Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

GHETARUL DE FOC din Pestera Eshimosilor- Apuseni

646x404O comoară se adăposteşte în Parcul Natural Apuseni, unde turiştii pot admira cel de-al treilea bloc de gheaţă fosilă ca mărime din România. Este vorba despre peştera Gheţarul Focul Viu care, în bătaia razelor soarelui, se transformă într-un bulgăre de flăcări.

Peştera Focul Viu ocupă locul trei ca mărime în rândul gheţarelor subterane din ţară (25.000 mc), după Gheţarul Scărişoara şi Avenul Borţig. Cunoscută în vechile descrieri şi sub denumirea de Peştera Eschimoşilor, grota este alcătuită din două săli. În Sala Mică sunt stalagmite, în timp ce în Sala Mare se află impresionantul bloc de gheaţă, precum şi trunchiuri de copaci care au căzut prin fereastră din boltă. Se recomandă vizitarea peşterii în jurul prânzului, când razele solare pătrund prin horn în peşteră. Explicaţia existenţei blocului de gheaţă este dată de două elemente: iarna, fereastra din tavan favorizează acumularea aerului rece, iar lipsa ventilării în peşteră menţine aerul rece captiv tot timpul anului.
646x528 (2)
În latura din dreapta se deschide un fel de crevasă, extrem de periculoasă, de 20 metri adâncime care nu poate fi coborâtă decât cu ajutorul scărilor speologice. Peştera Focului Viu stă sub semnul vechilor povestiri despre eroi de staturi formidabile care au trăit în vremurile de demult în aceste zone. Una dintre legenda vorbeşte despre o familie de uriaşi pe care Decebal a adăpostit-o în Apuseni cu condiţia ca aceasta să-i păzească aurul ascuns în pestera. Într-o zi, oamenii care au venit să fure comoara l-au momit pe mezinul familiei cu mâncare otrăvită. Băiatul a murit, dar nici prădătorii nu au avut o soartă mai bună, găsindu-şi sfârşitul sub bolovanii care s-au prăvălit peste ei atunci când au intrat în peşteră. De durere că şi-a pierdut copilul, bătrânul uriaş a început să răscolească pământul şi aşa s-au format toate văile, dealurile şi peşterile din zonă. 646x528 (1)

sursa

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">