03/12/2020

FRAUDĂ CU FONDURI EUROPENE

Primăriile Lupeni și Herculane s-au constituit părți civile

Firma de consultanță care a ajutat la implementarea mai multor proiecte, atât la Lupeni cât și la Herculane, a fost trimisă în judecată de DNA, alături de patronii societății. Procurorii anticorupție susțin că s-au folosit documente sau declarații false în scopul obținerii pe nedrept a fondurilor europene, reprezentații SC Project Expert Association fiind acuzați de cinci astfel de infracțiuni în formă continuată de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011 – 2015, în contextul realizării a patru proiecte finanțate din fonduri europene ce aveau ca obiect: reabilitarea infrastructurii în orașele Lupeni și Băile Herculane, reabilitarea unui spital și a unui centru cultural din municipiul Lupeni, reprezentanții SC Project Expert Association SRL ar fi depus la primăriile celor două orașe atât anterior cât și după încheierea contractelor mai multe documente false și inexacte (lista cu experții desemnați pentru a lua parte la proiect, pontaje și devize, facturi, etc.).
Ulterior, cele două instituții publice au depus înscrisurile respective la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în vederea decontării.
Prin aceste demersuri, inculpata SC Project Expert Association SRL ar fi obținut pe nedrept sume de bani decontate din fonduri europene, totalizând 1.691.291 lei.
În cauză, s-au constituit părți civile primăriile orașelor Lupeni și Băile Herculane cu sumele de 1.324.067 lei respectiv 318.981 lei.
De asemenea, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrație publice s-a constituit parte civilă în cauză cu suma nerecuperată de 48.242 lei de la primăriile orașelor Lupeni și Băile Herculane.
În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile, imobile și asupra unor sume de bani ce aparțin celor trei inculpați.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share