Pe data de 19 mai 2024, novăcenii vor organiza a LVII –a ediție a Festivalului Folcloric Păstoresc ”Urcatul oilor la munte”, manifestare folclorică, semnificativă pentu comunitățile de păstori sau cu origini păstorești situate în sudul și nordul Carpaților Meridionali.
Această sărbătoare se numără printre cele mai interesante obiective culturale vizate de Ruta Cultural Turistică ”Drumurile transhumanței ciobanilor novăceni pe Transalpina, în Munții Parâng”, rută recent certificată de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România. (https://turism.gov.ro/web/- rute – cultural – turistice).
Cu această ocazie novăcenii omagiază ocupația de veacuri a strămoșilor, creșterea animalelor, deoarece în zona unde trăiesc, strămoșii lor, localnici sau veniți de peste munți, și-au câștigat existența de-a lungul sutelor de ani, crescând animale, cu precădere oi.
Toți au practicat transhumanța dar în forme diferite. Cei cu oi mai puține, și proprietari de pământuri, mergeau vara cu turma la munte și reveneau toamna în sat, la iernat.
Ciobanii veniți de peste munți, fără terenuri personale și-au purtat turmele în cele patru zări: Basarabia, Banat, Bărăgan, sudul Olteniei, Câmpia de Vest etc. și implicit înapoi spre munte, devenind vestiți pentru seriozitatea lor de buni păstori, meșteri în preparatul laptelui și al produselor din carne de oaie.
Pentru ei transhumanta a devenit un obicei cu implicații economice, culturale, sociale, demografice si ecologice, ce a determinat exploatarea de noi spatii de pășunat, schimbul de elemente culturale între indivizi si comunități, stabilirea unor relații cu alte localități, contribuind astfel la menținerea unității comunităților păstorești.
Transhumanța, obicei păstoresc, recent intrat în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității, UNESCO, stă la baza organizării evenimentului cultural novăcean dedicat ”urcării oilor la munte”, care datează din anul 1968.
”În ciuda declinului pe care păstoritul transhumant l-a suferit în ultimele decenii, această ocupație cu caracter istoric a poporului roman, continuă să reprezinte mijlocul principal de existență al unui număr important de locuitori ai orașului Novaci, care conservă trăsăturile unei economii pastorale alcatuită pe parcursul secolelor, concretizată în practici și cunoștinte ce privesc animalele, pașunatul la altitudine, mesteșugurile, produsele stânei, comunitatea pastorală, ritualurile ei si sărbătorile locale cu specific ciobănesc, precum Festivalul Folcloric Păstoresc ”Urcatul oilor la munte”.
Anul acesta, acest festival aduce la Novaci 22 de ansambluri folclorice reprezentante ale unor comunități păstoresti din aproate toate zonele României, cu tradiție în păstorit: Mărginimea Sibiului, Maramureș, Moldova, Ținuturile Pădurenilor, Țara Făgărașului, Banat, Teleorman, Muntenia și Oltenia. Vor fi prezente la festival formații ale comunităților de croați, sârbi, bulgari și macedoneni din România.
Obiceiul ”Urcatul oilor la munte” 2024, va bucura sufletul publicului iubitor de folclor, care va putea asista la tradiționala paradă a portului, cântecului și dansului popular începând cu ora 10.00, duminică, 19 mai 2024 și pe scena din Dumbrava Hirișești, în după amiaza aceleiași zile.
Pentru iubitorii de muzică pupulară, primăria și Consiliul Local Novaci prin Casa de Cultură Novaci, organizează pe scena din Dumbrava Hirișești, sâmbătă, 18 mai 2024, începând cu ora 18.00, un ”popas folcloric”, destinat atât unor tinere talente, cât și unor soliști și instrumențisti consacrați” transmit organizatorii.
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
5.522 de vehicule prezintă pericol iminent de accident în urma verificărilor realizate de Registrul Auto Român
Cum poți să cumperi titluri de stat online cu dobânzi neimpozabile și avantajoase
Aproape 1000 de localități din 38 de județe din țară vor fi conectate la internet
Donald Trump deportează membrii periculoși ai unor bande în El Salvador. Închisoarea nu permite vizite, educație sau activități recreative. Deținuții nu au voie să iasă în aer liber
Au fost aprobate fondurile pentru biletele de tratament balnear pentru pensionari și asigurați ai sistemului public de pensii
O nouă categorie de pensionari va primi un sprijin financiar de Paște și Crăciun
LIFE STYLE
Top 5 motive pentru care să înveți să cânți la un instrument de suflat
Relaxarea e mai aproape decât crezi! Cum să îți creezi propriul ritual de relaxare acasă în funcție de personalitatea ta?
Venus retrograd în Berbec, 2 martie-13 aprilie. Dorință de independență și impulsivitate
Bijuterii premium la prețuri accesibile – Stil și eleganță pentru tine
Rochii de primăvară pentru un nou început plin de culoare
SPIRITUALITATE
Acolo unde sunteți testați, acolo sunt problemele
Atunci când o persoană elimină ura, supărarea și judecata din subconștient, începe să se vindece
Disprețul pentru un alt om reprezintă dorința de a-l ucide, dorință care se transformă într-un program de autodistrugere
Comemorarea a 68 ani de la trecerea în eternitate a marelui sculptor Constantin Brâncuşi la Mănăstirea Lainici
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Împreună pentru un viitor fără tuberculoză
Ce reprezintă părțile corpului tău
Premieră în sistemul public de sănătate din România
Curele de slăbire repetate, cea mai sigură cale de a încetini metabolismul
EU4Health trage un semnal de ALARMĂ: nu există încă informații despre program și granturile pentru 2025
Ce să faci dacă ai un atac de panică, simţi frică, agitaţie sau o stare nervoasă
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Percheziții la CFR Călători: 35 de mandate de aducere
Percheziții domiciliare într-un dosar de evaziune fiscală în domeniul comerțului cu tutun
Ministrul Energiei contestat de societatea civilă