30/11/2020

FLOARE DE COLT – REPER DAMBOVITEAN IN EDUCATIE ECOTURISTICA

„Asociatia Ecologica Floare de Colt” este un reper in turismul dambovitean. Proiectele derulate de aceasta de-a lungul timpului au fost dintre cele mai indraznete si au avut caracter educational atat in turism montan cat si in ecologie si agrement, pentru toate categoriile de varsta dar in special pentru tineri.

oala curajuluisci

SCOALA CURAJULUI – O TRADIȚIE ÎN ZONA MONTANĂ

În anul 2009, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Dâmbovița, a organizat pentru prima dată, la propunerea doamnei Ileana Bocanciu, o tabără națională intitulată „Școala Curajului”. Acțiunea a avut un asemenea răsunet, încât an de an, a fost apoi organizată de Asociația Ecologică Floare de Colț și finanțată de Ministerul Tineretului și Sportului, având desigur și alți parteneri.

În cele șapre ediții ale acestui proiect, au participat la tabere de educație non-formală cu specific montan, un număr de 528 de persoane, dintre care 480 de tineri cu vârsta între 14 și 35 de ani, în Munții Bucegi și Leaota, având ca locații de cazare Tabăra Cerbul sau Cabana Padina.

Anul acesta, în perioada 10-16 august 2015, un număr de 40 de tineri iubitori ai naturii, grupați în 8 echipe de câte cinci persoane și reprezentând tot atâtea unități de învățământ, au fost prezenți pentru o săptămână, în inima munților Bucegi, pentru a străbate trasee încântătoare, pentru a-și depăși limitele și desigur pentru noi prietenii și seri momente de neuitat.

În prima zi de mers, traseul străbătut a fost: Cabana Padina (1525m) – Valea Doamele – Vârful Doamnele (1402m) – Vîrful Omu (2507m) – Valea Obârșiei – Peștera – Padina. Drumul a fost lung și uneori obositor, dar toată lumea s-a întors cu amintirea peisajelor superbe, vremea fiind minunată.

Miercuri, efortul traseului lung, a fost înlocuit cu testarea curajului și tenacitatății, care au fost puse la încercare, la atelierele de tiroloană, escaladă la panou artificial (la sediul ANSMR) precum și cățărare la stâncă – manșă și coborâre în rapel, în zona Vărăria Mică.

Pentru ziua de joi, provocarea a crescut, cele 8 echipe având de parcurs Canionul Văii Horoabelor, un traseu spectaculos, în care mersul prin pădure, zonele de cățărare sau ascensiunea pe scări abrupte, alternează cu parcurgerea de poienițe sau mersul pe pietre, direct prin firul văii. Întoarcerea la Cabana Padina s-a făcut atât pe Plaiul Hoților cât și pe Drumul Grănicerilor – Șaua Strunga.

A urmat o nouă schimbare de program, pentru ziua de vineri fiind pregătite activități de speologie (vizită la Peștera Ialomiței și la Peștera Pustnicului), pentru a face diferența între o peșteră amenajată turistic și una „naturală”, precum și un concurs de orientare turistică cu harta și busola, în bazinetul Padina, concurs la care echipele s-au mobilizat pentru fiecare minut câștigat.

Sâmbătă a fost punctul culminant al programului, ținta fiind de astă dată Crucea Eroilor de pe Caraiman. La final de zi, mult așteptatul foc de tabără, în acorduri de chitară până târziu în noapte și regretul că s-a mai încheiat o aventură.

Proiectul Școala Curajului 2015 a fost finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului și realizat în parteneriat cu Organizația Națională „Cercetașii României” – Centrul Local „Naparis”, fiind inclus în programul „Natura ne învață primii pași în viață”, care a ajuns astfel la aproape 3000 de participanți.

 

Președinte AEFC

Prof. Marius Prundaru

Distribuie acest articol Oficial Media
Share