Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

FURTUNA la Seul – Teatrul Tony Bulandra si miscarile de strada din Coreea de Sud

furtuna

In perioada 20 – 25 noiembrie, managerul Teatrului Tony Bulandra, regizorul Mc Ranin, a fost invitat să participe la Conferința Mondială a Directorilor de Festival la Seul.  Desfășurata in cadrul Theatre Bomb Festival  în Coreea de Sud, alături de Mc Ranin a fost invitat și spectacolul Furtuna, de A.N. Ostrovski, în regia lui Dumitru Acriș, să participe la prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru Experimental din Seul Theatre Bomb Festival desfășurat în perioada 17 – 27 noiembrie 2016.

Spectacolul FURTUNA prezintă istoria unei femei cu o lumină interioară aparte, legată de Dumnezeu, care există într-o lume lipsită de voință, unde cei care o înconjoară sunt slabi și lipsiți de credință.
Furtuna vine pentru a trezi sufletele omenești și tot ce este viu în oameni. Pentru fiecare personaj, reprezintă un factor diferit…o prevestire, începutul unei noi vieți, proces de curățare interioară, vocea Celui de sus care previne unele evenimente sau pedeapsă pentru păcate.”Dumitru Acriș

Distribuția spectacolului este formată din: Delia LAZĂR – Katerina, Antonia IONESCU MICU – Varvara, Sebastian BĂLĂȘOIU – Tihon, Cristina DUMITRA – Kabanova, Andrei BRATU – Boris, Virgil AIOANEI – Kudrias

Pe pagina personală de facebook, actorul Liviu Cheloiu, Director Executiv si Selectioner al Festivalului International de Teatru BABEL F.A.S.T. -aflat alături de managerul Mc Ranin si echipa Teatrului Tony Bulandra in deplasarea de la Seul- a facut referire la situația socio-politica din Coreea de Sud.

”Sambata, 26 nov 2016, Piata Sejong, Seoul, Coreea de Sud- în această seară, în acest loc, se vor strânge peste 2 milioane de coreeni, protestând pentru demisia președintei coreene. Ninge. Nicio legatura cu faptul că luni, 28 noiembrie 2016, Teatrul TONY BULANDRA Târgoviște, va susține prima reprezentație cu spectacolul FURTUNA, la Sejong M Theatre. Sper ca nisoarea să aduca noroc de ambele părți!”

Coincidență sau nu, teatrul târgoviștean scrie istorie la Seul, în aceste momente de cumpănă pentru sud-coreeni. Situația tensionata din Coreea de Sud durează deja de peste o lună de zile. Au avut loc mai multe manifestații de stradă prin care se cere demisia președintei sud-coreene Park Geun-hye, implicată într-un scandal de corupție. Potrivit datelor statistice se pare ca este cea mai importantă ieșire de stradă din Coreea de Sud, de dupa anii ’80.

Manifestații similare sunt prevăzute și în alte 50 de orașe din Coreea de Sud iar organizatorii speră ca la demonstrațiile de sâmbătă să participe și liceeni, care au intrat în vacanță după ce săptămâna trecută au avut prevăzute examene.

Scandalul de corupție se referă la o amică a președintei Park Geun-hye, Choi Soon-sil, arestată la începutul lunii noiembrie pentru fraudă și abuz de putere. Choi (60 de ani) este acuzată că și-a folosit influența asupra șefei statului sud-coreean pentru a constrânge mari grupuri industriale să facă viramente către fonduri obscure, de care ea s-a servit parțial în scopuri personale. Choi a fost arestată pe data de 3 noiembrie, fiind pusă sub acuzare pentru fraudă şi abuz de putere.

Acesta este cel mai amplu protest din ultimele trei decenii în Coreea de Sud, după înlăturarea dictaturii militare. În vara anului 1987, timp de mai multe săptămâni, milioane de persoane au ieşit la Seul şi în alte oraşe pentru a cere guvernului militar din perioada respectivă să organizeze alegeri prezidenţiale libere.

Tot sâmbătă, un oficial de rang înalt al companiei Samsung Electronics a fost chemat la audieri, în contextul suspiciunilor că firma sud-coreeană ar fi transferat 2,8 miliarde de euro către o firmă deţinută de Choi Soon-Sil. Fondurile ar fi fost folosite pentru a finanţa cursurile de echitaţie ale fiicei sale în Germania. Procurorii sud-coreeni au efectuat marţi percheziţii la sediul central al companiei Samsung, relatează Agerpres.

Intre FURTUNA teatrului targovistean si taifunul social din Seul- imagini surprinse de actorul Liviu Cheloiu.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share