Chiar și în Islanda, țara considerată de mulți specialiști ca lider în egalitatea în drepturi între femei și bărbați, problema modului în care plata diferențiată pentru aceleași servicii se realizează încă persistă.
Islandezele aflate în prezent în câmpul muncii sunt plătite cu 14 până la 18% mai puțin decât bărbații – o discrepanță pe care uniunile și organizațiile care militează pentru drepturile femeilor o traduc astfel: femeile lucrează practic pe gratis după ora 2:38 după-amiază.
La începutul acestei săptămâni la protestul pentru dreptul egal de plată au luat parte mii de femei care au decis să lucreze echivalent cu timpul pentru care sunt plătite în realitate, astfel că la ora 14:38 fix au decis să-și încheie activitatea și au ieșit în stradă.
”Islanda este locul cel mai prielnic în care să fi femeie”, preciza în 1980 Vigdis Finnbogadottir, prima femeie din lume aleasă în poziția de șef de stat. Lucrurile nu au fost dintotdeauna atât de clare în ceea ce privește statutul femeilor. La 24 Octombrie 1975 aproape 90% din femeile din Islanda au intrat în grevă refuzând să mai meargă la lucru, să mai gătească și chiar să aibă grijă de proprii copii – și asta pentru că în acea perioadă numai 9 femei dețineau o poziție în parlamentul islandez.
Cinci ani mai târziu era aleasă prima femeie președinte din lume. În 1999 mai mult de o treime din membrii parlamentului erau femei. În 2000, guvernul islandez a creat o lege-simbol a dreptului parental al femeilor de a se întoarce la muncă pe aceeași poziție, lucrând același număr de ore după ce au devenit mame. Astăzi 90% din tații islandezi beneficiează de concediu de paternitate – ceea ce statistic vorbind a dovedit că bărbații au început să se implice din ce în ce mai mult în treburile gospodărești și creșterea copiilor.
Cu toate acestea decalajul salarial este greu de estompat, iar în ritmul în care merg lucrurile în prezent i-ar trebui Islandei 52 de ani ca să ajungă la drepturi egale de plată între bărbați și femei, apreciază Gylfi Arnbjörnsson, președintele Confederației Islandeze a Muncii. “Este inacceptabil să spunem că avem nevoie de 50 de ani pentru a corecta această problemă. Asta e o viață de om.”
Întregul articol disponibil aici The Guardian și aici The Independent.
Oana Stiff
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Facultatea de Științe și Arte din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026
Facultatea de Ingineria Mediului și Știința Alimentelor din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026”
Facultatea de Ingineria Materialelor și Mecanică din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026