Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Floriile, sărbătoarea prevestirii primăverii

În Ziua „Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim”, Catedrala Metropolitană din Timişoara, s-a arătat a fi din nou neîncăpătoare pentru credincioşii ce au venit să i-a mlădiţe de salcie, pe care să le pună la grindă pentru a fi feriţi de boli , şi a avea noroc în casă.

Slujba de Florii a fost săvârşită de Preasfinţia Sa , Părintele Ioan, Mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cadrul slujbei credincioşii au primit împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului nostru Iisus Hristos, înainte de intrarea în Săptămâna Patimilor.

După Sfânta Liturghie, credincioşii au plecat spre casă cu ramuri de salcie, sfinţite.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE FLORII 

 Obiceiul Lăzărițelor

Înainte de a intra în Ierusalim, Hristos l-a înviat pe Lazăr. Învierea lui Lazăr este simbolul învierii viitoare a omenirii. În popor se crede că Lazăr era un fecior tânăr, fratele fetei care s-a căsătorit cu Dragobete, Cap de Primăvară.

Potrivit unor TRADIŢII DE FLORII, într-o sâmbătă Lazăr a plecat cu oile la păscut. Pe drum, însă, Lazăr se urcă într-un copac de unde cade şi moare. Potrivit legendei, Lazăr ar fi murit de dorul plăcintelor pe care le făcea mama sa acasă. Tocmai de aceea, există obiceiul ca de FLORII femeile să facă ofrandă de pomenire a morţilor împărţind plăcinte de post.

Ramurile de salcie

 În Ziua Floriilor, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserică, pentru a-l întâmpina pe Hristos. Ele sunt sfinţite şi puse la icoane.

Ramură de salcie sfinţită era utilizată şi în scopuri terapeutice. Oamenii înghiţeau matisori de pe ramură de sălcie, pentru a fi feriţi de diferite boli. Bătrânele se încingeau cu salcia ca să nu le mai doară spatele. Există şi obiceiul ca părinţii să-şi lovească copiii cu nuieluşa de sălcie, când veneau de la biserică. Credeau că aşa vor creşte sănătoşi şi înţelepţi.

De asemenea salcia înlocuieşte ramurile de măslin şi finic. În această zi se ţine o Liturghie diferită de cea care se oficiază în celelalte duminici. Pe de altă parte, potrivit unei legende, salcia s-ar facut punte peste un râu pentru Maica Domnului, ajutând-o să îşi continue drumul.

Drept mulţumire, Fecioara Maria a dăruit sfinţenie salciei. În zilele noastre, creştinii adună crenguţe de salcie pe care le duc la biserică pentru a fi sfinţite de preoţi, apoi le aşază la icoane, ca să-i păzează pe toţi cei din casă de boli.

Cei care cultivă cânepă caută să rupă ramuri de salcie cât mai lungi, ca să le va crească înaltă cânepa.

Cel care se împărtăşeşte de Florii are mari şanse să i se împlinească orice dorinţă îşi va pune în gând, atunci când se apropie de preot.

Fetele care vor să-şi întâlnească sufletul pereche trebuie să fiarbă busuioc în apă la miezul nopţii şi să se spele pe cap cu ea, apoi să o toarne la rădăcina unui copac înflorit, înainte de răsărit.

Este bine ca în această zi să se aerisească hainele, să se primenească obiectele din casă, iar fetele să-şi scoată zestrea afară în soare pentru a-şi atrage ursitul.

Fetele mari din Banat şi Transilvania pun o oglindă şi o cămaşă curata sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, acestea sunt luate şi folosite ca talismane pentru dragoste şi sănătate.

Superstiţii

– Se spune că astăzi nu este bine să te speli pe cap, pentru că vei albi. Cei care totuşi vor să o facă trebuie să folosească apă sfinţită

– Se spune că cel care se împărtăşeşte în Duminica Floriilor are mari şanse să i se împlinească orice dorinţă îşi va pune.

– Tot acum se poate mânca peste, deşi suntem în plin post al Paştelui, fiind zi de dezlegare.

– O altă denumire dată sărbătorii de Florii este “Nunta urzicilor”, pentru că în această zi urzicile înfloresc şi nu mai sunt bune de mâncat.

– În ajun de FLORII, fetele nemăritate fierb busuioc în apă, la miezul nopţii, iar cu aceasta se spala

pe cap şi apoi o toarnă la rădăcina unui par înflorit. În acest mod, se zice că în scurt timp îşi vor întâlni alesul inimii. Obieciul spune că totul trebuie făcut înainte de ivirea zorilor, pentru că altfel vor albi de tinere.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share