România a devenit țara din UE cu cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani (26,3%), conform datelor oficiale ale Eurostat publicate în decembrie 2024. Țara noastră a depășit astfel state precum Spania și Grecia unde șomajul în rândul tinerilor a fost mereu o problemă constantă.
În decembrie 2024, în România, rata șomajului la toate categoriile de vârstă era relativă mică, de 5,7% din populația activă, puțin sub media europeană de 5,8%, și mult mai mică decât în țări ca Spania (10,6%), Grecia (9,3%), Finlanda (8,7%), Suedia (8,6%), Estonia (7,8%). O rată a șomajului mai mică regăsim în țări ca Cehia (2,6%), Polonia (2,7%) și Malta (3%.)
Însă situația este diferită în rândul tinerilor sub 25 de ani. Aici, România a devenit „campioană” europeană în decembrie 2024, cu o rată a șomajului de 26,3%, fiind urmată de țări unde șomajul este în general ridicat, precum Spania (25,2%), Suedia (23,5%) sau Grecia (22,5%), media UE a șomajului în rândul tinerilor fiind de 14,6%. Ungaria se situează imediat sub media UE, cu 14,4% din tinerii activi fiind șomeri, iar Bulgaria cu 9,6%.
Analizând diferențele de gen, România reprezintă un caz aparte, deoarece rata șomajului în rândul tinerilor este aceeași atât pentru femei, cât și pentru bărbați. În contrast, în Lituania, rata șomajului în rândul tinerilor era de 5,5% în rândul bărbaților, respectiv 18,6% în rândul femeilor . O situație similară se regăsește și în Grecia, unde șomajul în rândul tinerilor afectează 19,9% dintre bărbați și 26,3% dintre femei. La polul opus, în Luxemburg și Belgia, rata șomajului este mai ridicată în rândul bărbaților tineri decât al femeilor, atingând 24,7% față de 17,7% în Luxemburg și 19,6% față de 14,9% în Belgia.
Egalitatea între femeile tinere și bărbații tineri în fața șomajului în România nu este un motiv de bucurie, cum nici rata foarte mare de șomaj în rândul tinerilor nu este. Actualmente, rata șomajului în rândul tinerilor din România a ajuns să depășească nivelul european din 2013, în plină criză euro.
România a avut mereu o rată ridicată a șomajului în rândul tinerilor, depășind media UE încă din 2007, când a devenit țară membră. Totuși, este pentru prima dată când România este pe primul loc, țările cele mai grav afectate de șomajul tinerilor fiind în general Spania, Grecia, și Italia, dar unde situația tinerilor s-a ameliorat progresiv. Polonia s-a confruntat și ea cu această problemă până prin 2014, când rata a scăzut sub media UE. În comparație, Germania a avut mereu o rată inferioară mediei europene.
România are rezultate foarte slabe și la indicatorul NEET – care arată procentul de tineri sub 29 de ani care nu sunt nici angajați nici înscriși în educație- , având cea mai mare rată din UE în 2024 (19,4%), comparativ cu media europeană de 11%.
Cifrele arată că este nevoie de o politică socială și economică la nivel național special dedicată tinerilor, care să adreseze atât problemele de abandon școlar și de calitate a învățământului, introducând măsuri de susținere financiară a elevilor și cadrelor didactice acolo unde este nevoie, cât și problemele de competențe și “angajabilitate” a tinerilor, adaptând programa școlară la nevoile pieței muncii. În paralel, este nevoie și de o campanie de comunicare publică care să combată reticența angajatorilor de a recruta tineri sub 25 de ani.
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Apel umanitar: Ajută-l pe Andrei în lupta cu leucemia!
Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Ploiești transmite un mesaj important
Guvernul slovac anchetează oamenii de știință și vaccinurile covid: „Șarlatani și escroci”
Cereri de sesizare penală depuse împotriva lui Fauci și a unor oficiali de top în șapte state
Fosta ministră a Apelor, Doina Pană: Situația despre care vorbește Victor Ponta nu a existat
Victor Ponta acuzat de înaltă trădare. Marcel Ciolacu îi cere să se retragă din cursa pentru prezidențiale
LIFE STYLE
Constanța devine, pe 17 mai, locul unde familiile aleargă împreună pentru o cauză nobilă
Deputat Aurelian Cotinescu: Construcția unei lumi mai bune începe cu gesturi simple, făcute împreună
TOP 6 domenii în care merită să investești în 2025
Ce ne aduce Luna plină din Balanță, 13 aprilie 2025
Sfaturi pentru o minte sănătoasă
SPIRITUALITATE
Sursa problemelor de sănătate este întotdeauna starea noastră interioară
Dacă omul nu se schimbă, dar se căiește, înseamnă că este ipocrit
Pentru a simți energia Divină, trebuie să cureți sufletul, să renunți la toate atașamentele
„Cristos a Înviat – Concert Extraordinar de Paști”
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Beneficiile spirulinei pentru un stil de viață sănătos
O nouă activitate în cadrul CAMPANIEI VIAȚĂ PENTRU MAREA FAMILIE DE PACIENȚI A AVUT LOC LA LUPENI
Cele mai multe cazuri de rujeolă au fost înregistrate în România
Cereri de sesizare penală depuse împotriva lui Fauci și a unor oficiali de top în șapte state
Cum putem supraviețui ani întregi dacă vom consuma doar curmale și apă
Cele mai frecvente greșeli în demachierea pielii sensibile și cum să le eviți
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Sursa problemelor de sănătate este întotdeauna starea noastră interioară
Dacă omul nu se schimbă, dar se căiește, înseamnă că este ipocrit
Jandarmii dâmbovițeni vor fi în mijlocul cetățenilor la târgul tradițional de Sfântul Gheorghe din Moreni