Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Furnizarea de servicii integrate în comunitățile rurale

Cel mai mare proiect de incluziune socială finanțat cu bani europeni va sprijini peste 450.000 de persoane vulnerabile din mediul rural. 

Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale dă startul celui mai mare proiect de incluziune socială finanțat cu fonduri europene derulat vreodată în România. Proiectul „Furnizarea de servicii integrate în comunitățile rurale” vizează 2.000 de localități rurale și va asigura acces la servicii sociale, educație, sănătate și sprijin comunitar pentru peste 450.000 de persoane vulnerabile:  copii, vârstnici, persoane cu dizabilități, familii aflate în dificultate. Anunțul a fost făcut de ministrul Simona Bucura-Oprescu la cea de-a 28-a sesiune a Adunării Generale a Asociației Comunelor din România la care a participat alături de premierul Marcel Ciolacu.

„Acest proiect înseamnă șansa unei vieți mai bune pentru sute de mii de oameni din satele României. Investim în servicii sociale de calitate și în formarea profesioniștilor din administrația publică, pentru ca nicio comunitate să nu fie lăsată în urmă, iar cei mai vulnerabili dintre noi să fie sprijiniți.”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Ce presupune proiectul?

✅ 815 milioane de euro pentru servicii sociale integrate;

✅ Cabinete medicale mobile și centre de asistență comunitară;

✅ Mese calde pentru copiii din familii vulnerabile;

✅ Sprijin pentru obținerea actelor de identitate și reparații locuințe;

✅ 10.000 de specialiști din domeniul social, educațional și medical, formați pentru a îmbunătăți serviciile locale.

”Nu cred că vom reuşi anul acesta să facem toate reformele pe care ni le dorim, dar vă spun, chiar dacă voi supăra pe unii dintre dumneavoastră, nu mai putem continua cu un sistem administrativ învechit, ultimul din Europa, pe un schelet comunist. Sistemul administrativ al României trebuie să se alinieze la standardele actuale, chiar dacă în acest moment se modifică şi în Statele Unite ale Americii. Nu putem ignora ce se întâmplă în lume şi să nu avem eficienţa pe care o dorim. Nu este posibil să avem în continuare un sistem de digitalizare care nu este interconectat cu sistemul centralizat. Sunt lucruri care nu presupun costuri mari, ci care pot fi realizate prin voinţă politică şi administrativă, şi care ar trebui să ne unească, oferindu-ne puterea de a merge înainte. Vom veni în faţa dumneavoastră, nu doar cu discursuri, cerinţe şi prezentări, ci şi cu propuneri concrete pentru reformele din sistemul bugetar şi administrativ. Niciunul dintre noi nu va lua o decizie în Guvern sau în coaliţia de guvernare până când nu vom decide împreună că aceasta este calea cea mai bună de urmat. Dar nu mai putem sta pasivi. Nu putem aştepta să ne rezolve alţii problemele. Nu mai putem sta şi să ne uităm cum deconturile pe anumite fonduri sunt după 5-6 luni, iar eu trebuie să mă duc să explic de ce avem o absorbție de 14% la PNRR, când sume importante de bani sunt trimise de către dumneavoastră la decontare și ele nu sunt decontate.  De ce? Pentru că nu avem un sistem administrativ focusat și interesat ca lucrurile să intre într-un alt ritm, într-o altă dinamică, cu toate costurile și, oricum, sunt suficiente lucruri care ni se reproșează și adevăruri, și neadevăruri. Eu nu voi sta pasiv și nu voi lăsa lucrurile să treneze în același sistem, indiferent de costuri. România trebuie să se dezvolte, iar noi avem datoria de a ne uni și a dezvolta această țară, ținând cont de realitățile actuale” a ținut să spună în intervenția sa, premierul Marcel Ciolacu.

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share