România ocupă prima poziție în Uniunea Europeană la consumul de băuturi alcoolice.
Din păcate, suntem și mari amatori de alimente bogate în sare și zahăr, motiv pentru care două treimi dintre români sunt supraponderali. 35% dintre români consumă alcool în exces cel puțin o dată pe lună. În România, mortalitatea cauzată de alcool la femei este cea mai mare din regiune.
Consumul de alcool este a treia cauză de boală și moarte prematură pentru populația generală, fiind responsabil la nivel mondial pentru mai mult de 200 de boli, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
Consumul de alcool reprezintă o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, inclusiv în România, având implicații semnificative asupra sănătății individuale și colective, viețile a milioane de oameni din întreaga lume fiind afectate de acesta.
În perioada mai – iunie 2025, INSP, în parteneriat cu direcțiile de sănătate publică, va desfășura Campania Națională de Prevenție a Consumului de Alcool „Fii tu însuți! Nu ai nevoie de alcool!”, având ca scop creșterea nivelului de informare și conștientizare a adolescenților, părinților și populației generale privind impactul negativ pe care consumul de alcool îl are asupra sănătății și vieții. Consumul de alcool crește riscul de cancer de cavitate bucală, faringe, esofag, ficat, cancer colorectal și de sân, și are efecte adverse asupra aparatului cardio-vascular și aparatului digestiv. Alcoolul este o substanță care poate să provoace adicție, iar adolescenții și adulții tineri au riscul cel mai ridicat de a fi afectați pe termen lung. Tinerii care consumă alcool au un risc de 4 ori mai mare de a deveni dependenți de alcool la vârsta adultă. În ciuda efectelor negative, alcoolul continuă să fie una dintre substanțele psiho-active utilizate destul de mult, iar gradul de acceptare socială a consumului de alcool este unul ridicat.
”În cadrul acestei campanii lansăm o provocare pentru toți, în special pentru părinți: încercați să nu consumați deloc alcool pe parcursul lunii iunie și deveniți un model pentru copii dumneavoastră!
Părinții joacă un rol esențial în crearea unui climat familial favorabil, promovarea valorilor, dezvoltarea atitudinilor pozitive și formarea unor obiceiuri sănătoase, fără consum de alcool.
Consumul de alcool este periculos pentru adolescenți. Cu cât adolescenții întârzie debutul consumului de alcool, cu atât sunt mai puțin expuși riscurilor asociate acestuia. De aceea, este esențial ca părinții să-și ajute copiii în alegerea de a NU consuma alcool. Intervenția timpurie a părinților poate preveni problemele legate de alcool la adolescenți. Aceștia trebuie să fie informați despre riscuri și sprijiniți pentru a face alegeri sănătoase.
Întrucât nu există un nivel de consum de alcool considerat sigur pentru sănătate, este recomandată evitarea acestuia, indiferent de vârstă.
Cum vă puteți implica în desfășurarea acestei campanii?
Prin discuții deschide cu copiii despre alegeri sănătoase, despre impactul consumului de alcool și prin renunțarea la consumul de alcool pe parcursul lunii iunie.
Consumul de alcool la nivel mondial
Consumul nociv de alcool duce la decesul a trei milioane de oameni anual, la apariția a 230 de tipuri diferite de boli și totodată acesta afectează bunăstarea și sănătatea altor persoane din familie și comunitate, fiind responsabil pentru 5,1% din povara globală a bolii, reprezentând principalul factor de risc pentru mortalitatea prematură și invaliditatea în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani și totalizând 10% din toate decesele de la această grupă de vârstă.
În anul 2018, consumul total de alcool la nivel mondial a fost de 6,2 litri alcool pur /per persoană în vârstă de 15 ani și peste, iar consumul neînregistrat (alcoolul care se află în afara sistemului obișnuit de control) a reprezentat 26% din consumul total.
Consumul de alcool la nivel european
În Regiunea Europeană a OMS, alcoolul cauzează aproape un milion de decese anual, contribuind în mod semnificativ la vătămări neintenționate și intenționate.
Impactul dăunător al consumului de alcool începe devreme în cursul vieții. Expunerea prenatală la alcool poate duce la tulburări din spectrul sindromului alcoolic fetal (FASD), un termen ce acoperă o serie de defecte congenitale fetale care includ dizabilități fizice, mentale, iar mai târziu o serie de modificări comportamentale și/sau de învățare cu posibile implicații pe tot parcursul vieții și care, spre deosebire de multe alte dizabilități, sunt 100% prevenibile.
În plus, alcoolul este responsabil pentru 1 din fiecare al 4-lea deces în grupa de vârstă 20-24 de ani, fiind și o cauză principală a pierderii anilor de viață profesională și prin urmare, a pierderilor de dezvoltare economică și productivitate în Regiunea Europeană a OMS.
Consumul de alcool este cauza a aproximativ 17% din cazurile de cancer din cele șapte tipuri de cancer asociate. Consumul ușor până la moderat de alcool (mai puțin de 20 g de alcool pur pe zi) a fost asociat cu 13,3% din aceste cazuri, echivalentul a aproximativ 23 000 de cazuri noi de cancer în anul 2017 la nivel european.
Consumul de alcool în România
Consumul mediu anual de alcool în România este ridicat, situându-se la 10,3 litri alcool pur pe cap de locuitor în anul 2023. În plus, în medie, peste o treime dintre adulții din România au declarat că au consumat alcool în exces cel puțin o dată pe lună în anul 2019, a doua cea mai mare rată din UE (35,0 % comparativ cu media UE de 18,5 %). Există o disparitate de gen puternică în ceea ce privește consumul excesiv de alcool, mai mult de jumătate dintre bărbați (53,1 %), dar mai puțin de una din cinci femei (18,0 %) raportând un astfel de comportament în anul 2019.
Ratele stării de ebrietate repetate în rândul adolescenților din România, sunt îngrijorătoare, ele situându-se la nivelul de 17 %, similar cu media UE de 18 %.
Împreună, putem investi în sănătatea generației viitoare prin susținerea unei adolescențe fără alcool, încă de astăzi!” transmit cei de la INSP.
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Începe Festivalul Babel 2025! Oraşul Târgovişte vă găzdui spectacole de pe 4 continente
BABEL FAST 2025. Program complet 7-15 iunie. Teatrul Tony Bulandra Târgovişte
Afacerea ta pe primul loc în Google – cu buget minim!
Doliu în lumea muzicii: Eugen Doga s-a stins din viață la 88 de ani
Pentru ca visul niciunui școlar să nu devină coșmar – Acțiuni preventive ANTIP Ploiești
Ambasada SUA, primul mesaj după alegerea lui Nicușor Dan în funcția de președinte al României
LIFE STYLE
Terapie Neurofeedback – Redescopera claritatea mintii tale
Creierul tau e suprasolicitat si nu stii de ce? Terapie Neurofeedback ar putea fi solutia pe care nimeni nu ti-a spus-o pana acum
Cum putem trăi peste 100 de ai, conform medicinei tradiționale chinezești
Cine Alege Magia unui Ghiozdan Personalizat? Mamele Creative Știu Răspunsul!
De ce te simți mai atras de partenerul care te respinge?
SPIRITUALITATE
„Zilele Credinţei şi Culturii”– ediţia a X-a la DEVA
Care sunt semnele pe care le transmit îngerii când se află lângă noi
Semnificația spirituala a durerilor de cap și cum se pot vindeca
Afirmații care vă pot schimba viața
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Ai părul deteriorat și lipsit de vitalitate? Iată cum te poate ajuta omega-3 în menținerea sănătății capilare!
Campanie de informare privind prevenția cancerelor de piele
Institutul Victor Babeș furnizor în programul PNO
Cum se pot vindeca anumite afecțiuni cu tinctura de propolis. Leacul de la Dumnezeu
Cauzele spirituale ale bolilor de ficat. Schimbarea tiparelor mentale și o rugăciune
Sănătatea rămâne un drept fundamental garantat pentru toți cetățenii, indiferent de granițe
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Cunoscuta actriţă Hur Yun-jung din Coreea de Sud pe scena Festivalului Babel din Târgovişte
Terapie Neurofeedback – Redescopera claritatea mintii tale
Creierul tau e suprasolicitat si nu stii de ce? Terapie Neurofeedback ar putea fi solutia pe care nimeni nu ti-a spus-o pana acum