Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

În Afganistan talibanii au preluat controlul asupra a 28 districte din opt provincii

Rusia nu intenţionează să trimită trupe în Afganistan, în pofida preocupării sale faţă de situaţia din această ţară după retragerea trupelor americane şi ofensiva talibanilor, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Militanţii talibani au preluat controlul asupra a cel puţin 28 de districte din opt provincii din Afganistan în ultima săptămână.

”Nu. Nu există nicio discuţie pe acest subiect”, a răspuns Peskov la o întrebare la conferinţa sa zilnică de presă, adăugând însă că situaţia în Afganistan după retragerea trupelor americane şi a aliaţilor acestora este ”foarte preocupantă. Constatăm că, din nefericire, are loc o destabilizare  în ţara central-asiatic” , a  completat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, care a vorbit şi despre agravarea situaţiei la graniţa dintre Afganistan şi Tadjikistan.

1.037 de militari afgani s-au văzut obligaţi să se refugieze pe teritoriul tadjic din cauza unei ofensive a mişcării talibane. Militarii afgani au fost nevoiţi să se retragă din mai multe districte ale provinciei Badakhshan, cucerită de talibani, şi au fost primiţi în Tadjikistan pe baza ”principiului bunei vecinătăţi şi al neingerinţei”, potrivit grănicerilor tadjici. În acest context, Peskov a semnalat că, ”în funcţie de cum evoluează situaţia – şi nu evoluează cel mai bine posibil -, militarii şi grănicerii noştri vor lua unele măsuri”. Între anii 1992 şi 2005, supravegherea frontierei dintre Tadjikistan şi Afganistan a fost preluată de grănicerii ruşi, în virtutea unui acord între Rusia şi Tadjikistan.

Forţele coaliţiei internaţionale au început retragerea din Afganistan pe 1 mai, a.c.  conform promisiunii preşedintelui american Joe Biden,  acest proces urmând să se încheie pe 11 septembrie a.c. Această retragere creează însă un vid de securitate , de care profită talibanii,  pentru a prelua sub control tot mai multe teritorii. Numai în provincia Badahshan, din nord-estul ţării, talibanii au cucerit cel puţin 11 districte în acest weekend, potrivit autorităţilor locale.Numeroase districte au fost pur şi simplu abandonate de forţele de securitate afgane. În provincia Badahshan câteva sute de familii au fost nevoite să-şi părăsească căminele din cauza luptelor.

După ce Washingtonul a început, la 1 mai, retragerea militarilor săi din Afganistan după 20 de ani de război, talibanii şi-au intensificat ofensiva împotriva forţelor militare afgane pentru a prelua controlul asupra zonelor rurale din întreaga ţară.

În ultima perioadă, ofensiva talibanilor a vizat mai ales nordul Afganistanului, deşi duminică ei au preluat controlul asupra districtului-cheie Panjwai, din vechiul lor bastion situat în provincia meridională Kandahar.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share