Festivalul Babel- To_R (Pomană), regia Frenak Pal, Teatrul Studio M & Compagnie Pal Frenak

În ultima seară de Festival Babel, de la ora  18.00 la Teatrul Tony Bulandra a avut loc spectacolul To_R (Pomană), regia Frenák Pál, Teatrul Studio M & Compagnie Pal Frenak. Distribuția este formată din: Deák Zoltán, Gáll Katalin, Nagy Eszter, Orbán Levente, Polgár Emília, Szekrényes László, Veres Nagy Attila

Membru în echipa de conducere a festivalului, jurnalistul german, Dieter Topp a declarat că acesta a fost spectacolul care l-a impresionat cel mai mult.

”Este pentru prima dată când am văzut Trupa M Studio din Sfântu Gheorghe. Actorii au fost perfect instruiți pentru a îndeplini cerințele ridicate ale lui Pal Frenak. Spectacolul a fost plin de conținut tipic, care a descris, de asemenea, aspecte din viața coregrafului- handicapul fizic, surzenia și muțenia. Un spectacol care a atins psihicul.”

Regia, scenografia și coregrafia: Pál Frenák

Ceea ce contează este rezonanța dintre audiență și spectacol, atît noi, cît și audiența, ne dezvoltăm. Piesele mele sunt deschise, fiecare element ieșind din cel precedent, spectatorii devin gânditori și, în cele din urmă, îl îmbrățișează. Lucrăm cu impulsuri, pasiuni și ceva din ele se va perpetua cu siguranță și va supraviețui în tine, în mine, în noi toți … „(Pal Frenak)

Pál Frenák s-a născut la Budapesta în 1957. Copilăria lui a fost marcată de faptul că părinții săi erau surdomuți, făcând ca limbajul semnelor să fie primul său mijloc de exprimare. Acest lucru îl făcea deosebit de receptiv la mimetism și gesturi și la toate celelalte modalități de exprimare a conținutului cu ajutorul corpului uman.

În căutarea vocației sale, a părăsit Ungaria pentru Paris la mijlocul anilor 1980. În curând a început să lucreze cu mulți artiști renumiți din lumea baletului clasic și a studiat tehnicile de dans Cunningham și Limon. Datorită legăturilor în lumea artistică a soției sale franceze, arhitectul Catherine Frenák, a câștigat intrarea în viața artiștilor contemporani a căror influență l-a ajutat să stăpânească utilizarea unor forme și spații neobișnuite.

Lucrările sale sunt profund influențate de filmele regizorului italian Pier Paolo Pasolini, ideile lui Francis Bacon și Gilles Deleuze.

În 1999, a transformat Compania Pal Frenak, cu o vechime de zece ani pe piață, într-o cooperare internațională maghiaro-franceză, colaborând cu dansatori maghiari tineri. Ansamblul, care se desfasoara in Paris, Budapesta si in intreaga lume, este cunoscut pentru stilul sau unic de dans ce integreaza mimica, limbajul semnelor si limbajul corpului, combinate cu elementele alese de circ, teatru, moda si muzica contemporană.

Nu numai că Pál Frenák are un repertoriu larg ca și coregraf, ci și un program ocupat ca instructor. El organizează în mod regulat ateliere profesionale, dă cursuri de inițiere elevilor de liceu și întâlnește frecvent publicul său, acordând întotdeauna un accent deosebit dialogului cu alte forme de artă și cooperării continue și adecvate cu publicul. Lucrează împreună cu unii dintre cei mai renumiți oameni din muzica europeană contemporană, cum ar fi György Kurtág, Patrick Schneider, Fred Bigot sau Fabrice Planquette, potrivit frenak.hu.

Spectacolul To_R/ Pomană, interpretat de trupa M Studio, explorează ritualurile funerare, o pomană imaginară unde totul e ascuns, dar în același timp vizibil, prezintă o rețea complexă a relaţiilor umane prin condiții trecute sub tăcere, undeva între lumea frenetică și realitatea dură. Trupa M Studio, din Sfântu Gheorghe, este printre puținele din România dedicate teatrului fizic.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share