Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

” Hotărârea Uniunii 2022″- manevre militare Rusia- Belarus comune

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat  astăzi că ”ţara sa va participa la noi manevre militare comune împreună cu Rusia în februarie a.c.”

“Intenţionăm să începem exerciţiile în februarie. Stabiliţi data exactă şi informaţi-ne, ca să nu fim acuzaţi că adunăm trupe din senin, ca şi cum ne-am pregăti de război”, a dispus Lukaşenko, în cadrul unei reuniuni cu responsabili ai Ministerului Apărării.
Potrivit preşedintelui belarus, aceste manevre au fost decise în decembrie 2021 împreună cu omologul său rus Vladimir Putin, dar data lor nu fusese încă anunţată. El nu a precizat câţi militari vor participa.

“Ar trebui să fie vorba de exerciţii normale vizând elaborarea unui plan precis în caz de confruntare cu forţele venind din Vest”, a adăugat Lukaşenko în cadrul unei înregistrări video difuzate pe un canal Telegram legat de preşedinţia belarusă. Aceste exerciţii vor purta denumirea de “Hotărârea Uniunii 2022”, referire la alianţa Rusia-Belarus. Lukaşenko a justificat aceste exerciţii prin întărirea dispozitivului NATO din Polonia şi ţările baltice, la frontierele ţării sale, precum şi prin situaţia din Ucraina.
“Varşovia a cerut NATO să desfăşoare un sistem de susţinere logistică şi tehnică pe mai multe niveluri. Ca militari, ne întrebăm imediat pentru ce. Asta înseamnă că se pregătesc de ceva serios, cel puţin pe termen lung”, a mai spus el. De asemenea, el a acuzat faptul că Ucraina “continuă să-şi întărească forţele” la graniţa cu Belarus. “Situaţia e de aşa natură că există o escaladare a potenţialului militar la frontieră”, a mai declarat Lukaşenko, un aliat al Rusiei.
Tensiunile s-au amplificat în permanenţă în ultimele săptămâni între Rusia şi occidentali, care acuză Moscova că a comasat trupe pentru un atac asupra Ucrainei.   Occidentul acuză Rusia că a masat tancuri, artilerie și aproximativ 100.000 de soldați la granița de est a Ucrainei cu intenția de a invada această țară, a cărei integritate teritorială a fost deja violată prin ocuparea Peninsulei Crimeea de către forțele ruse în 2014.  Kremlinul insistă că desfășurarea militară este un răspuns la ceea ce consideră a fi o prezență tot mai mare a NATO în Europa de Est, și anume unitățile de luptă ale Alianței în Polonia, România dar și în republicile baltice Estonia, Letonia și Lituania.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share