In timp ce America isi recunoaste nevoia de schimbari, UE se reorganizeaza, romanii…?

robert-williamsAmerica este scena unor schimbari la care nu se poate astepta nimeni. Aliatul strategic al Romaniei si al tarilor membre NATO este in fierbere. Tarile membre NATO isi fac propriile socoteli datorita posibilei viziuni a noului lider ales.

In Uniunea Europeana a fost o perioada grea cu atentate, imigratia care nu se mai termina, Brexit, modificarea Constitutiei in Italia, protestele Greciei, alegeri legislative in tarile UE -care nu arata tocmai solidaritate si prietenie-, Ucraina care forteaza mana EU si siguranta de la granitele romanesti, Ungaria cu un cunoscut discurs si activitate antiromaneasca si Moldova al carui lider ales nu este tocmai prietenos cu Romania.

In plan intern, romanii nu au reusit sa creeze o clasa politica disciplinata, morala si cu o reputatie interna si internationala demna de incredere si cu un cuvant greu de spus in politica regionala, europeana si globala.

Institutiile si legile romanesti abia respiră datorita neintelegerii rolului acestora in societate. Politicul este compromis datorita coruptiei cu efect dezastruos in bugetul intern si al credibilitatii interne si externe de imagine a tarii.

Sistemul juridic inregistreaza probleme de organizare, coruptie, indisciplina, intarzieri, supraaglomerare in ciuda celor ramasi drepti in fata lipsurilor si a coruptiei. Justitia are lipsuri, inclusiv Inalta Curte de Casatie si Justitie nu are un sediu, urmata fiind de instantele inferioare unde situatia este cutremuratoare.

Legislativul a dovedit blocajul maximizat prin legiferarea unor legi oportuniste si neconstitutionale, astfel incat nu a fost de folos cu nimic cetatenilor si tarii. Legislativul a fost capusat de catre politicul si grupurile de interese, dovedite penale de catre justitie, nefiind de ajutor tarii.

Executivul….scena unor mari interese financiare ,foarte greu de inteles de catre romani si nerespectat  chiar  in plan extern datorita coruptiei si blocajului institutional din 2012. Romanii nu au perceput schimbarea si faptele bune chiar daca au fost putine datorita dezinteresului si cuantificarii progreselor facute de fiecare legislativ.

Medicina a contribuit la dezvoltarea si mentinerea altor sisteme de sanatate  lipsind astfel pe romani de  serviciile calificate si conditiile decente de spitalizare si tratament. Infrastructura spitaliceasca este comparativa cu tarile aflate in razboi, cabinetele medicale  functioneaza cum pot. In acest sector  se fura inca incepand de la medici, manageri si nu sunt speriati de catre lupta anticoruptie. Statistica confirma cazuistica retelelor de medici si companii private care au produs prejudicii .

Educatia….educatia este la nivel de asistat social. Cu subordonare metodologica fata de minister si financiar fata de local, e clar ca nu poate avea doi stapani. Educatia ultimilor 25 de ani a produs cutremure  in admitere, rata mare de absenteism, abandon scolar, lipsa de stralucire a olimpiadelor. Copiii eminenti, ori cu aptitudini, stralucesc atat timp cat sunt in scoala, pentru ca nimeni nu le poate fructifica inteligenta. Parintii sunt primii care capuseaza actul didactic prin bunavointa slugarnica fata de invatator, profesor si scoala. Organizarea si functionarea consiliilor de parinti este gresit inteleasa, astfel ca unii se comporta mosieresc si cheltuie fondurile impuse celorlalti. Educatia are mult mai multe probleme decat randurile cuprinse aici.

Lista continua. In acest context de enumerare a celor multe, intrebarile sunt firesti….Cati romani sunt onesti si pot produce o schimbare in bine a societatii in care traiesc? Imigratia si coruptia  nu mai deranjeaza pe cei mai multi dintre romani? Cat timp este viabila imigratia si cui se lasa responsabilitatea construirii unei Romanii puternice si serioase?

Vina aruncata si naduful conform curuia altii sunt de vina si nu romanii este depasita ca mentalitate. In timp ce altii se reorganizeaza, statisticile zilnice inregistreaza fapte de coruptie,- zeci de mii de infractiuni-.

Practic care este interesul romanilor? Un sfert dintre romani suferă de procesomanie, sau sunt condamnati, un alt sfert este asistat social si traiește in conditii de saracie comparativa cu anii 1900, aproape un sfert este in imigratie …cine munceste, pentru cine munceste si pe ce munceste, daca salariile sunt remunerate mizer pentru unii si rasfat pentru altii. O realitate trista…romanii sunt cei mai aprigi vatafi in cadrul multinationalelor cu puncte de lucru in teritoriu, acolo unde imprima nepotismul, smecheria si comportamentul nefiresc  care nu denotă calitati de leader. Sefia este gresit inteleasa in acest caz.

By

Robert Williams

Editor in Chief

Citește mai multe pe https://news247worldpressuk.wordpress.com/

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share