13/06/2021

ÎNGRIJORĂTOR: în 2020 creștere cu 30% a cazurilor raportate de viol, agresiune sexuală și act sexual asupra minorelor

România este victima unei mentalități prin care victimele agresiunilor sexuale sunt transformate în vinovați, iar stigmatizarea victimelor de către societate, le îndeamnă practic pe acestea să nu raporteze autorităților abuzurile sexuale suferite.
La Spitalul Universitar de Urgență București funcționează  primul centru de intervenție pentru victimele violenței sexuale care oferă servicii integrate – medicale și medico-legale, asistență post-traumatică și consiliere.
Acest centru este rezultatul colaborării dintre 4 instituții: Agenția Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, Spitalul Universitar de Urgență, Institutul Național de Medicină Legală ”Mina Minovici” și Direcția de Asistență Socială a Municipiului București și este finanțat prin proiectul ”Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul în România”, în valoare totală de 2,5 milioane de euro.
Victimele violenței sexuale vor beneficia, la Spitalul Universitar, de o echipă de intervenție și de sprijin formată medic, medic legist, psiholog, polițist, asistent social, cazurile de violență sexuală fiind astfel gestionate integrat și cu preocupare pentru starea fizică și psihică a victimelor. Sunt implicați în acest proiect: președintele ANES, Luminița Popescu, managerul Spitalului Universitar de Urgență București, prof. dr. Cătălin Cîrstoiu, directorul general al Institutului Mina Minovici, prof. dr. Cristian Curcă și directorul general al DGASMB, Cosmina Simiean.
Prin proiectul derulat de ANES vor mai fi înființate încă nouă centre similare, în mai multe orașe din țară.  Se va completa această componentă de intervenție integrată în sprijinul victimelor violențelor sexuale, prin  înființarea a opt  centre de consiliere pentru agresori, în cadrul aceluiași proiect, pentru care ANES a încheiat deja protocoale de colaborare cu autoritățile administrației publice locale.
Cifrele care sunt comunicate până în prezent,  arată că 94% dintre victimele violurilor raportate în 2020 sunt femei și fete și 92% dintre victimele agresiunilor sexuale sunt tot femei și fete. Față de anul 2019, anul trecut s-a înregistrat o creștere cu 30% a cazurilor raportate de viol, agresiune sexuală și act sexual asupra minorelor.
Dincolo de cifre sunt drame și ce e și mai dureros este că, atunci când astfel de violențe grave se întâmplă, victimele sunt transformate pe nedrept,  în vinovați.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share