Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Hunedorenii trebuie să asfalteze cei cinci kilometri spre Runcu

Drumul montan care unește județele Gorj și Hunedoara, prin Cheile Sohodolului și barajul Valea de Pești, va deveni o nouă atracție turistică, după ce se va finaliza, asfaltarea acestuia.

Cred că undeva la 15% se lucrează intens.  În primăvară s-a eliberat  autorizația de construcție, s-a dat de anul trecut de fapt, dar a fost sistată din cauza vremii, dar suntem în grafic. Lucrările ce privesc legătura cu județul Gorj sunt în graficul preconizat de beneficiar, adică Consiliul Județean Hunedoara”, spun reprezentanții administrației județene.

Drumul Județean are o lungime totală de 37 de kilometri, dintre care 31 de kilometri sunt în județul Gorj. El pornește din Runcu și traversează munții spre Uricani, unde se intersectează cu DN 66A.  Cei peste cinci  km care aparțin de Hunedoara și încep din Valea de Pești sunt acum reabilitați.

Banii pentru această investiție, peste 8 milioane de euro, provin prin programul național de investiții „Anghel Saligny”.

Construcția acestui drum nu este doar o alternativă de acces a turiștilor din Valea Jiului spre Băile Herculane, cât mai ales o șansă mare pentru orașul – stațiune de interes local, Uricani în valorificarea potențialului său turistic de excepție.

Drumul trece pe  lângă lacul  Valea de Pești, iar după ce depășește coada lui , face stânga la intersecția din apropierea I.F. Valea de Pesti și intră în bazinul hidrografic al Sohodolului, lăsând în urma Cabana Vânătorilor Macrișu, Cantonul Dragomanu, pe stânga depășeste Stâncile de la Pătrunsa, pe dreapta Complexul Turistic Bucium – Sohodol, parcurge apoi frumoasele Chei ale Sohodolului și ajunge  în comuna Runcu.

Rezervația naturală  Cheile Sohodolului este  întinsă pe o suprafață de 350 hectare  și a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000. Ea  reprezintă o zonă de chei săpate în calcare cretacice de apele râului Jaleș (Sohodol), cu forme diversificate de relief (doline, canioane, lapiezuri, avene, peșteri, abrupruri stâncoase), cu floră și faună specific Meridionalilor. Aria naturală protejată atrage anual mii de turiști din țară și din străinătate.

”Acest drum va fi o gură de oxigen pentru că se va  face legătura cu Oltenia, alta în afară de Defileul Jiului, iar turiştii vor fi curioşi să meargă pe acest nou traseu, mai ales că este un drum deosebit de frumos. Valea Sohodolului e cunoscută pentru frumuseţile sale şi la fel e şi pe partea noastră. Cei care vroiau să ajungă la pensiunile din Retezat vor avea o distanţă mai scurtă de parcurs şi vor ajunge pe un drum spectaculos. Cei care vor veni din Ardeal vor putea merge pe acest drum spre Târgu Jiu, pentru a vedea operele lui Constantin Brâncuşi.

Se pot întoarce apoi pe Defileul Jiului şi vor face astfel  un tur complet al Văii Jiului.  Sperăm  fie finalizat  și drumul  din Pasul Vâlcan şi comuna Schela din Gorj. Acesta este un drum istoric, e Drumul Poștalioanelor, a lui Mihai Viteazu.  Sunt convins că în viitor va fi funcţional şi acest traseu şi atunci , vom putea vorbi de dezvoltarea turismului în aceste zone deosebit de frumoase și putem astfel,  să rivalizăm cu alte zone ale țării mult mai dezvoltate cum ar fi:  Valea Prahovei, Cheile Branului, Bucovina, etc ”, a declarat Emil Părău, unul dintre investitorii în turism, din Valea Jiului.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share