Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Și UE răspunde…

Pe măsură ce incendiile devastează Attica, Grecia a cerut ieri activarea Mecanismului de protecție civilă

U.E acționează  prin desfășurarea a 4 Canadair din flota noastră cu sediul în Franța și Italia;  trimiterea a trei echipe de pompieri din Polonia, România și Slovacia pentru un total de 220 de pompieri și 65 de vehicule.

În plus, trei echipe de pompieri pre-dislocate din România, Bulgaria și Malta sunt deja în acțiune.

Anul acesta, se va  dubla flota aeriană de stingere a incendiilor rescEU pentru combaterea incendiilor de vegetație, care cuprinde 24 de avioane, 4 elicoptere și 450 de pompieri.

De mai bine de trei ore, pompierii români intervin în sprijinul omologilor eleni, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată și pădure, în zona localității Aspropyrgos – la Nord-Vest de Atena, sub coordonarea ofițerului de legătură al țării gazdă.

Misiunile executate de către personalul modulului constau în protejarea clădirilor de locuit și menținerea unei linii de protecție între frontul incendiului și zona neafectată.

 

 

Pentru gestionarea în cele mai bune condiții a intervenției, pompierii români  intervin cu patru mașini de stingere și o cisternă cu capacitatea de 30 tone apă.

 

Misiunile pompierilor se desfășoară în condiții extreme. Temperatura ridicată și viteza vântului îngreunează intervenția din teren a salvatorilor.

     România trimite astăzi un nou modul de intervenție pentru stingerea incendiilor din Republica Elenă

Premierul Marcel Ciolacu a convocat aseară, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, pentru a aproba suplimentarea modulului de intervenție specializat din România, care să ajute la stingerea incendiilor de pădure din Republica Elenă.

Astfel, în cursul zilei de astăzi vor pleca spre Grecia încă 40 de specialiști din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și unităților subordonate. 30 dintre aceștia se vor deplasa pe cale aeriană, cu o aeronavă aflată în dotarea Ministerului Apărării Naționale, iar 10 se vor deplasa pe cale terestră cu mijloace de intervenție specifice, respectiv 3 autospeciale de stins incendii de pădure, 1 cisternă de 10.000 litri și 1 autoturism 4×4 (Duster).

 

 

Hotărârea a fost aprobată de CNSU având în vedere monitorizarea atentă a situației generate de incendiile de vegetație din Republica Elenă și solicitarea de asistență internațională a autorităților din Grecia prin Mecanismul European de Protecție Civilă, precum și cu informarea prealabilă a președintelui României, Klaus Werner Iohannis.

Misiunea externă de sprijin se realizează prin Mecanismul European de Protecție Civilă al Uniunii Europene, unde Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Grecia pentru acordarea de asistență internațională.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share