Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

„Îmbunătățirea diagnosticului pentru siguranța pacienților”

Ziua mondială pentru siguranţa pacientului este marcată la data de 17 septembrie

Aceasta a fost instituită de cea de-a 72-a Adunare Mondială a Sănătăţii (din mai 2019) pentru a facilita dezvoltarea politicilor şi practicilor privind siguranţa pacienţilor în toate statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi în vederea recunoașterii siguranței pacienților ca o prioritate globală a sănătății.

În acest an, recunoscând importanța fundamentală a diagnosticelor corecte și în timp util în asigurarea siguranței pacienților, tema stabilită pentru această zi este „Îmbunătățirea diagnosticului pentru siguranța pacienților”.

Planul Global de Acțiune pentru Siguranța Pacienților 2021 – 2030 evidențiază necesitatea de a asigura siguranța proceselor de diagnosticare și încurajează țările să adopte strategii care reduc erorile de diagnostic, erori care apar adesea dintr-o combinație de factori cognitivi și de sistem care influențează recunoașterea semnelor și simptomelor cheie ale pacienților, precum și interpretarea și comunicarea rezultatelor testelor.

Amploarea erorilor de diagnosticare este profundă, reprezentând aproape 16% din vătămările care pot fi prevenite în sistemele de sănătate.

Sloganul ales de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a marca această zi, este: Un diagnostic corect înseamnă siguranță!

Prin acest slogan, OMS solicită eforturi concertate pentru a reduce semnificativ erorile de diagnostic prin intervenții asupra modului de abordare a temei la nivelul sistemelor de sănătate, asupra factorului uman și prin implicarea activă a pacienților, a familiilor acestora, a lucrătorilor și a liderilor din domeniul sănătății.

Aceste intervenții includ, dar nu se limitează la stabilirea istoricului complet al pacientului, efectuarea unei examinări clinice amănunțite, îmbunătățirea accesului la testele de diagnosticare, implementarea metodelor de identificare și de învățare din erorile de diagnostic precum și adoptarea de soluții bazate pe tehnologie.       

”Global Patient Safety Report 2024” este primul raport OMS care oferă o imagine de ansamblu cuprinzătoare asupra implementării siguranței pacienților la nivel mondial. Aliniat cu Planul de acțiune global pentru siguranța pacienților 2021–2030, acest raport explorează progresele pe care țările le fac în conturarea siguranței în îngrijirea sănătății prin implementarea politicilor, strategiilor și inițiativelor. De la analize ale acțiunilor din țară până la rezumate aprofundate ale poverii îngrijirii nesigure, oferă perspective esențiale pentru factorii de decizie politică, liderii din domeniul sănătății, cercetători și susținătorii siguranței pacienților în domenii specifice care necesită atenție și investiții. Acest raport servește ca o resursă vitală pentru încurajarea colaborării globale și pentru promovarea siguranței pacienților în îngrijirea sănătății.

Conținutul acestui raport cuprinde:

-O analiză care compilează și descrie acțiunile întreprinse de țări, inclusiv rezumatul acestor acțiuni în diferite regiuni și țări ale OMS, în funcție de nivelurile de venit, pe baza sondajului de stat membru.

-Un rezumat aprofundat care prezintă dovezi cu privire la povara generală a practicilor nesigure de îngrijire a sănătății, privite în linii mari, precum și în cadrul unor grupuri specifice de populație, domenii clinice și asupra surselor majore de vătămare.

-Studii de caz care arată modul în care diferite țări învață și dezvoltă soluții pentru siguranța pacienților în contextele lor unice, împreună cu articole care evidențiază inițiative și intervenții globale cheie în siguranța pacienților.

-Analize comparative care oferă perspective mai profunde asupra domeniilor cruciale, cum ar fi politicile de siguranță a pacienților, cadrele legale, implicarea pacienților, inițiativele educaționale, sistemele de raportare și de învățare și implicarea diferitelor părți interesate.

Pentru a marca „Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului”, astăzi a avut loc în Amfiteatrul Spitalului Clinic Colțea o reuniune la care au fost prezenți principalii actori din domeniul sănătății, scopul fiind creșterea gradului de conștientizare la nivelul societății în ceea ce privește necesitatea unei implicări mai active a autorităților, societății civile, personalului medical pentru îmbunătățirea siguranței pacienților, la toate nivelurile de îngrijire medicală.
 Evenimentul a fost organizat în parteneriat de către ANMCS, Consiliul Național al Siguranței Pacientului, Academia de Științe Medicale, Colegiul Medicilor din România și UMF Carol Davila, cu sprijinul Spitalului Clinic Colțea, Primăriei Capitalei și ASSMB.
 Printre vorbitorii invitați s-au aflat Conf. dr. Diana Loreta Păun – Consilier prezidențial în domeniul sănătății, Prof. dr. Alexandru Rafila – Ministrul Sănătății, Valentin Florin Ciocan – Președinte ANMCS, Prof. dr. Viorel Jinga – Rectorul UMF „Carol Davila” din București, și Dr. Caroline Clarinval, director Organizația Mondială a Sănătății – Biroul România. ASSMB a fost reprezentată la eveniment de către directorul general adjunct, Ilie Dobre și directorul Direcției Medicină Școlară, Dr. Alin Popa.

Organizația Mondială a Sănătății transmite și în acest an mesaje cheie pentru autorități, pacienți și personalul medical:

Diagnosticarea corectă și la timp. Primul pas către un tratament eficient

Diagnosticele întârziate, incorecte sau omise sau necomunicarea diagnosticelor către pacienți pot provoca daune, încetinind sau împiedicând accesul la îngrijirea adecvată.

Înțelegerea parcursului de diagnosticare

Procesul de diagnosticare este complex și implică mai multe etape: adunarea informațiilor despre simptome prin solicitarea istoricului pacientului, efectuarea unui examen fizic și a unor teste, confirmarea unui diagnostic, comunicarea acestuia către pacient, tratamentul și evaluarea eficienței tratamentului. Erorile pot apărea în orice etapă a procesului de diagnosticare.

Prevenirea erorilor de diagnosticare. Prevenirea daunelor evitabile

Erorile de diagnostic reprezintă până la 16% din prejudiciile evitabile suferite de pacienți, potrivit OMS.

Problemele de sistem, cum ar fi deficitul de personal și volumul mare de muncă, combinate cu factori umani precum oboseala și prejudecățile cognitive, pot duce la aceste erori. Abordarea acestor factori poate reduce semnificativ daunele și necesită sisteme de sprijin mai bune, minuțiozitate, precizie și comunicare clară.

Diagnosticul este un efort de echipă

Asigurarea unui diagnostic corect și în timp util este o colaborare între membrii echipei de diagnosticare, care includ pacienții, familiile, echipa medicală a acestora, precum și o colaborare în cadrul și între echipele de profesioniști din sănătate. Toți cei implicați în acest proces trebuie să aibă contribuții active în procesul de diagnosticare și posibilitatea de a-și exprima îngrijorările.

Sistemul sanitar global a fost încercat fără precedent, în ultimii ani, cu provocări care ne-au arătat importanța colaborării și nevoia urgentă de a pune siguranța pacienților în centrul fiecărei politici și practici medicale.
Iar siguranța pacientului este un pilon fundamental al oricărui sistem de sănătate.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share