Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Grevă generală în învățământ pe perioadă nedeterminată

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu s-au întâlnit, astăzi la Palatul Victoria, cu reprezentanții sindicatelor din Educație, pentru a continua dialogul pentru rezolvarea problemelor semnalate în cadrul sistemului de învățământ.  

Reprezentanții Guvernului au propus stimulente financiare pentru debutanți și cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate și  și-a menținut angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, în completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Această măsură, care vizează creșterea veniturilor, va fi extinsă și pentru celelalte categorii de salariați din Anexa 8. Guvernul își asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare și în eliminarea inechităților din legea salarizării.  În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât,  până la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie a.c. să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare. Guvernul va continua dialogul cu reprezentanții sindicatelor din educație pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanțiile că Educația rămâne prioritate pentru actuala coaliție de guvernare.

După discuțiile care au avut loc la sediul guvernului, reprezentații sindicatelor din învățământ au declarat ”că nu sunt de acord cu propunerile și mâine dimineață vor declanșa greva generală”. Durata ei depinde strict de răspunsul pe care il va da guvernul, dar greva va dura, până când,  cei care au semnat pentru declanșarea ei, vor renunța la forma de protest. Conform legii, pe perioada derulării grevei cadrele didactice participante nu vor fi plătite, liderul de sindicat Marius Nistor precizând” că cele peste 150.000 de cadre didactice şi 50-60.000 personal nedidactic şi personal auxiliar şi-au asumat acest lucru”.

Și tot de mâine și cei din învățămîntul superios se solidarizează cu cei din preuniversitar și declanșează și ei, o grevă de avertisment.

“De mâine, de la ora 11:00 până la ora 13:00, va fi organizată grevă de avertisment sau de solidaritate, depinde de fiecare în parte cum a hotărât. Vor fi aproape 10.000 de salariaţi în grevă. Noi declanşăm conflict împotriva politicilor economice şi sociale ale Guvernului, aşa cum prevede legea dialogului social. Nu este aceeaşi cauză ca la colegii noştri, ei intrând pe Contractul Colectiv de Muncă. Noi suntem cu un pas în urmă, dar evident că suntem împreună la toate evenimentele. Le-am prezentat în cifre ceea ce dorim noi. Practic, de la 2.400 lei, un debutant în viitoarea lege, ne-am dori să se apropie de 4.000 lei, aşa cum s-a discutat de atâtea ori, că va fi salariul mediu brut pe economie 6.789 luat în calcul, ceea ce înseamnă nici 4.000 lei valoare netă, iar pentru profesorii de final de carieră, undeva pe la 6.000 lei, de la 4.200 astăzi”, a declarat Anton Hadăr, la finalul discuţiilor de la Palatul Victoria.

Revendicările  cerute de cei din învățământ sunt: majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic; acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii; renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share