafirmăm angajamentul în asigurarea egalității de gen și a respectării și protejării depline a drepturilor femeilor și fetelor ca drepturi ale omului. Facem apel la toate statele să facă același lucru. De egalitatea de gen și echitate beneficiază nu doar femeile și fetele, ci și întreaga societate, inclusiv bărbații și băieții.

 

 

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share